nova beseda iz Slovenije
od neke ribe. Našel je v zemlji sledove neke | ribe | iz prejšnjih zemeljskih dob, ki je baje človeku | P |
stvari zasukale v nasprotno smer ‐ namesto da bi | ribe | lovil, študira njihove značaje.Letos, denimo | P |
Družinska hiša meji na potok Bistrica, tako da »imam | ribe | tako rekoč na svojem vrtu.Vidim, kako pametne | P |
sodeloval tudi sam, kar malo obžaluje, saj zdaj | ribe | nimajo več miru pred muharji.Upira se mu tudi | P |
gledam, kako se zvečeri, muhe plešejo nad vodo, | ribe | skačejo, sonce gre dol ...V takih trenutkih | P |
je bil pisec uživanju živali s hrbtenjačo. | Ribe | in ptice se mu zdijo povsem civilizirana hrana | P |
ali celo na Dunaji postni čas mislil na morske | ribe; | ‐ sedaj si zna Ljubljančan, Graščan pa tudi | P |
dobila ime. Na saponine so zelo občutljive | ribe. | Ljudem to ni bilo neznano, zlasti v Sredozemlju | P |
lagodnostjo izbere drugo. Zmečkan ciklamni gomolj | ribe | omami in »obrne«.Treba jih je le pobrati z vodne | P |
pobirati iz njega s trebuhom navzgor plavajoče | ribe, | tudi voda in ves potrošni material nista prav | P |
najbogatejšem predelu naše države prevladujejo | ribe, | ki so iz popolnoma druge zgodbe?Klasična prekmurska | P |
S tenko in dolgo ščipalko potem osebje kose | ribe | dvigne s solne podlage in jih položi na tenko | P |
bila ravno prav odmerjena, da se je čutil okus | ribe. | Roseji so idealna poletna vina, ki jih nekateri | P |
velja davno preživeto izročilo, da je treba | ribe | posuti in zadušiti s peteršiljem in česnom, | P |
Bil je preprosto vrhunski! Eleganten okus | ribe | je navdušil, nežen, vendar stilski dodatek lepo | P |
olja kopensko nadaljevanje nežne prefinjenosti | ribe. | »Kot ste videli, je na odprtem morju še vedno | P |
so pa že Japonci gledali, kako on pripravlja | ribe! | « Kakorkoli, kaneštrele na žaru (60 kun) so | P |
odvisno od razpoloženja. Včasih bolj meso, drugič | ribe, | tretjič bolj lahko in zelenjavno ... Andrej: | P |
je bila bogata, kar precej kosov in koščkov | ribe | je plavalo notri.Ampak brez prave esence. | P |
Ampak brez prave esence. Vonj vrhunske | ribe | je bil šibak, saj so ga prekrile močne začimbe | P |
paradižnikovega concasseja, ki je zakril okus | ribe, | in ko smo s škampovega carpaccia z rdečim poprom | P |
nismo dobili konfekcijske dimljene in slane | ribe, | kot se dogaja pri nas, vendar je bila predebelo | P |
vplivalo na drugačno obnašanje najpogostejše bele | ribe | iz našega morja, ni znal pojasniti nihče. Če | P |
množične ribiške fešte v Izoli, se je uštel. »Te | ribe | so preveč sveže, da bi jih prodajali na ribiškem | P |
nevarnost za onesnaženje ali bi želela loviti | ribe. | V normalnih razmerah se ne bi smelo zgoditi nič | P |
namreč niso bile najpomembnejše ekologija in | ribe, | meni časnik. STA | P |
lahko obiskovalci, predvsem šolarji, ogledajo | ribe, | še gojilnico in prostor za raziskave in preizkuse | P |
nisem jedla. Vendar pa nekoliko pogrešam naše | ribe, | « nam je še zaupala veleposlanica. I. Gr. | P |
lastnik čolnička iz Pirana, ki je na odprtem lovil | ribe, | še pred trčenjem raje skočil v morje in se tako | P |
oboji pa bodo v analizo poslali tudi poginule | ribe. | Ribiči ocenjujejo, da je poginilo več kot tri | P |
hobi, krakovske in trnovske gostilne so stregle | ribe | in rake, v vročih poletjih so se na bregovih | P |
sva spoznala Hasana in Mohameda, sva odšla na | ribe | in čaj. Hasana ni več ni. | P |
in končuje s pakiranjem droge med zamrznjene | ribe. | Polovica razstave je posvečena drogam in nevarnostim | P |
ki živijo pod 1000 metri globine. Še zlasti | ribe | so izjemno občutljive,« je dejal znanstvenik | P |
črni in rdeči kaviar, nekaj vrst vrhunske bele | ribe | in škampov, tri vrste mesa, tudi pečena jagnjetina | P |
preigravanja, ceneni, a znameniti »fish & chips« ( | ribe | in krompirček) pa je zamenjala z najodličnejšimi | P |
valovi. Odrasli so tod iskali školjke in lovili | ribe, | otroci pa so se igrali v pesku in čofotali v | P |
priljubljenosti prehitel tradicionalni prigrizek, | ribe | in krompirček.Počasi sestavljam sliko, da gre | P |
pri nas. Rad gre na ljubljansko tržnico, po | ribe, | spije kapučino ob Ljubljanici ...»Čudovita stvar | P |
a vseeno nežno. Tipičen način priprave te | ribe | je seveda »po madeirsko«, kar pomeni, da file | P |
paradižniki. Večkrat je ta obloga močnejša od | ribe | in gostje so gostince že poučili, da lahko te | P |
in gostje so gostince že poučili, da lahko te | ribe | pripravijo tudi »po mediteransko«; se pravi | P |
trnki. Vedeli so sicer za butandinge, mogočne | ribe, | ki so bile za nekatere nenevarni morski psi | P |
precejajo skozi tisoče resic le plankton in majhne | ribe | ter rakce.A v nasprotju s kiti (ki so toplokrvni | P |
so toplokrvni sesalci) so kitovci mrzlokrvne | ribe, | ki dihajo na škrge, telesni ustroj in razporeditev | P |
kitovce seveda zelo slaba novica. Največje | ribe | sveta so kljub svoji velikosti za ljudi povsem | P |
Tak je bil urnik brez urnika ribičev izolske | Ribe | v drugi polovici marca (18. so spet začeli loviti | P |
pa ne veš, ali dobitek (riba) bo ali ne. » | Ribe | je vedno manj.Pozimi pa še tisto malo, kar je | P |
za lov s povlečno mrežo, mrežo za lov plave | ribe | ‐ sardel, sardonov in tudi aurite, atlantske | P |
potuje in je zašla še k nam,« pravi direktor | Ribe | Loredano Glavič.Prej je ni bilo; že kar nekaj | P |
so nepreklicno minili. Zaradi tega, ker je | ribe | manj, pa tudi zato, ker se trg globalizira, | P |
nafto niso zaslužili. Če ladja med iskanjem | ribe | in vleko mreže v okroglih osmih urah porabi | P |
dosežejo ceno 1,50 evra, jo takrat, ko drugi | ribe | nimajo.Pa še to ob skromnem ulovu ne prinaša | P |
dolge poti ribiči ne vrnejo z vsaj 900 zaboji | ribe, | je slabo za vse, celo za potrošnike, ljubitelje | P |
za vse, celo za potrošnike, ljubitelje plave | ribe. | V Ribi vseeno upajo, da bodo prišli boljši | P |
očistijo. Potem pa se sprašujemo, kako da ni | ribe, | « razmišlja Jasmin.Dodaja, da so na območju, | P |
Tisočšeststoti razgovor za službo ‐ kaj se zgodi, če male | ribe | z vozniškim izpitom B-kategorije nimajo avta | P |
imenitno speči krompir, jabolka, kostanj, gobe, | ribe | ... ***** | P |
pri vrhu raki, device, škorpijoni, kozorogi in | ribe. | Njihovo notranje življenje je bogato ‐ s tem | P |
pečen file šopirja (dokaj redke sredozemske | ribe) | v paradižnikovi juhi z dolgim belim fižolom | P |
primernih vrst, pa naj gre za rastline, živali, | ribe | ali ‐ žuželke.Zato je tu pravi teren za projekt | P |
šestdesetih si je kupil podvodno puško in lovil | ribe. | »Dolgo sem zdržal pod vodo, zato sem bil zelo | P |
pokusiti kaj več od klasičnega kosila, so seveda | ribe | kar močno zastopane.Solata iz hobotnice in paradižni | P |
velikokrat prinese divje in sveže jadranske | ribe, | nekaj podobnega počne z gobami, saj pripravlja | P |
suvereno obvladujeta Jadransko morje (sveže | ribe) | in domače gozdove (gobe), sta nas presenetila | P |
dodatki so pripomogli samo k temu, da okusa | ribe | ni bilo čutiti. Več kot pohvalno je bilo, da | P |
vsekakor pa je bil popolnoma odveč pri fileju bele | ribe | v pivski omaki z vanilijo (12,70 evra).Gre za | P |
predjedi od 7 do 12, glavne jedi glede na kakovost | ribe | od 20 do 60 evrov za kilogram, sladice 3 (+ | P |
jegulja ‐ vsebuje ekstrakte in vitamine iz mesa te | ribe, | hkrati pa je mehurčkasta rumena tekočina prva | P |
Italijanom prav tako zdi, da je pravi čas za | ribe, | vsaj za kakšen sladkovodni primerek iz jezera | P |
dolg sadni pookus. Francozi na veliko jedo | ribe. | S takšnimi in drugačnimi omakami. | P |
ker je okus tako primaren in močan. Francozi | ribe | v glavnem dobivajo iz Atlantika in Sredozemlja | P |
račje prsi enakega izvora kot prej omenjene | ribe, | je jed navdušila s svežino, povezanostjo okusov | P |
devet evrov) je bil narejen iz sveže, vrhunske | ribe, | ki pa ji je karakter malce spodjedla premočna | P |
materialov bodo navdušili vsakega jedca. Odlične | ribe | prevladujejo, vendar so tudi druge jedi izjemno | P |
od koder tako ali tako izvirajo prvovrstne | ribe. | File je bil mojstrsko pečen, na zunaj hrustajoč | P |
Vipave, vendar temu tudi prilagodimo pripravo | ribe. | Za naslednji dan, ko jemo meso, priporočam k | P |
priljubljenih dalmatinskih receptov za pripravo bele | ribe | je »na lešo« ‐ kuhanje v vodi.Riba (mora biti | P |
bil slastni pire, ki je okus odlično pečene | ribe | lepo omedil.Pa še ni bilo konec. | P |
nežnega in hrustljavega spremljevalca vrhunske | ribe. | Zabaione, jajčna krema s sirom mascarpone, | P |
ribjih klasik (solate, testenine, rižote ter | ribe | tako ali drugače), boste v Miljah več kot zadovoljni | P |
pogosto sega po njih. Solata iz hobotnice in | ribe | z mavrično berivko sicer zveni hudo mamljivo | P |
predjedi 10,50 do 14,00, glavne jedi kilogram | ribe | 40,00 do 45,00, sladice 4,00 do 5,00. kdo Sonja | P |
naročilu) na Otoku pripravijo specialitete, kot so | ribe | na batu, bograč, prekmurska gibanica, retaši | P |
več.« Tudi Loredano Glavič, direktor izolske | Ribe, | d. o. o., je pojasnil, da njihovi dve ladji | P |
zadnje preostale maskote Beibei, katere oblika | ribe | bi utegnila pomeniti, da so pred vrati katastrofalne | P |
dvanajstimi miljami teritorialnega morja loviti plave | ribe. | Za vsak kilogram ulovljenih sardel bi morali | P |
ni, samo da dobijo odškodnino za neulovljene | ribe. | Hrvati se nam smejejo v brk, saj cone tako ali | P |
kovčke ter rekli nasvidenje in hvala za vse | ribe. | Ves svet zdaj upa na nujne spremembe. | P |
konzerviranjem hrane, kako so ljudje hranili meso ali | ribe, | in tako sem prišla tudi do tehnologije mumificiranja | P |
petek, smo z njimi v jezerskem Zadnjem kraju | ribe | reševali in preseljevali tudi mi. Cerkniški | P |
šlajn« (slovensko linj) in klen pa so zgolj | ribe. | Te še gredo v vedro, neavtohtoni ostriž ali rdečeperk | P |
počitkom zmotil medved, ki je prišel na gostijo, na | ribe, | ki so nehale utripati na bregu.Drugi dvo- in | P |
dobrote, prave (iz domačega morja) in sveže morske | ribe, | brodet in vse, kar znajo domačini najbolje pripraviti | P |
Ropac Z akcijo, imenovano Z majhnih na velike | ribe! | , je hrvaški državni inšpektorat v nekem skladišču | P |
***** Mleko in | ribe | v mladosti so naložba za starost Kalcij je | P |
Današnji stoletniki na Okinavi vozijo kolo, lovijo | ribe | kilometre od obale, in to po težavnejši, starodavni | P |
Današnji stoletniki na Okinavi vozijo kolo, lovijo | ribe | kilometre od obale, in to po težavnejši, starodavni | P |
s proteinskim dnem (kuhano ali dušeno meso, | ribe, | tofu, sejtan ali mlečni izdelki in jajca), sledi | P |
čaplja nepremično preži na neprevidno ribico. A | ribe | mirujejo med skoraj okamnelimi porušenimi debli | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 3.860 3.960 4.060 4.160 4.260 4.360 4.460 4.560 4.660 4.760 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |