nova beseda iz Slovenije
oplaknemo. V mešalniku jih razmešamo v sadno | kašo. | Potem vanjo vsujemo sladkor in znova dobro razmešamo | P |
razmešamo. Stepemo smetano in jo vmešamo v sadno | kašo. | Zmes globoko zamrznemo v modelčkih ali plastičnih | P |
skodelico prosene kaše. Priprava: Proseno | kašo | pristavimo v hladni vodi v razmerju 1:3.Ko voda | P |
zavre, z žlico posnamemo peno in solimo. Nato | kašo | brez mešanja v pokriti posodi skuhamo do mehkega | P |
pet minut, nato pa vmešamo že kuhano proseno | kašo. | Lonec postavimo na hladno ploščo in juho čim | P |
S paličnim mešalnikom jih zmešamo v gladko | kašo. | Ko se ta nekoliko ohladi, vmešamo še limonin | P |
isnjenega olja, domačo morsko sol. Priprava: Ajdovo | kašo | pristavimo v hladni vodi v razmerju 1:3.Korenček | P |
centimeter debele kolobarje. Skuhamo ga skupaj s | kašo | v pokriti posodi v dobrih dvajsetih minutah | P |
čemaž ali peteršilj ter krešo in ju vmešamo med | kašo, | tik preden jed ponudimo.Po okusu dosolimo. | P |
prestreže lupinice in semena. Gladko sadno | kašo | nato zmešamo s trsnim sladkorjem, limoninim | P |
jih s paličnim mešalnikom razmešamo v gladko | kašo. | Nato jabolčno kašo zmešamo s češminovo mezgo | P |
mešalnikom razmešamo v gladko kašo. Nato jabolčno | kašo | zmešamo s češminovo mezgo, dodamo sladkor in | P |
za nadev pripravite tako, da zmešate ovseno | kašo | in moko in vanj zdrobite maslo.Nadev z žlico | P |
žlice sojine omake, avokado. Priprava: Ajdovo | kašo | pristavimo v hladni vodi (v razmerju 1:3) in | P |
koščico ter po kosih dolbemo meso. Polagamo jih v | kašo | in jo nato previdno premešamo.Takoj ponudimo | P |
segrejemo žlico olja. Dolijemo paradižnikovo | kašo, | kuhamo nekaj minut in mešamo, da se dobro prepoji | P |
zlasti ne pozabimo na piro, ajdovo in proseno | kašo, | lečo, rdeče in belo zelje, sojo in izdelke iz | P |
skoraj do vrelišča, nato pa vanj vsujemo proseno | kašo. | Kuhamo pri nizki temperaturi, tako da mleko komajda | P |
preostalo mleko. Nato ugasnemo ploščo in pustimo | kašo | na njej, da se do konca napne.Medtem izkoščičimo | P |
skupaj s koščki sliv vmešamo v nekoliko ohlajeno | kašo. | Posladkamo še z žlico javorjevega sirupa, s cimetom | P |
še z žlico javorjevega sirupa, s cimetom pa | kašo | potresemo, ko je ta že na krožniku. Solata | P |
Tako se kaj hitro zgodi, da namočijo prstke v | kašo, | zmečkajo banano, zdrobijo piškot, prst potisnejo | P |
sladoled tako, da preprosto zamrznemo sadno | kašo | iz poljubnega sezonskega sadja, ne da bi dodali | P |
potrebi morsko sol, poper. Priprava: Ajdovo | kašo | pristavimo v hladni vodi v razmerju 1 : 3 in | P |
zelenjavo v skledi zmešamo z ohlajeno ajdovo | kašo, | začinimo s sojino omako in oljem, po želji pa | P |
soli zmešajmo s polnomastnim mlekom v gosto | kašo, | jo z vlažnimi rokami vmasirajmo v telo in se | P |
limoninega soka in žlico smetane dobro premešajmo v | kašo. | Zmes nanesemo s širokim čopičem na dekolte in | P |
javorjevega sirupa ali medu. Priprava: Proseno | kašo | pristavimo v hladni vodi v razmerju 1:3.Ko zavre | P |
sojinem mleku. Z njim zalijemo kuhano proseno | kašo | in jo previdno premešamo.Mandlje grobo sesekljamo | P |
uporabimo kot druga žitna zrna: cela, obrušena v | kašo, | toplotno obdelana in stisnjena v kosmiče ali | P |
Nastrgamo ga na strgalniku, nato pa krompirjevo | kašo | iztisnemo skozi gazo ali čisto krpo.Sok spijemo | P |
rahlo žvečiš, pri tem paziš, da jih ne zdrobiš v | kašo. | Nato dodaš »pogačo«, to je jedek kamen, narejen | P |
krožnike. Tekočino v ponvi zavremo, vmešamo | kašo | iz jedilnega škroba in med stalnim mešanjem | P |
Svinjska ribica z gosjimi jetri in proseno | kašo | Potrebujemo (za štiri): 2 svinjski ribici po | P |
masleno kocko za zgoščevanje. Priprava: Proseno | kašo | speremo ter jo skuhamo v 6 dcl osoljene vode | P |
prelijemo z omako. Zraven postrežemo proseno | kašo. | Čokoladni suflé s figami | P |
košček hrenove korenike. Priprava: Ajdovo | kašo | pristavimo v štirih skodelicah hladne vode. | P |
ponavadi popijem. Poleg užijem kuhan krompir, | kašo | ali nezabeljene testenine in skledo solate. | P |
iztisnemo sok. Lahko pa zelenjavo zmeljemo v | kašo | v sekljalniku in nato skozi čisto krpo sami | P |
problem in tudi ni problem tistih, ki kuhajo to | kašo, | ampak kolesarjev, če ne bodo znali ceniti tistega | P |
si takrat mislim, joj, kako bi pojedla ajdovo | kašo | z zelenjavo!Ocvrti piščanci mi ne prihajajo | P |
pripravile vrle žene bujto repo in ocvrta jetra s | kašo. | Za veliki finale so si privoščili kolinsko večerjo | P |
drobtin. Nekatere gospodinje so primešale tudi | kašo, | prepraženo čebulo, zaseko, cimet in drobnjak | P |
omenja kot zelo slastno jed tudi kuhano ajdovo | kašo. | Navaja sirk, ki je danes bolj znan kot gradivo | P |
tretjem so v pretlačeni kutinov sok oziroma | kašo | dodali veliko medu in nekaj janeža, da je nastala | P |
živahno mešamo v desni smeri. Škoti jedo to | kašo | slano, edini dodatek, ki ga dopuščajo, je smetana | P |
preživi, in zato so v velikih loncih mešali | kašo | po navadi tujcev v vseh kolonialnih deželah | P |
ruto, izpod katere so se premikale bose noge. | Kašo | postrežejo zelo vročo, zato sem lahko zanemarila | P |
Drobni kosmiči namreč razpadejo v nekakšno | kašo, | ki ustreza temu receptu. Prelijemo jih s četrt | P |
ko mu hočete v usta ponesti žlico z jabolčno | kašo? | Najbrž, kajti dobro si je zapomnil, da je zmečkana | P |
Prevrejo in stresejo v pravkar kuhano ajdovo | kašo. | Zabelimo z ocvirki, pa tudi kak kos pujsa gre | P |
in novem letu so običajno postregli s proseno | kašo. | Sledil je zaton prosa in drugih žit, izpodrinili | P |
podcelini pa rogozno in biserno, ki ga predelajo v | kašo. | Sirek (sorghum) je zelo razširjena sorta za krmo | P |
vegetarijance: pri Rajhu ponujajo vegetarijancem ajdovo | kašo | z jurčki, dödöli s smetano in čebulo, jurčke | P |
golaž v kotličku, prekmurska šunka z ajdovo | kašo | na bučnem olju, prekmurska gibanica, domač ajdov | P |
praznik sv. Atanasija ženske skupaj kuhale žitno | kašo | in je nekaj zakopale v prst.Da bi bila letina | P |
sadja. Trubarjeva malica s sadjem in proseno | kašo, | postrv po gradeško in gradeški golaž, da naštejem | P |
Ohladimo na sobno temperaturo. Zmešamo mangovo | kašo, | sladkorni sirup in limetin sok. Zamrznemo. | P |
Zato da bi prišli do tistih zrnc za proseno | kašo. | « »Oh, za en liter izluščene kaše smo morali | P |
začeli ponujati Trubarjevo malico s prošeno | kašo. | Letošnjemu pridelku na Zabukovčevi njivi bo drugo | P |
jedmi (juha iz svežega zelja, špinača z ajdovo | kašo, | rdeče zelje z jabolki, mlečna prosena kaša s | P |
stresemo v posodo in dodamo oprano proseno | kašo. | Zalijemo z vodo, da pokrijemo sestavine. | P |
koščke. Enako lahko pripravimo tudi repino | kašo, | le da namesto kislega zelja uporabimo kislo | P |
pa dušen divji prašič, postrvji file z ajdovo | kašo... | Tako kot v Šestici imajo tudi tu gostje radi | P |
kaše, 8 dag zaseke ali ocvirkove masti. Proseno | kašo | skuhamo v tolikšni količini slane vode, da kuhana | P |
se preneha kaditi. Nato ji prilijemo kuhano | kašo, | še malo kuhamo in nenehno mešamo, nato z vilicami | P |
strok česna, sol, kumina, bazilika in peteršilj. | Kašo, | kosmiče, moko in zdrob suho prepražimo v kozici | P |
športa ‒ Tekmovalci jedli ječmenov kruh, pšenično | kašo, | med in suho sadje ‒Peteroboj je pomenil vrhunec | P |
energije. Jedli so ječmenov kruh, pšenično | kašo, | med in suho sadje.Pred tekmovanjem ni bilo govora | P |
tudi kislo smetano in posebej skuhano ajdovo | kašo. | Dodano kuhano meso je bilo praviloma ovčje, narezano | P |
opravka s kuhanjem. Izmenično so jedli proseno | kašo, | žgance, krompir in ribe, s seboj so pripeljali | P |
restavraciji namesto krompirja za prilogo dobite ajdovo | kašo, | namesto goveje juhe ajdovo, namesto običajne | P |
njena semena, iz katerih z luščenjem pridobijo | kašo, | z mletjem pa moko.Kuhana kaša je odlična priloga | P |
jih odcedite in pretlačite, da dobite mehko | kašo. | Dodate ji sladkor in jo na zmerni vročini kuhajte | P |
telečjega medaljona s šparglji, krompirjevo | kašo | s tartufi in rdečo vinsko omako. Melanie se | P |
ramstek z jajcem, kuhano zelenjavo in ječmenovo | kašo, | pili so burbon in belo vino z Madeire ter francoski | P |
začimbe. V liter vode damo jušno kocko, proseno | kašo | in namočene ter zrezane jurčke.Kuhamo deset | P |
kocko. Kuhamo dvajset minut, nato dodamo še | kašo | in kuhamo do mehkega.Gnjat zrežemo na kockice | P |
koncem kuhanja pa dodamo še fižol. Zelje s | kašo | Potrebujemo čebulo, rdečo papriko, 80 dag | P |
nekoliko zrežemo), na kocke zrezano papriko, oprano | kašo | in meso.Prilijemo liter vode in kuhamo tri četrt | P |
vsaj 40-krat. Tako bomo v prebavila poslali | kašo, | temeljito prepojeno s slino, kar je najboljše | P |
žepki iz ajdovega testa, nadevani s proseno | kašo | in zabeljeni z ocvirki in smetano, so izjemna | P |
robove in oblikujemo krap. Za nadev skuhamo | kašo, | jo odcedimo in ohladimo. Dodamo ožeto skuto | P |
jagodam dodamo sveže mleko in vse skupaj zmešamo v | kašo. | Nanesemo jo na obraz in pustimo učinkovati petnajst | P |
Medtem v slanem kropu kuhamo umito ajdovo | kašo. | Po okoli 15 minutah kuhanja kašo odcedimo in | P |
umito ajdovo kašo. Po okoli 15 minutah kuhanja | kašo | odcedimo in jo nalagamo v namaščen pekač: plast | P |
prihranimo, polovico pa zrežemo in pretlačimo v | kašo. | Z jagodno kašo premažemo 2 plošči testa. | P |
polovico pa zrežemo in pretlačimo v kašo. Z jagodno | kašo | premažemo 2 plošči testa.Stepemo sladko smetano | P |
na cedilu, zavržemo. Pretlačeno borovničevo | kašo | primešamo ohlajeni smetanovi zmesi.Dobimo maso | P |
kocke narezan krompir in čez 15 minut še proseno | kašo. | Čisto ob koncu dodamo kuhan fižol in bob ter | P |
izkoščičimo. Z mešalnikom jih sesekljamo v | kašo, | primešamo limonin sok in med ‐ po okusu.Stepemo | P |
kozarce ali skodelice, na vrh pa naložimo sadno | kašo. | Ponudimo z drobnim pecivom. | P |
izkoščičimo. Z mešalnikom jih sesekljamo v | kašo, | primešamo limonin sok in med ‐ po okusu.Stepemo | P |
kozarce ali skodelice, na vrh pa naložimo sadno | kašo. | Ponudimo z drobnim pecivom. | P |
Nekaj žita prodajo, nekaj pa ga predelajo v | kašo, | zdrob, moko, ekološke testenine.Na njivah sejejo | P |
trd sneg in ga zamešamo med zamrznjeno sadno | kašo. | Pustimo, da zamrzuje še 45 minut. | P |
Dodamo lističe ali jih sesekljamo skupaj s sadno | kašo | ali pa jih uporabimo le kot okras, ko naložimo | P |
Loškem je doma vrsta značilnih jedi. S proseno | kašo | nadevano repo, ki je lahko predjed, glavna jed | P |
glinen), zalijemo z slanim kropom in dodamo | kašo. | Damo v pečico za 45 minut oziroma pečemo tako | P |
olupimo, izdolbemo, napolnimo z napol kuhano | kašo | ter jih zložimo v pekač ter še malce popečemo | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |