nova beseda iz Slovenije

riž (901-1.000)


nadomestite bela živila s polnovrednimi, beli      riž      z neoluščenim, beli kruh s polnozrnatim. 8  P
ali sezamovega olja, morsko sol. Priprava:      Riž      pristavimo v hladni vodi v razmerju 1:3 in ga  P
z belim vinom in sladko smetano. Primešamo      riž      in dušimo na majhnem ognju približno 15 minut  P
ovene, dodamo strta stroka česna in nato opran      riž.     Prilijemo juho, premešamo in pustimo, da se duši  P
premešamo in pustimo, da se duši toliko časa, da je      riž      na polovico kuhan.Mletemu mesu dodamo ohlajen  P
polovico kuhan. Mletemu mesu dodamo ohlajen dušen      riž,      začinimo, primešamo še jajci in dodamo toliko  P
Postrežemo jih s pomako. Rumeni      riž      z ribami Potrebujemo (za štiri) : 300 g riža  P
žličke orientalske kumine in poper. Priprava :      Riž      popražimo na žlici olja, prilijemo 600 ml vode  P
vode, dodamo po pol žličke kurkume in soli.      Riž      kuhamo in pustimo počivati.Brokoli in bučke  P
in začimbami, posolimo in popopramo. Umešamo      riž.      Hrustljave piščančje prsi na zelenjavi   P
vre štiri do pet minut. S tem se lepo ujema      riž      basmati. Foto: iz knjige Vok, Založba Mladinska  P
Po okusu še dosolimo in popramo.      Riž      in piro skuhamo v soljenem kropu, odcedimo in  P
sladke smetane in ščepec soli. Priprava :      Riž      operemo.V vodi ga najprej malo pokuhamo, odcedimo  P
Želatino namočimo v hladno vodo. V še mlačen      riž      primešamo nad soparo raztopljeno želatino, zmehčano  P
in beljakovinskih živil (krompir, testenine,      riž,      pusto meso, perutnino, ribe, stročnice itn.  P
žličko cimeta. Priprava: Kuhano pšenico,      riž      ali piro gladko zmeljemo v mešalniku s sojinim  P
mareličnim sokom vmešamo med kosmiče. Mlečni      riž      s svežimi kalčki in avokadom Potrebujemo: 500  P
žlicami mleka in solimo. Maso takoj vmešamo med      riž,      nato pa pod tekočo vodo speremo kalčke in jih  P
in jih skupaj s preostalim mlekom vmešamo v      riž,      da postane kremast.Peteršilj operemo, grobo  P
šoli vsak dan prejmejo rižev obrok. Vendar pa      riž      zdaj ne prihaja več iz blagovnih rezerv, ampak  P
kašicami, ki vsebujejo zdravju koristne žitarice (     riž,      koruza, manioka), 12 vitaminov, kalcij, železo  P
ončničnega ali olivnega olja, morsko sol. Priprava:      Riž      pristavimo v hladni vodi v pokriti posodi v  P
polnovrednih žit, kot so kruh, pecivo, testenine in      riž.     Na jedilniku nikakor ne smejo manjkati nemastno  P
npr. radič, banane, polnovreden (nebrušen)      riž      s kalčkom, ingver, ječmen itd. Antistresni  P
Uporabljamo jo kot preliv za žitne kaše, kosmiče,      riž      itd. Juha   P
kumine, 2 ali 3 mesnate paradižnike. Priprava:      Riž      pristavimo v hladni vodi v razmerju 1:3.V pokriti  P
še kakšno minuto, nato pa posodo odstavimo.      Riž      razporedimo na krožnike in vsakega obložimo  P
Po domače      Riž,      kumare in jurčki so glavni Ste že poskusili  P
paradižnikove pelate ter lovorjev list. Primešamo      riž      in zalijemo z malo zelenjavne osnove.Med kuhanjem  P
masla prepražimo čebulo, da postekleni, dodamo      riž,      prepražimo in zalijemo z malo jušne osnove.  P
položimo v pripravljeno omako. Zraven se poda      riž.      Rukola s smetano   P
pokapamo z medom. Zraven lahko ponudimo dušen      riž.      *****   P
minut; vmes dvakrat premešajte. Primešajte      riž,      juho, rdečo in rumeno papriko ter stročji fižol  P
sesekljamo. Z nekaj preliva začinimo kuhan      riž.     Čebulo narežemo na tanke obročke in začinimo  P
olivno olje, večjo šalotko in gustin. Priprava :      Riž      skuhamo v soljeni vodi do mehkega, ga odcedimo  P
ohladimo. Skuto pretlačimo, dodamo ohlajen      riž,      žlico kisle smetane, sol in poper. Začinimo  P
kruhovimi kockami in sezamovimi semeni. Zapečen      riž      z oreški in papriko Potrebujemo : 25 dag riža  P
Bučko prav tako zrežemo na kocke.      Riž      skuhamo do polovice v slani vreli vodi.Odcedimo  P
sesekljanim česnom, soljo in poprom. Dodamo      riž,      premešamo in dodamo še oreške.Vse skupaj na  P
spregledajo. Potem ti tisto, kar želiš, na primer      riž,      moko ali čaj, zavijejo v časopisni papir.Izbira  P
ponavadi kuhate? V Zahodni Bengaliji jedo zlasti      riž      in ribe.Hrana je precej pekoča, čeprav sami  P
Skuhamo jo iz jušne zelenjave. Dodamo      riž      in narezano blitvo.Kuhamo toliko časa, dokler  P
narezano blitvo. Kuhamo toliko časa, dokler      riž      ni skuhan.Po želji lahko juhi dodamo tudi nekaj  P
je zelenjava, sadje, meso, stročnice, redko      riž,      testenine itn.Večina mojih znancev vrže star  P
ne. Na jedilniku so denimo makaronovo meso,      riž      omako ...In pijača.  P
nasadov sezama in arašidov. Ponekod je bil      riž      že zrel in so ga kmetice žele, drugod se je  P
polno klasje še zibalo nad vodo. Ko bodo poželi      riž,      bo na vrsti sezam.Ravno prav zrele pa so bile  P
postregli s skromno, a okusno večerjo. Jedli smo      riž,      kot tudi vse naslednje dni naše poti, na hitro  P
pravične trgovine banane, sokove, čokolado,      riž,      sladkor, večkrat kupim darila.Upam, da bo v  P
del vsake daritve. Pomembne kulture, kot so      riž,      kokosovi orehi, banane in bambus, so nabite  P
cvetača, korenje, sladka koruza, ovseni kosmiči,      riž,      laneno in sezamovo seme, arašidi, janež, kumina  P
žličke ingverja v prahu, 6‐10 oliv. Priprava:      Riž      pristavimo v hladni vodi v pokriti posodi in  P
nalistamo. Dodamo jih k rižu, prav tako olive, in      riž      rahlo premešamo. Krompirjeva solata s hrenom  P
in skupaj pražimo kakšno minuto. Nato dodamo      riž.     Ko lepo porumeni, dodamo mlade bučke in postopoma  P
in postopoma dodajamo jušno osnovo, dokler ni      riž      kuhan.Malce pred koncem dodamo liste koprive  P
carnaroli. Za boljši okus in barvo priporočam, da      riž      in prilogo skuhate posebej, tako bo zelenjava  P
pistacij, morsko ali zeliščno sol. Priprava:      Riž      za dve uri namočimo v hladni vodi, nato ga pristavimo  P
kurkume, morsko ali zeliščno sol. Priprava:      Riž      namočimo vsaj za eno uro, da skrajšamo kuhanje  P
oprali in grobo narezali. Oboje vmešamo med      riž,      začinimo s kurkumo in solimo.V pokriti posodi  P
pol litra mleka, žličko cimeta. Priprava:      Riž      namočimo v hladni vodi za štiri ure.Potem ga  P
mleko, v katerem smo raztopili vaniljev sladkor.      Riž      počasi kuhamo do mehkega.Ko se ohladi, ga stresemo  P
stročnice in testenine; nekje na sredino se uvrščata      riž      in kruh. Poznejše raziskave so pokazale, da  P
Pečemo 20 minut. Medtem skuhamo      riž      po navodilih.Meso in zelenjavo vzamemo iz pečice  P
nahranimo z obrokom, bogatim z ogljikovimi hidrati (     riž,      testenine) in vitaminom B6.Čez dan ga hranimo  P
lahko začinimo tako rekoč z vsem, podobno kot      riž.     Zmleto kvinojo po svetu uporabljajo tudi kot  P
predpraznični stres. Težave olajšajo banane,      riž,      jabolka, mlečni izdelki s probiotiki, bela riba  P
limoninega soka, 20 g hrenove korenike. Priprava:      Riž      pristavimo v dveh skodelicah hladne vode.Ko  P
stresemo v skledo, prav tako nekoliko ohlajen      riž.     Česen olupimo in pretlačimo oziroma stisnemo  P
ježkov, ribjih iker ali zelenjave, zavite v      riž      in posušene morske alge (nori). Vse je narezano  P
ječmena z maslom ali riževo juho, za kosilo      riž      z zelenjavo in za večerjo enolončnico s kruhom  P
je končana, tako da na ta dan vzamejo mladi      riž      in ga zavrejo.Pustijo, da prekipi (kar pomeni  P
ljudje izražajo svoje veselje ob novih pridelkih.      Riž      skuhajo in pripravijo obrok, ki se imenuje tako  P
obrok, ki se imenuje tako kot praznik. To je      riž      z lečo in sladkorjem, ki ga najprej darujejo  P
nasproti pa stojijo tongkonanski skednji za      riž,      ki so manjši in bolj preprosti ter dvignjeni  P
Hrana: običajno kosilo v ulični okrepčevalnici (     riž,      pečena riba, omaka) prav tako stane okoli 1  P
Kitajke poskušali na Švedsko prenesti čajevec in      riž,      pa tudi murve, da bi na njih gojili sviloprejke  P
jedilnika (nadomesti naj jih veliko bolj možat      riž)     , zaradi katerih so Italijani počasni, pesimistični  P
prav negorenjsko veliko), žafranom in grahom.      Riž      je bil skuhan, kot se šika: še čisto malo na  P
olivno olje, ki so ju primešali, tik preden so      riž      postregli, pa sta naredila dober in sočen kremast  P
Aris, ki šteje zavidljivih 16 let. Obožuje      riž      in zelenjavo.Nov akvarij z barvitimi gupiji  P
Kmalu lahko ugotovimo, da kuhan krompir,      riž      in različne oblike dušenega mesa še zdaleč nimajo  P
na dan, ki vsebujejo železo. To so krompir,      riž,      solata, sadje, olje, paradižnik.Vse to velja  P
polnozrnata živila (izdelki iz polnovredne moke, rjav      riž      ...), dajejo energijo, ne da bi se presežki  P
živil spadajo izdelki iz polnovredne moke, rjav      riž,      zelenjava, stročnice in sadje.Vendar je razen  P
mi le še tovorne pinase, ki po reki tovorijo      riž      in sol.Odpravim se v pristanišče v Moptiju.  P
zapisana ista vera, hodi v sprevodu in beračem deli      riž,      nato se umakne, da naredi prostor vodnim bivolom  P
Šivovimi emblemi in opice se tepejo za banane in      riž.     Ostareli puščavnik z nasmehom na ustnicah čaka  P
je osvobojena od kroga ponovne rasti, kot so      riž,      žito in leča.Ukoreninjene zelenjave se izogibajo  P
ognjiščih v črnih posodah kuhajo vsak dan isto:      riž      s čudno, rjavo zdrizasto omako, ki ga jedo z  P
znameniti bazar. Za oddolžitev ga peljeva na      riž      in kebab, a se spremo, ker mu ne dovoliva plačati  P
in testenine iz polnovredne moke, neoluščen      riž,      stročnice ipd.Vendar pazite!  P
žitaric (kosmičev), polnovredne testenine in      riž,      jajca, sveže ribe (losos, brancine, postrvi  P
solato, jaz kuham eno od sto vrst makaronov ali      riž,      konvekcijska pečica pa peče meso ali ribe.Zelo  P
povečani količini ogljikovih hidratov (makaroni,      riž,      kruh) še vedno uživajo večje količine hrane  P
energijo počasi in ves čas. Idealna hranila so      riž,      stročnice, znamenite testenine, zrnat kruh   P
Najboljša jed in lokacija? Meso,      riž,      testenine, ... mamina kuhinja. Pijača?   P
na želeni destinaciji. Na Madagaskarju je      riž      glavna jed.Za nas, »vazahe«, kot nas kličejo  P
***** Dražji      riž      povzroča lakoto in vojne? Hrana se je podražila  P
se dražile koruza in žitarice, medtem ko je      riž      ohranjal svojo vrednost vse do konca marca,  P
pri nas iz leta v leto povečuje. Toda dražji      riž      ne pomeni samo lakote v Afriki, Vietnamu, Indiji  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  201 301 401 501 601 701 801 901 1.001 1.101 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA