nova beseda iz Slovenije

sirup (201-284)


polnitve (pistacije, sojina smetana, javorov      sirup      in suha meta) niso pomagale, da ne bi jed izzvenela  P
denimo, naj si v lekarni kupi pastile za grlo ali      sirup      za izkašljevanje,« pravi razlaga Nina Šterbenc  P
pa kapljice ali razpršilo za nos, pri kašlju      sirup      za izkašljevanje ali proti kašlju.Najbolj smiselno  P
izkašljevanje spodbujati, pri suhem pa bolj koristi      sirup      z obratnim učinkom. Tudi zimzelenega navodila  P
temveč sladilo iz smrekovih vršičkov ali agavin      sirup.      »Pitje tako pripravljenega čaja je poseben užitek  P
namesto navadnega sladkorja raje dodamo agavin      sirup,      bezgov sirup ali smrekove vršičke. Poleti  P
navadnega sladkorja raje dodamo agavin sirup, bezgov      sirup      ali smrekove vršičke. Poleti namesto ledenih  P
različne stvarne koristi: obleko, hrano, sladki      sirup      in alkoholni opoj ‐ morda vse to v obratnem  P
stisnjeni »mošt« prečistijo in zgostijo v agavin      sirup.     Podoben je medu, le da je malo redkejši in laže  P
razlikujejo po barvi in okusu. Kot sladilo je agavin      sirup      uporaben pri kuhi in pripravi pijač. Kot vsako  P
zemljanov še sanja ne, za kaj gre: glukozni      sirup,      olje iz sicilijanske mandarinine esence, spinalis  P
lahko uporabljeni zaviralci kvara, konzervansi.      Sirup      je proizvod, pripravljen iz sadnega deleža z  P
zalijemo z vrelim mlekom, ki smo mu dodali malinov      sirup.     Maso stepamo nad soparo toliko časa, da doseže  P
nad soparo raztopljeno čokolado in sladkorni      sirup.     Rahlo premešamo in maslo vlijemo v biskvit.   P
. Priprava : Viski, sok limone, sladkorni      sirup      in šest kock ledu damo v stresalnik.Trdno ga  P
prgišče). Liste mete, sok limete, sladkorni      sirup      in rjavi sladkor damo v kozarec.Meto v kozarcu  P
počiva. Iz sladkorja in vode skuhamo sladkorni      sirup      in pustimo, da se ohladi.Nad soparo raztopimo  P
stepeno sladko smetano in ohlajen sladkorni      sirup.     Želatino namočimo v mrzlo vodo, jo ožamemo in  P
Afrokubanska glasba je ogenj, vonj ter dim, je      sirup,      očaranost in olajšanje oz. oprostitev.Je kot  P
prezračevanje večkrat na dan, sredstvo (svečke,      sirup)      proti visoki temperaturi, ohlajanje otroka,  P
visoki temperaturi, ohlajanje otroka, po potrebi      sirup      ali kapljice za pomiritev suhega ali dražečega  P
zdrob in mleko. Med mešanjem dodamo še cimet in      sirup.     Sadno juho med mešanjem kuhamo še tri minute  P
rumenjake, 30 g moke, 100 g sladkorja, želatino; za      sirup:      200 g sladkorja, 3 dcl vode, 1,5 dcl ruma, 20  P
rumenjake, sladkor, moko in po potrebi želatino. Za      sirup      zmešamo sladkor s 3 dcl vode s pomarančnimi  P
semena češminovih jagod. V sok vmešamo javorjev      sirup      ali med, potem pa ga hranimo v hladilniku in  P
pa ga hranimo v hladilniku in uporabljamo kot      sirup      za redčenje z vodo ali pa nerazredčenega uživamo  P
olja, zavitek pecilnega praška, rum, sladkorni      sirup      ali sok od kompota; za kremo: 1/2 l sladke smetane  P
Za okus dodajte malo limonovega soka.      Sirup      prelijte čez sadje in ponudite toplo. Garnele  P
: V kozarec nalijemo tekilo, limetin sok in      sirup      grenadine ter dobro zmešamo.Dva kozarca za koktajl  P
so razlogi, da pri nižji vrednosti predpišemo      sirup      ali tablete z železom.Jemlje se jih na prazen  P
parafraziramo, je videti tako, kot bi gost, lepljiv      sirup      oviral pretok skozi žile.Telo skrbi za to, da  P
mešalniku. Dodamo limonin sok, cimet in javorjev      sirup      in čežano znova penasto razmešamo.Vlijemo v  P
sladkorja ter vremo, dokler se tekočina ne zgosti. V      sirup      za nekaj minut namočimo jabolčne rezine.Pečico  P
ure. Potem odstranimo dišečo perlo, razdelimo      sirup      v štiri kozarce in jih napolnimo z ledeno mineralno  P
odstranimo ingver in v čaj prilijemo javorjev      sirup.     Dobro premešamo in porazdelimo v štiri visoke  P
prekuhano vodo bezgov (seveda doma narejen)      sirup.     Količina je odvisna od naših želja: od malo do  P
odstranljiv rob). Zmešajte sir, jajca in jagodni      sirup.     Prelijte mešanico čez osnovo in pecite v pečici  P
zelišča, naravna sladila: med, melasa, javorjev      sirup      in zmerna količina mlečnih izdelkov: mleka,  P
mešalniku. Dodamo kokosovo mleko in borovničev      sirup      ter pijačo znova razmešamo v mešalniku.Vlijemo  P
veliko sluzi, kot so denimo slezovec, slez in      sirup      smrekovih vršičkov.Pri težavah s pljuči bodo  P
Doping Pozitiven na kašljev      sirup      Nekdanji nogometni reprezentant in nogometaš  P
odsvetujem. Od količine vode je odvisno, ali bo to      sirup      ali sok.S sladko vodo zalijemo cvetove, dodamo  P
svojo in ga ne zebe tako, kot bi ga sicer.      SIRUP      PROTI KAŠLJU IZ SMREKOVIH VRŠIČKOV Nabrane  P
in še malo citronske kisline po okusu, da je      sirup      obstojnejši.Nato ga nalijete v čiste steklenice  P
jih lahko prej malo pogrejete kar v pečici.      Sirup      hranite v temni in hladni kleti.Saša cvetov  P
pripravlja zdravilno mazilo, iz smrekovih vršičkov pa      sirup,      ki lajša tegobe pri bolečem grlu ‐ Ker smo med  P
primer smrekove vršičke, iz katerih pripravi      sirup      za lajšanje težav ob bolečem grlu. Ko je bila  P
ter razredčijo z enoto vode. Tako pripravljen      sirup      nato po žličkah pijejo ves dan.Najboljši je  P
nas muči vneto grlo, saj podobno kot med ali      sirup      na njem ustvarijo tanko zaščitno plast, ki blaži  P
priljubljen v Rusiji, mogoče pa ga je še prevreti v      sirup      ali pa iz njega variti pivo. ČISTI TELO   P
sem si vitamine, propolis, kapljice za nos in      sirup      proti kašlju!« »Kaj, si bolna?« jo vprašam,  P
rečeno, zmelje rastlino, dobljeni sok se prevre v      sirup,      tega pa se "scentrifugira", sfiltrira, osuši  P
darujejo kokos, poseben neprečiščen sladkorni      sirup      gud, modakas ‐ testo iz riževe moke, deteljo  P
temperaturo. Zmešamo mangovo kašo, sladkorni      sirup      in limetin sok. Zamrznemo.   P
skuhajo, dodajo jim sladkor in domači naravni      sirup      je pripravljen za redčenje.Najnovejša ponudba  P
divo Dito von Teese. Ko rečem, da moram najti      sirup      iz vijolic, se Pametni nasmeje: »Lahko, ampak  P
In kaj je zmetna strd? Nič drugega kot      sirup      iz sladkorja in penjenega mleka za mazanje na  P
sončnično olje, pinjole, mleko, sol, limonov      sirup      ali lupina in vanilja. Dodamo lahko piškote  P
iz grobih pa desetih minutah ‐ Pripravite si      sirup      iz smrekovih vršičkov, ki blaži kašelj, čisti  P
umiritev in izkašljevanje.« Kako pripravimo      sirup      zoper kašelj iz smrekovih vršičkov? »Ima več  P
neposredno sončno svetlobo. Ko se sladkor utekočini,      sirup      precedimo v steklenice, dobro zapremo in hranimo  P
dve žlici medu ‐ lahko uporabite tudi javorjev      sirup.     Buče olupite, očistite ter nastrgajte.  P
zamašene dihalne poti ‐ Kako si pripravite čebulni      sirup      in tinkturo, ki naj ne bi manjkala v domači  P
LEČILO, KI JE V VSAKI KUHINJI ČEBULNI      SIRUP      IN TINKTURO JE NAJBOLJE HRANITI V TEMNO OBARVANIH  P
(T. K.)      SIRUP      Potrebujete 15 delov zrezane čebule, 15 delov  P
precedite in shranite v temno steklenico.      Sirup,      ki naj bi ga zoper katar, hripavost in kašelj  P
skozi sito v dobljeno vodo. Tako ste dobili      sirup,      ki ga hranite v temnih steklenicah. TINKTURA  P
stresite v večjo posodo. Dodajte guavo in njen      sirup      ter premešajte.Banani in jabolka narežite na  P
jih posušili ali jih vložil v sladek grozdni      sirup      za zimo, ko ni bilo svežega sadja.Tudi naši  P
posladek, ki si ga privoščijo ob čaju. Cenijo še      sirup,      sok in vino, ki jih pripravijo iz sadežev.Žižolin  P
mleka; sladkorji (saharoza, dekstroza, glukozni      sirup,      mešanica sladkorjev), arome (sadni sokovi, kandirano  P
temperaturi pet minut, da dobimo zmes, gosto kot      sirup.     Ohladimo jo na sobni temperaturi (okoli 20 stopinj  P
je tako imela že štiri leta, ko je pikovit,      sirup,      ki ga je zvečer pila po žličkah, prekrstila  P
kuhamo 20 minut, da dobimo gostejši sladkorni      sirup.      Maslo pristavimo in stopimo.   P
bo testo, to premažemo z maslom. Sladkorni      sirup      odstavimo in ohladimo. Sestavine v pekaču  P
Okvir:      Sirup      za kašelj ali proti njemu? Nekateri strokovnjaki  P
za kakšen kašelj gre, da vam bo dal primeren      sirup      ali morda zdravila.Znani so sirupi iz naravnih  P
naravnih snovi, na primer trpotčev in slezov      sirup.     Odličen je tudi sirup iz izvlečka bršljanovih  P
primer trpotčev in slezov sirup. Odličen je tudi      sirup      iz izvlečka bršljanovih listov, pa tudi sirup  P
sirup iz izvlečka bršljanovih listov, pa tudi      sirup      iz smrekovih vršičkov in podobno.Sirupi naj  P
ga olajšati, kar posebej velja pred spanjem.      Sirup      iz bršljana pa učinkuje dvojno: mehča gosto  P
različna žita ... Beli sladkor zamenjuje javorov      sirup,      uporabljajo predvsem olivno olje, poleg tega  P
znajo pojasniti niti denimo, ali potrebujejo      sirup      proti kašlju ali sirup za izkašljevanje.Drugi  P
denimo, ali potrebujejo sirup proti kašlju ali      sirup      za izkašljevanje.Drugi pa se sprašujejo, ali  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101 201



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA