nova beseda iz Slovenije
mi je pa zdelo nekako, kot da Jankovič tlači | kislo zelje, | ravno tak.Bručan, se mi zdi, da je imel polne | G |
hruške, slive, grozdje, kaki, kutine, sveže in | kislo zelje | ter repa, korenje, buče in kostanj so del jesenskega | P |
********** | Kislo zelje, | kisla repa Konzerviranje in shranjevanje na | P |
mlečnokislinska fermentacija, s katero nastaneta | kislo zelje | in kisla repa.In še marsikaj. | P |
V času, ko ni sezonske sveže zelenjave, sta | kislo zelje | in kisla repa najpomembnejša zelenjava.Če ju | P |
način priprave tisti, s katerim je najmanj dela: | kislo zelje, | tako zeljne glave kot naribano zelje, in kislo | P |
skisala, ali pa je celo konzervirana. Naravno | kislo zelje | in kisla repa sta prijetno kisla in ne preslana | P |
Dario Cortese | Kislo zelje | v solati Naribano kislo zelje ali narezane mehkejše | P |
Kislo zelje v solati Naribano | kislo zelje | ali narezane mehkejše osrednje liste kisanih | P |
fižolova juha z jabolki, vipavska juha (fižol, | kislo zelje, | prežganje, česen), dunajska fižolova juha (stročji | P |
Ponudba: sezonska zelenjava, kisla repa in | kislo zelje, | jabolčni sok, marmelada, jagode, žita, enoletne | P |
zrnje (pira, pšenica, ajda, proso, ječmen), | kislo zelje | in repa, jagnjeta in kozlički. Posebnost: jagnjeta | P |
rdeča pesa v jabolčnem kisu, pira, pšenica, | kislo zelje, | kisla repa, vino. Posebnost: zelenjava v kisu | P |
zelenjavni sokovi, zamrznjene zelenjavne omake, | kislo zelje, | zamrznjen grah, koruza iz konzerve). Nekatere | P |
šunko in druge izdelke iz dimljenega mesa, - | kislo zelje, | različne vrste soljene hrane, - pripravljena | P |
kaj kislega, kot so feferoni, kapre, pesa ali | kislo zelje, | pa mleko za jutranjo kavo in jajčka za zajtrk | P |
sušene salame, suho meso, pršut, panceta, - | kislo zelje | in kisla repa, - zelenjava v slanici (olive, | P |
zelje in špinača (do 50 mg), koleraba (30 mg), | kislo zelje ( | 20 mg), krompir (17 mg). Vitamin C je občutljiv | P |
kulinariki, žal, zelo malo uporabljamo sveže | kislo zelje, | čeprav je prav takšno najbogatejše s hranilnimi | P |
sladkorne bolezni. Ne bo narobe, če boste v kuhano | kislo zelje | dodali še nekaj svežega, saj boste tako jedi | P |
ospredju so šparglji, por, cvetača, zelje in | kislo zelje. | Sadje - češnje, jabolka, hruške, grozdje, slive | P |
biološki tržnici. Sladko zelje je nadomestek za | kislo zelje. | Če sem odkrita, je bila zame prepoved kislega | P |
bila zame prepoved kislega zelja ena težjih. | Kislo zelje | sem se naučila nadomeščati s sladkim zeljem tako | P |
iz kislega (segedinski golaž, sarme, dušeno | kislo zelje | itn.).Ko je jed skoraj gotova, jo okisam z nekaj | P |
temelj trdnega imunskega sistema (kefir, jogurt, | kislo zelje | in repa, sirotka, kisava). - Rdeče meso nadomesti | P |
poper (zeleni, rumeni, rdeči), sladki krompir, | kislo zelje, | jam, paradižnik, krompir. Vsa ostala zelenjava | P |
sezamovo olje, špinača, bučke, poprova meta, | kislo zelje | in lubenica. - Aloja vera (več na strani 58 | P |
140 dni, v tipu varaždinskega zelja. Odlično | kislo zelje. | Atria F1: pozno zelje za kisanje. | P |
nekaj orehov | Kislo zelje | zrahljamo z vilicami, pšenične kalčke dobro operemo | P |
V sezoni so med najbolj prodajanimi jabolka, | kislo zelje | in repa. V Sloveniji imamo tudi trgovine, v | P |
nobene sopare in neprijetnega vonja, čeprav kuha | kislo zelje, | na primer. Obe gospe popolnoma prepričano pravita | P |
S kisanjem se vitamini ne izgubijo. | Kislo zelje | je hrana, ki jo Slovenci uživamo že kar lep čas | P |
odrežemo ga šele tik pred ribanjem. Za dobro | kislo zelje | je pomembna že vzgoja, preveč dušika lahko povzroči | P |
potem ne skisa. Seveda pa je osnova za dobro | kislo zelje | izbira sorte.Najboljše še vedno dajo naše domače | P |
pred pustom. Potem je bilo na tapeti zelje pa | kislo zelje. | Nazadnje nam je preostala samo še vložena zelenjava | P |
vseeno ... Pražen krompir, ajdovi žganci z ocvirki, | kislo zelje | in repa so bili na ravni naših pričakovanj. | P |
pozimi najlaže priskrbimo z zimsko zelenjavo ( | kislo zelje, | zelena kolerabica, peteršilj, koprc, paprika | P |
probiotikov so jogurt ali kislo mleko, kefir ter | kislo zelje | in repa.Za rast probiotikov so še posebno priporočlji | P |
***** | Kislo zelje | Proti gnilobi v črevesju | P |
brez škodljivih stranskih učinkov), zato si | kislo zelje | pozimi privoščimo čim večkrat.Če bomo uživali | P |
prebavo pa tudi prehladov in gripoznih okužb. | Kislo zelje | je učinkovito proti vročinskim valovom v menopavzi | P |
imunski sistem obilje vitamina C, ki ga vsebuje | kislo zelje. | Nakup in priprava: Če je le mogoče, kupujmo | P |
Nakup in priprava: Če je le mogoče, kupujmo | kislo zelje, | naravno skisano iz ekološko pridelanega zelja | P |
žlice bučnega olja, 2 stroka česna. Priprava: | Kislo zelje | damo v skledo in ga zrahljamo z vilicami.Dodamo | P |
česna, čajno žličko rdeče paprike. Priprava: | Kislo zelje | damo v skledo, ga zrahljamo, potem pa posujemo | P |
sveže izluščenih orehovih jedrc. Priprava: | Kislo zelje | damo v skledo.Jabolka operemo, osušimo in narežemo | P |
poslastica za sladokusce; to ni več samo dušeno ali | kislo zelje, | ki so ga naše babice kuhale v velikih loncih | P |
tudi kisanih zelja in repe. Dušeno ali kuhano | kislo zelje | s slanino navajajo številni viri kot zelo značilno | P |
slivovko, jabolčni kis, posušene sadne krhlje, | kislo zelje, | repo in še marsikaj iz lastne pridelave in z | P |
niso od semena naprej hranili s kemijo. Dobro | kislo zelje | ima svež in prijeten vonj, hrustljavo je in ravno | P |
kar se da izbirčni, vsaj takrat, kadar gre za | kislo zelje. | Beba Splichal | P |
Beba Splichal | Kislo zelje | z ingverjem Približno četrt kilograma kislega | P |
da na primer jedilnik št. 84, iz katerega je | kislo zelje | s papriko in krompirjem v kosih, vsebuje tudi | P |
kombinacije ponujajo kar same. Krompir v kosih in | kislo zelje | s papriko Potrebuješ krompir in zabelo, kislo | P |
zelje s papriko Potrebuješ krompir in zabelo, | kislo zelje, | olje, malo sladke rdeče paprike, čebulo, žlico | P |
Zato pa sem, kot Tirolci, s cmoki ponudila | kislo zelje. | ***** | P |
Ko bomo v kozmos potovali Slovenci, naj zato | kislo zelje, | vampi, žganci, kranjske klobase in ostale podobne | P |
kako so nekoč in kako še danes pripravljajo | kislo zelje. | »To je zagotovo najbolj zdrava zelenjava, zato | P |
ljubljanski tržnici se vsako leto vije dolga vrsta, | kislo zelje ( | in repa) gre za med; znanje Žabjekovi prenašajo | P |
samo naravno, saj prisegajo na kakovost Na | kislo zelje ( | in repo) običajno pomislimo, ko se shladi, v | P |
kitajsko zelje ... Že nekaj let imajo tudi rdeče | kislo zelje, | ki je še posebno dobrodošlo pozimi, ko ni dovolj | P |
vsaj petkrat v pol ure je segla v čebre in | kislo zelje | in repo nadevala v manjša čebra na stojnici. | P |
auerkraut ‐ kuhano svinjsko kračo s kislim zeljem. | Kislo zelje | je izjemno zdravo, bogato z vitaminom C, antioksidanti | P |
najboljše ljubljansko zelje dobite pri Žabjekovih. | Kislo zelje | in repa se v zimskem času pogosto znajdeta na | P |
mesne kroglice Zmagovalna priloga časa je | kislo zelje, | in če imate zares srečo, lahko mljackate še repo | P |
pečenke do krvavice. Zmagovalna priloga časa je | kislo zelje, | in če imate zares srečo, lahko mljackate še repo | P |
zmletim mesom ali divjačino in zraven ponuditi | kislo zelje, | požlahtnjeno z belim vinom. Cochifrito (ovčji | P |
kjer rad poskusim smetano, sir, domače klobase, | kislo zelje. | RESTAVRACIJA Dolga leta sem se prehranjeval | P |
krompirjevim testom in ustrezno pokuhali. Zraven gre | kislo zelje | z ocvirki. ***** | P |
fermentirana zelenjava, to sta kisla repa in | kislo zelje, | še dodaja. Tatjana Svete | P |
na nemško kuhinjo večina najprej pomisli na | kislo zelje | in klobase, morda celo spätzle, zalite z obilo | P |
minut. Nato dodamo na trakove zrezano zelje in | kislo zelje, | ki ga zrežemo na bolj kratke pramene. Dodamo | P |
Priprava: Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. | Kislo zelje | nekoliko narežemo.Če je meso mastno, večje kose | P |
mešanjem čebulo nekoliko prepražimo. Nato dodamo | kislo zelje | in premešamo.Zalijemo z 1,5 litra vode in segrejemo | P |
jed na krožnike in jo ponudimo. - Krompir, | kislo zelje | in mleto meso so sočna in izdatna kombinacija | P |
shujševalne diete, sta še zmeraj otepala klobase in | kislo zelje, | le da v manjših količinah.Po nekaj kilogramih | P |
skodelica borovnic**. Zvečer pa si pripravimo | kislo zelje | v solati s fižolom. Priporočljivo je, da si v | P |
pijejo. Hrana naj bo lahka, priporočljivo je | kislo zelje, | po možnosti surovo in brez odvečnih ocvirkov | P |
ateistična dežela. Statistika mistika (fotka: | kislo zelje) | Statistični urad je objavil, da na enega Slovenca | P |
pojejte skodelico paradižnikove solate ali | kislo zelje | s fižolom.Za večerjo naj bo krožnik juhe iz | P |
sesekljamo in jo zdušimo na dveh žlicah olja. Dodamo | kislo zelje ( | če je prekislo, ga umijemo, vsekakor pa ga nekoliko | P |
zelje, najbolje sveže narezano ali naribano. | Kislo zelje | pa je fermentirano in zato tudi drugačne sestave | P |
ni treba, saj se hitro lahko zgodi, da vas bo | kislo zelje | prikovalo na straniščno školjko.Vendar večje | P |
sončnično olje ali svinjska mast -Sestavine za | kislo zelje: | 60 dag kislega zelja + 2 stroka česna + 1 mala | P |
sesekljano čebulo in sesekljan česen. Dodamo | kislo zelje, | ki smo ga prej umili pod vodo, in to zalijemo | P |
Najdragocenejše živilo, ki je dostopno vse leto, je | kislo zelje. | Ima veliko vitaminov in mineralov ter vlaknin | P |
si privoščimo enolončnico, joto, ričet ali | kislo zelje | s krompirjem. Sedmi dan (torek) | P |
In kaj naj bi to bilo, me je zanimalo. Na | kislo zelje | si bo natresel le še polovično porcijo ocvirkov | P |
Zakaj je sveže in | kislo zelje | tako blagodejno? Zdravilna moč zelja | P |
vsebuje največ zdravju koristnih učinkovin. » | Kislo zelje, | ki vsebuje veliko vitaminov, A, B1, B2, C, E | P |
dravljenje ščitnice, ker zelje vsebuje veliko joda. | Kislo zelje | odplavlja škodljive snovi in čisti kri Že skorajda | P |
zelo priporoča tudi Ivan Maršič, ki še dodaja: » | Kislo zelje | se uporablja tudi pri zdravljenju hujših bolezni | P |
ureja prebavo in pospešuje izločanje blata.« | Kislo zelje | brez konzervansov je bolj zdravo Prof. dr | P |
osrednji ljubljanski tržnici zdravo, naravno | kislo zelje. | 2. Jože Janež na svoji kmetiji v Zadobrovi | P |
žlic na dan bo dovolj. Nikar ne pozabimo na | kislo zelje, | ki ga lahko jemo pred vsakim obrokom (žlico ali | P |
rahlo zarumeni. Dodamo na grobo sesekljano | kislo zelje, | riž, poper in mleto sladko papriko. Prilijemo | P |
Najboljši vir vitaminov in rudnin pozimi sta | kislo zelje | in repa od preverjenih dobaviteljev.Pomanjkanje | P |
medicino naših prednikov, pravijo, da pomaga | kislo zelje, | predvsem voda kislega zelja (zeljnica).Nekateri | P |
ta večer ‐ kot zanalašč! ‐ kuhali klobase in | kislo zelje. | Zatem so potrkali na vrata Gromke, kjer so iskali | P |
omačijskosti. Na grobo nariban hren je bil izvrsten, | kislo zelje | malo preobilno prelito z rahlo žaltavo maščobo | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |