nova beseda iz Slovenije
nadomestite bela živila s polnovrednimi, beli | riž | z neoluščenim, beli kruh s polnozrnatim. 8 | P |
ali sezamovega olja, morsko sol. Priprava: | Riž | pristavimo v hladni vodi v razmerju 1:3 in ga | P |
z belim vinom in sladko smetano. Primešamo | riž | in dušimo na majhnem ognju približno 15 minut | P |
ovene, dodamo strta stroka česna in nato opran | riž. | Prilijemo juho, premešamo in pustimo, da se duši | P |
premešamo in pustimo, da se duši toliko časa, da je | riž | na polovico kuhan.Mletemu mesu dodamo ohlajen | P |
polovico kuhan. Mletemu mesu dodamo ohlajen dušen | riž, | začinimo, primešamo še jajci in dodamo toliko | P |
Postrežemo jih s pomako. Rumeni | riž | z ribami Potrebujemo (za štiri) : 300 g riža | P |
žličke orientalske kumine in poper. Priprava : | Riž | popražimo na žlici olja, prilijemo 600 ml vode | P |
vode, dodamo po pol žličke kurkume in soli. | Riž | kuhamo in pustimo počivati.Brokoli in bučke | P |
in začimbami, posolimo in popopramo. Umešamo | riž. | Hrustljave piščančje prsi na zelenjavi | P |
vre štiri do pet minut. S tem se lepo ujema | riž | basmati. Foto: iz knjige Vok, Založba Mladinska | P |
Po okusu še dosolimo in popramo. | Riž | in piro skuhamo v soljenem kropu, odcedimo in | P |
sladke smetane in ščepec soli. Priprava : | Riž | operemo.V vodi ga najprej malo pokuhamo, odcedimo | P |
Želatino namočimo v hladno vodo. V še mlačen | riž | primešamo nad soparo raztopljeno želatino, zmehčano | P |
in beljakovinskih živil (krompir, testenine, | riž, | pusto meso, perutnino, ribe, stročnice itn. | P |
žličko cimeta. Priprava: Kuhano pšenico, | riž | ali piro gladko zmeljemo v mešalniku s sojinim | P |
mareličnim sokom vmešamo med kosmiče. Mlečni | riž | s svežimi kalčki in avokadom Potrebujemo: 500 | P |
žlicami mleka in solimo. Maso takoj vmešamo med | riž, | nato pa pod tekočo vodo speremo kalčke in jih | P |
in jih skupaj s preostalim mlekom vmešamo v | riž, | da postane kremast.Peteršilj operemo, grobo | P |
šoli vsak dan prejmejo rižev obrok. Vendar pa | riž | zdaj ne prihaja več iz blagovnih rezerv, ampak | P |
kašicami, ki vsebujejo zdravju koristne žitarice ( | riž, | koruza, manioka), 12 vitaminov, kalcij, železo | P |
ončničnega ali olivnega olja, morsko sol. Priprava: | Riž | pristavimo v hladni vodi v pokriti posodi v | P |
polnovrednih žit, kot so kruh, pecivo, testenine in | riž. | Na jedilniku nikakor ne smejo manjkati nemastno | P |
npr. radič, banane, polnovreden (nebrušen) | riž | s kalčkom, ingver, ječmen itd. Antistresni | P |
Uporabljamo jo kot preliv za žitne kaše, kosmiče, | riž | itd. Juha | P |
kumine, 2 ali 3 mesnate paradižnike. Priprava: | Riž | pristavimo v hladni vodi v razmerju 1:3.V pokriti | P |
še kakšno minuto, nato pa posodo odstavimo. | Riž | razporedimo na krožnike in vsakega obložimo | P |
Po domače | Riž, | kumare in jurčki so glavni Ste že poskusili | P |
paradižnikove pelate ter lovorjev list. Primešamo | riž | in zalijemo z malo zelenjavne osnove.Med kuhanjem | P |
masla prepražimo čebulo, da postekleni, dodamo | riž, | prepražimo in zalijemo z malo jušne osnove. | P |
položimo v pripravljeno omako. Zraven se poda | riž. | Rukola s smetano | P |
pokapamo z medom. Zraven lahko ponudimo dušen | riž. | ***** | P |
minut; vmes dvakrat premešajte. Primešajte | riž, | juho, rdečo in rumeno papriko ter stročji fižol | P |
sesekljamo. Z nekaj preliva začinimo kuhan | riž. | Čebulo narežemo na tanke obročke in začinimo | P |
olivno olje, večjo šalotko in gustin. Priprava : | Riž | skuhamo v soljeni vodi do mehkega, ga odcedimo | P |
ohladimo. Skuto pretlačimo, dodamo ohlajen | riž, | žlico kisle smetane, sol in poper. Začinimo | P |
kruhovimi kockami in sezamovimi semeni. Zapečen | riž | z oreški in papriko Potrebujemo : 25 dag riža | P |
Bučko prav tako zrežemo na kocke. | Riž | skuhamo do polovice v slani vreli vodi.Odcedimo | P |
sesekljanim česnom, soljo in poprom. Dodamo | riž, | premešamo in dodamo še oreške.Vse skupaj na | P |
spregledajo. Potem ti tisto, kar želiš, na primer | riž, | moko ali čaj, zavijejo v časopisni papir.Izbira | P |
ponavadi kuhate? V Zahodni Bengaliji jedo zlasti | riž | in ribe.Hrana je precej pekoča, čeprav sami | P |
Skuhamo jo iz jušne zelenjave. Dodamo | riž | in narezano blitvo.Kuhamo toliko časa, dokler | P |
narezano blitvo. Kuhamo toliko časa, dokler | riž | ni skuhan.Po želji lahko juhi dodamo tudi nekaj | P |
je zelenjava, sadje, meso, stročnice, redko | riž, | testenine itn.Večina mojih znancev vrže star | P |
ne. Na jedilniku so denimo makaronovo meso, | riž | omako ...In pijača. | P |
nasadov sezama in arašidov. Ponekod je bil | riž | že zrel in so ga kmetice žele, drugod se je | P |
polno klasje še zibalo nad vodo. Ko bodo poželi | riž, | bo na vrsti sezam.Ravno prav zrele pa so bile | P |
postregli s skromno, a okusno večerjo. Jedli smo | riž, | kot tudi vse naslednje dni naše poti, na hitro | P |
pravične trgovine banane, sokove, čokolado, | riž, | sladkor, večkrat kupim darila.Upam, da bo v | P |
del vsake daritve. Pomembne kulture, kot so | riž, | kokosovi orehi, banane in bambus, so nabite | P |
cvetača, korenje, sladka koruza, ovseni kosmiči, | riž, | laneno in sezamovo seme, arašidi, janež, kumina | P |
žličke ingverja v prahu, 6‐10 oliv. Priprava: | Riž | pristavimo v hladni vodi v pokriti posodi in | P |
nalistamo. Dodamo jih k rižu, prav tako olive, in | riž | rahlo premešamo. Krompirjeva solata s hrenom | P |
in skupaj pražimo kakšno minuto. Nato dodamo | riž. | Ko lepo porumeni, dodamo mlade bučke in postopoma | P |
in postopoma dodajamo jušno osnovo, dokler ni | riž | kuhan.Malce pred koncem dodamo liste koprive | P |
carnaroli. Za boljši okus in barvo priporočam, da | riž | in prilogo skuhate posebej, tako bo zelenjava | P |
pistacij, morsko ali zeliščno sol. Priprava: | Riž | za dve uri namočimo v hladni vodi, nato ga pristavimo | P |
kurkume, morsko ali zeliščno sol. Priprava: | Riž | namočimo vsaj za eno uro, da skrajšamo kuhanje | P |
oprali in grobo narezali. Oboje vmešamo med | riž, | začinimo s kurkumo in solimo.V pokriti posodi | P |
pol litra mleka, žličko cimeta. Priprava: | Riž | namočimo v hladni vodi za štiri ure.Potem ga | P |
mleko, v katerem smo raztopili vaniljev sladkor. | Riž | počasi kuhamo do mehkega.Ko se ohladi, ga stresemo | P |
stročnice in testenine; nekje na sredino se uvrščata | riž | in kruh. Poznejše raziskave so pokazale, da | P |
Pečemo 20 minut. Medtem skuhamo | riž | po navodilih.Meso in zelenjavo vzamemo iz pečice | P |
nahranimo z obrokom, bogatim z ogljikovimi hidrati ( | riž, | testenine) in vitaminom B6.Čez dan ga hranimo | P |
lahko začinimo tako rekoč z vsem, podobno kot | riž. | Zmleto kvinojo po svetu uporabljajo tudi kot | P |
predpraznični stres. Težave olajšajo banane, | riž, | jabolka, mlečni izdelki s probiotiki, bela riba | P |
limoninega soka, 20 g hrenove korenike. Priprava: | Riž | pristavimo v dveh skodelicah hladne vode.Ko | P |
stresemo v skledo, prav tako nekoliko ohlajen | riž. | Česen olupimo in pretlačimo oziroma stisnemo | P |
ježkov, ribjih iker ali zelenjave, zavite v | riž | in posušene morske alge (nori). Vse je narezano | P |
ječmena z maslom ali riževo juho, za kosilo | riž | z zelenjavo in za večerjo enolončnico s kruhom | P |
je končana, tako da na ta dan vzamejo mladi | riž | in ga zavrejo.Pustijo, da prekipi (kar pomeni | P |
ljudje izražajo svoje veselje ob novih pridelkih. | Riž | skuhajo in pripravijo obrok, ki se imenuje tako | P |
obrok, ki se imenuje tako kot praznik. To je | riž | z lečo in sladkorjem, ki ga najprej darujejo | P |
nasproti pa stojijo tongkonanski skednji za | riž, | ki so manjši in bolj preprosti ter dvignjeni | P |
Hrana: običajno kosilo v ulični okrepčevalnici ( | riž, | pečena riba, omaka) prav tako stane okoli 1 | P |
Kitajke poskušali na Švedsko prenesti čajevec in | riž, | pa tudi murve, da bi na njih gojili sviloprejke | P |
jedilnika (nadomesti naj jih veliko bolj možat | riž) | , zaradi katerih so Italijani počasni, pesimistični | P |
prav negorenjsko veliko), žafranom in grahom. | Riž | je bil skuhan, kot se šika: še čisto malo na | P |
olivno olje, ki so ju primešali, tik preden so | riž | postregli, pa sta naredila dober in sočen kremast | P |
Aris, ki šteje zavidljivih 16 let. Obožuje | riž | in zelenjavo.Nov akvarij z barvitimi gupiji | P |
Kmalu lahko ugotovimo, da kuhan krompir, | riž | in različne oblike dušenega mesa še zdaleč nimajo | P |
na dan, ki vsebujejo železo. To so krompir, | riž, | solata, sadje, olje, paradižnik.Vse to velja | P |
polnozrnata živila (izdelki iz polnovredne moke, rjav | riž | ...), dajejo energijo, ne da bi se presežki | P |
živil spadajo izdelki iz polnovredne moke, rjav | riž, | zelenjava, stročnice in sadje.Vendar je razen | P |
mi le še tovorne pinase, ki po reki tovorijo | riž | in sol.Odpravim se v pristanišče v Moptiju. | P |
zapisana ista vera, hodi v sprevodu in beračem deli | riž, | nato se umakne, da naredi prostor vodnim bivolom | P |
Šivovimi emblemi in opice se tepejo za banane in | riž. | Ostareli puščavnik z nasmehom na ustnicah čaka | P |
je osvobojena od kroga ponovne rasti, kot so | riž, | žito in leča.Ukoreninjene zelenjave se izogibajo | P |
ognjiščih v črnih posodah kuhajo vsak dan isto: | riž | s čudno, rjavo zdrizasto omako, ki ga jedo z | P |
znameniti bazar. Za oddolžitev ga peljeva na | riž | in kebab, a se spremo, ker mu ne dovoliva plačati | P |
in testenine iz polnovredne moke, neoluščen | riž, | stročnice ipd.Vendar pazite! | P |
žitaric (kosmičev), polnovredne testenine in | riž, | jajca, sveže ribe (losos, brancine, postrvi | P |
solato, jaz kuham eno od sto vrst makaronov ali | riž, | konvekcijska pečica pa peče meso ali ribe.Zelo | P |
povečani količini ogljikovih hidratov (makaroni, | riž, | kruh) še vedno uživajo večje količine hrane | P |
energijo počasi in ves čas. Idealna hranila so | riž, | stročnice, znamenite testenine, zrnat kruh | P |
Najboljša jed in lokacija? Meso, | riž, | testenine, ... mamina kuhinja. Pijača? | P |
na želeni destinaciji. Na Madagaskarju je | riž | glavna jed.Za nas, »vazahe«, kot nas kličejo | P |
***** Dražji | riž | povzroča lakoto in vojne? Hrana se je podražila | P |
se dražile koruza in žitarice, medtem ko je | riž | ohranjal svojo vrednost vse do konca marca, | P |
pri nas iz leta v leto povečuje. Toda dražji | riž | ne pomeni samo lakote v Afriki, Vietnamu, Indiji | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 201 301 401 501 601 701 801 901 1.001 1.101 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |