nova beseda iz Slovenije

kašo (301-400)


oplaknemo. V mešalniku jih razmešamo v sadno      kašo.     Potem vanjo vsujemo sladkor in znova dobro razmešamo  P
razmešamo. Stepemo smetano in jo vmešamo v sadno      kašo.     Zmes globoko zamrznemo v modelčkih ali plastičnih  P
skodelico prosene kaše. Priprava: Proseno      kašo      pristavimo v hladni vodi v razmerju 1:3.Ko voda  P
zavre, z žlico posnamemo peno in solimo. Nato      kašo      brez mešanja v pokriti posodi skuhamo do mehkega  P
pet minut, nato pa vmešamo že kuhano proseno      kašo.     Lonec postavimo na hladno ploščo in juho čim  P
S paličnim mešalnikom jih zmešamo v gladko      kašo.     Ko se ta nekoliko ohladi, vmešamo še limonin  P
isnjenega olja, domačo morsko sol. Priprava: Ajdovo      kašo      pristavimo v hladni vodi v razmerju 1:3.Korenček  P
centimeter debele kolobarje. Skuhamo ga skupaj s      kašo      v pokriti posodi v dobrih dvajsetih minutah  P
čemaž ali peteršilj ter krešo in ju vmešamo med      kašo,      tik preden jed ponudimo.Po okusu dosolimo.   P
prestreže lupinice in semena. Gladko sadno      kašo      nato zmešamo s trsnim sladkorjem, limoninim  P
jih s paličnim mešalnikom razmešamo v gladko      kašo.     Nato jabolčno kašo zmešamo s češminovo mezgo  P
mešalnikom razmešamo v gladko kašo. Nato jabolčno      kašo      zmešamo s češminovo mezgo, dodamo sladkor in  P
za nadev pripravite tako, da zmešate ovseno      kašo      in moko in vanj zdrobite maslo.Nadev z žlico  P
žlice sojine omake, avokado. Priprava: Ajdovo      kašo      pristavimo v hladni vodi (v razmerju 1:3) in  P
koščico ter po kosih dolbemo meso. Polagamo jih v      kašo      in jo nato previdno premešamo.Takoj ponudimo  P
segrejemo žlico olja. Dolijemo paradižnikovo      kašo,      kuhamo nekaj minut in mešamo, da se dobro prepoji  P
zlasti ne pozabimo na piro, ajdovo in proseno      kašo,      lečo, rdeče in belo zelje, sojo in izdelke iz  P
skoraj do vrelišča, nato pa vanj vsujemo proseno      kašo.     Kuhamo pri nizki temperaturi, tako da mleko komajda  P
preostalo mleko. Nato ugasnemo ploščo in pustimo      kašo      na njej, da se do konca napne.Medtem izkoščičimo  P
skupaj s koščki sliv vmešamo v nekoliko ohlajeno      kašo.     Posladkamo še z žlico javorjevega sirupa, s cimetom  P
še z žlico javorjevega sirupa, s cimetom pa      kašo      potresemo, ko je ta že na krožniku. Solata  P
Tako se kaj hitro zgodi, da namočijo prstke v      kašo,      zmečkajo banano, zdrobijo piškot, prst potisnejo  P
sladoled tako, da preprosto zamrznemo sadno      kašo      iz poljubnega sezonskega sadja, ne da bi dodali  P
potrebi morsko sol, poper. Priprava: Ajdovo      kašo      pristavimo v hladni vodi v razmerju 1 : 3 in  P
zelenjavo v skledi zmešamo z ohlajeno ajdovo      kašo,      začinimo s sojino omako in oljem, po želji pa  P
soli zmešajmo s polnomastnim mlekom v gosto      kašo,      jo z vlažnimi rokami vmasirajmo v telo in se  P
limoninega soka in žlico smetane dobro premešajmo v      kašo.     Zmes nanesemo s širokim čopičem na dekolte in  P
javorjevega sirupa ali medu. Priprava: Proseno      kašo      pristavimo v hladni vodi v razmerju 1:3.Ko zavre  P
sojinem mleku. Z njim zalijemo kuhano proseno      kašo      in jo previdno premešamo.Mandlje grobo sesekljamo  P
uporabimo kot druga žitna zrna: cela, obrušena v      kašo,      toplotno obdelana in stisnjena v kosmiče ali  P
Nastrgamo ga na strgalniku, nato pa krompirjevo      kašo      iztisnemo skozi gazo ali čisto krpo.Sok spijemo  P
rahlo žvečiš, pri tem paziš, da jih ne zdrobiš v      kašo.     Nato dodaš »pogačo«, to je jedek kamen, narejen  P
krožnike. Tekočino v ponvi zavremo, vmešamo      kašo      iz jedilnega škroba in med stalnim mešanjem  P
Svinjska ribica z gosjimi jetri in proseno      kašo      Potrebujemo (za štiri): 2 svinjski ribici po  P
masleno kocko za zgoščevanje. Priprava: Proseno      kašo      speremo ter jo skuhamo v 6 dcl osoljene vode  P
prelijemo z omako. Zraven postrežemo proseno      kašo.      Čokoladni suflé s figami   P
košček hrenove korenike. Priprava: Ajdovo      kašo      pristavimo v štirih skodelicah hladne vode.  P
ponavadi popijem. Poleg užijem kuhan krompir,      kašo      ali nezabeljene testenine in skledo solate.  P
iztisnemo sok. Lahko pa zelenjavo zmeljemo v      kašo      v sekljalniku in nato skozi čisto krpo sami  P
problem in tudi ni problem tistih, ki kuhajo to      kašo,      ampak kolesarjev, če ne bodo znali ceniti tistega  P
si takrat mislim, joj, kako bi pojedla ajdovo      kašo      z zelenjavo!Ocvrti piščanci mi ne prihajajo  P
pripravile vrle žene bujto repo in ocvrta jetra s      kašo.     Za veliki finale so si privoščili kolinsko večerjo  P
drobtin. Nekatere gospodinje so primešale tudi      kašo,      prepraženo čebulo, zaseko, cimet in drobnjak  P
omenja kot zelo slastno jed tudi kuhano ajdovo      kašo.     Navaja sirk, ki je danes bolj znan kot gradivo  P
tretjem so v pretlačeni kutinov sok oziroma      kašo      dodali veliko medu in nekaj janeža, da je nastala  P
živahno mešamo v desni smeri. Škoti jedo to      kašo      slano, edini dodatek, ki ga dopuščajo, je smetana  P
preživi, in zato so v velikih loncih mešali      kašo      po navadi tujcev v vseh kolonialnih deželah  P
ruto, izpod katere so se premikale bose noge.      Kašo      postrežejo zelo vročo, zato sem lahko zanemarila  P
Drobni kosmiči namreč razpadejo v nekakšno      kašo,      ki ustreza temu receptu. Prelijemo jih s četrt  P
ko mu hočete v usta ponesti žlico z jabolčno      kašo?     Najbrž, kajti dobro si je zapomnil, da je zmečkana  P
Prevrejo in stresejo v pravkar kuhano ajdovo      kašo.     Zabelimo z ocvirki, pa tudi kak kos pujsa gre  P
in novem letu so običajno postregli s proseno      kašo.      Sledil je zaton prosa in drugih žit, izpodrinili  P
podcelini pa rogozno in biserno, ki ga predelajo v      kašo.     Sirek (sorghum) je zelo razširjena sorta za krmo  P
vegetarijance: pri Rajhu ponujajo vegetarijancem ajdovo      kašo      z jurčki, dödöli s smetano in čebulo, jurčke  P
golaž v kotličku, prekmurska šunka z ajdovo      kašo      na bučnem olju, prekmurska gibanica, domač ajdov  P
praznik sv. Atanasija ženske skupaj kuhale žitno      kašo      in je nekaj zakopale v prst.Da bi bila letina  P
sadja. Trubarjeva malica s sadjem in proseno      kašo,      postrv po gradeško in gradeški golaž, da naštejem  P
Ohladimo na sobno temperaturo. Zmešamo mangovo      kašo,      sladkorni sirup in limetin sok. Zamrznemo.   P
Zato da bi prišli do tistih zrnc za proseno      kašo.     « »Oh, za en liter izluščene kaše smo morali  P
začeli ponujati Trubarjevo malico s prošeno      kašo.     Letošnjemu pridelku na Zabukovčevi njivi bo drugo  P
jedmi (juha iz svežega zelja, špinača z ajdovo      kašo,      rdeče zelje z jabolki, mlečna prosena kaša s  P
stresemo v posodo in dodamo oprano proseno      kašo.     Zalijemo z vodo, da pokrijemo sestavine.  P
koščke. Enako lahko pripravimo tudi repino      kašo,      le da namesto kislega zelja uporabimo kislo  P
pa dušen divji prašič, postrvji file z ajdovo      kašo...     Tako kot v Šestici imajo tudi tu gostje radi  P
kaše, 8 dag zaseke ali ocvirkove masti. Proseno      kašo      skuhamo v tolikšni količini slane vode, da kuhana  P
se preneha kaditi. Nato ji prilijemo kuhano      kašo,      še malo kuhamo in nenehno mešamo, nato z vilicami  P
strok česna, sol, kumina, bazilika in peteršilj.      Kašo,      kosmiče, moko in zdrob suho prepražimo v kozici  P
športa ‒ Tekmovalci jedli ječmenov kruh, pšenično      kašo,      med in suho sadje ‒Peteroboj je pomenil vrhunec  P
energije. Jedli so ječmenov kruh, pšenično      kašo,      med in suho sadje.Pred tekmovanjem ni bilo govora  P
tudi kislo smetano in posebej skuhano ajdovo      kašo.     Dodano kuhano meso je bilo praviloma ovčje, narezano  P
opravka s kuhanjem. Izmenično so jedli proseno      kašo,      žgance, krompir in ribe, s seboj so pripeljali  P
restavraciji namesto krompirja za prilogo dobite ajdovo      kašo,      namesto goveje juhe ajdovo, namesto običajne  P
njena semena, iz katerih z luščenjem pridobijo      kašo,      z mletjem pa moko.Kuhana kaša je odlična priloga  P
jih odcedite in pretlačite, da dobite mehko      kašo.      Dodate ji sladkor in jo na zmerni vročini kuhajte  P
telečjega medaljona s šparglji, krompirjevo      kašo      s tartufi in rdečo vinsko omako. Melanie se  P
ramstek z jajcem, kuhano zelenjavo in ječmenovo      kašo,      pili so burbon in belo vino z Madeire ter francoski  P
začimbe. V liter vode damo jušno kocko, proseno      kašo      in namočene ter zrezane jurčke.Kuhamo deset  P
kocko. Kuhamo dvajset minut, nato dodamo še      kašo      in kuhamo do mehkega.Gnjat zrežemo na kockice  P
koncem kuhanja pa dodamo še fižol. Zelje s      kašo      Potrebujemo čebulo, rdečo papriko, 80 dag  P
nekoliko zrežemo), na kocke zrezano papriko, oprano      kašo      in meso.Prilijemo liter vode in kuhamo tri četrt  P
vsaj 40-krat. Tako bomo v prebavila poslali      kašo,      temeljito prepojeno s slino, kar je najboljše  P
žepki iz ajdovega testa, nadevani s proseno      kašo      in zabeljeni z ocvirki in smetano, so izjemna  P
robove in oblikujemo krap. Za nadev skuhamo      kašo,      jo odcedimo in ohladimo. Dodamo ožeto skuto  P
jagodam dodamo sveže mleko in vse skupaj zmešamo v      kašo.     Nanesemo jo na obraz in pustimo učinkovati petnajst  P
Medtem v slanem kropu kuhamo umito ajdovo      kašo.     Po okoli 15 minutah kuhanja kašo odcedimo in  P
umito ajdovo kašo. Po okoli 15 minutah kuhanja      kašo      odcedimo in jo nalagamo v namaščen pekač: plast  P
prihranimo, polovico pa zrežemo in pretlačimo v      kašo.     Z jagodno kašo premažemo 2 plošči testa.  P
polovico pa zrežemo in pretlačimo v kašo. Z jagodno      kašo      premažemo 2 plošči testa.Stepemo sladko smetano  P
na cedilu, zavržemo. Pretlačeno borovničevo      kašo      primešamo ohlajeni smetanovi zmesi.Dobimo maso  P
kocke narezan krompir in čez 15 minut še proseno      kašo.     Čisto ob koncu dodamo kuhan fižol in bob ter  P
izkoščičimo. Z mešalnikom jih sesekljamo v      kašo,      primešamo limonin sok in med ‐ po okusu.Stepemo  P
kozarce ali skodelice, na vrh pa naložimo sadno      kašo.     Ponudimo z drobnim pecivom.   P
izkoščičimo. Z mešalnikom jih sesekljamo v      kašo,      primešamo limonin sok in med ‐ po okusu.Stepemo  P
kozarce ali skodelice, na vrh pa naložimo sadno      kašo.     Ponudimo z drobnim pecivom.   P
Nekaj žita prodajo, nekaj pa ga predelajo v      kašo,      zdrob, moko, ekološke testenine.Na njivah sejejo  P
trd sneg in ga zamešamo med zamrznjeno sadno      kašo.     Pustimo, da zamrzuje še 45 minut.   P
Dodamo lističe ali jih sesekljamo skupaj s sadno      kašo      ali pa jih uporabimo le kot okras, ko naložimo  P
Loškem je doma vrsta značilnih jedi. S proseno      kašo      nadevano repo, ki je lahko predjed, glavna jed  P
glinen), zalijemo z slanim kropom in dodamo      kašo.     Damo v pečico za 45 minut oziroma pečemo tako  P
olupimo, izdolbemo, napolnimo z napol kuhano      kašo      ter jih zložimo v pekač ter še malce popečemo  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101 201 301 401 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA