nova beseda iz Slovenije

kašo (201-300)


pooblastili, ki lahko občana hitro spravijo v hudo      kašo,      če ugotovijo, da je mučil ali zanemarjal žival  D
pri delu komisij in poslanske skupine. Vročo      kašo      si je povsem po nepotrebnem zakuhal zunanji  D
obnašala kot mačka, ki ne ve, kaj bi z vročo      kašo.     Udarila je naravnost v bistvo stvari.   D
ne troši več. Vlada je morala pojesti vročo      kašo,      ki jo je skuhala prejšnja, je ugovarjala Cveta  D
tem pa še 900 ton zlatega delišesa za jabolčno      kašo.     Ta jabolka smo plačali po 12 centov za kilogram  D
slovenskih jedi, da potem za zajtrk jemo proseno      kašo      in za zdravje pijemo jabolčni kis.Kar reče babica  D
čudežev, el arbol de las maravillas, le da so      kašo,      v katero je pleme Tiquila iz Amatitlana zmlelo  D
Cirkulane, bo mogoče začiniti z izvrstno Barbarino      kašo,      juho z ječmenovo kašo in mesom.Ob 9.15 se bo  D
z izvrstno Barbarino kašo, juho z ječmenovo      kašo      in mesom.Ob 9.15 se bo začelo petnajstminutno  D
dekleta in fantje prežvečili korenine kave v      kašo,      zdaj pa jih zdrobijo v prah -Pijača pomiri,  D
mlada dekleta in fantje prežvečili korenine v      kašo,      preden so iz njih pripravili pijačo.Zdaj jih  D
lončenih posod s prsti zajemali vročo proseno      kašo,      polito z omako iz pražene čebule. Prišli so  D
kremo, restavracija Rakar pa je ponudila proseno      kašo,      pečeno s kranjsko klobaso v ohrovtu, in pehtranovo  D
je skupaj z ljudmi s Kavkaza služil vojsko: »     Kašo      smo jedli iz skupnega kotla.Pogovarjali smo  D
se pojavljajo v zvezi s poznanimi psi; v to      kašo      lahko spravim še vse znance in sorodnike do  D
pa so v torek proslavljali celo prvo riževo      kašo,      ki jim jo je uspelo pogoltniti.Res pa je, da  D
list marmelad, škotski Gleneagles pa ovseno      kašo      preliva z malinami, namočenimi v Drambuie, škotski  D
hvali njeno »vzhodnjaško« kuhinjo: piroške,      kašo      iz ječmena in koruze, meso, mleto z zelenjavo  D
sicer splošno razširjenih receptih za proseno      kašo,      ajdove žgance, primorsko frtaljo, ješprenovo  D
prosene kaše. Na prireditvi so seveda ponujali      kašo,      ki jo prekmurske gospodinje uporabljajo za pripravo  D
krvavice, predvsem otroci imajo radi mlečno proseno      kašo,      starejšim pa gre v slast dinstana kaša itd.  D
Nekoč so Odrančanke prodajale ajdovo in proseno      kašo      na okoliških sejmih.Najpogosteje so trgovale  D
prepričan, da človek, ki je državo spravil v tako      kašo,      ne more postati njen odrešitelj. Podobno kot  D
je že skoraj mehko, dodamo prebrano in oprano      kašo      in kuhamo še dvajset minut.Iz masti in moke  D
minutah besednega lovljenja okrog sklede z vročo      kašo      je Rodmana minilo potrpljenje: izpulil je šop  D
zajtrk (v hotelu Park so imeli močnik, ajdovo      kašo,      kompot iz suhega sadja, kislo in sladko mleko  D
namreč ne umrejo, če jih mali bojevnik zdrobi v      kašo,      temveč samo omedlijo.Tako se je Nintendo izognil  D
duhovniki zaprli v luknje. Pitali so jih s      kašo      in jih mazali z žafranom, da bi jim porumenela  D
kilogramov, ven je prišel z 42 kg in ko smo      kašo      jedli zvečer pa je stopil notri pa se je sesul  G
morajo pred njim braniti tistega, ki je celo      kašo      sam zakuhal ter Janši in drugim v izigravanjem  G
pritekala že oluščena ajda in so dobili ajdovo      kašo.     Preprost in učinkovit.  G
plačilo, da so kupile " čimo " in iz nje skuhale      kašo.      Stik z otroci je primaren, čeprav mi v civilizirane  G
kopljem. Ta prvi je, Laponci najprej naredijo      kašo      iz razcvetelih cvetov in s tem napolnijo jelenova  G
juh z repnimi olupki. Juha z repnimi olupki in      kašo.     Različne recepture so, temeljni recept pa je  G
nekoč na Pohorju zelo sejala, pa še proseno      kašo.     Ker smo na Pohorju, ne smejo manjkati pohorski  G
šestorednik". Babica zna iz njega pripraviti      kašo,      ješprenj ali zdrob.Oče pa verjetno bolj ceni  G
Naslov je: Javni tožilec si je skuhal lepo      kašo.      Podnaslov je: Pojeva v barvah.   G
dokumentov v HTML, ki še danes izdela neverjetno      kašo      tudi iz najpreprostejših dokumentov, tak »HTML  P
okusno ogret zimski dan pojemo za zajtrk ajdovo      kašo      z rozinami in orehi: Skodelico ajdove kaše namočimo  P
Potrebujete: - pšenično      kašo      Kura čiščenja s pšenično kašo naj traja od  P
- pšenično kašo Kura čiščenja s pšenično      kašo      naj traja od 5 do 20 dni.Ta čas uživajte izključno  P
traja od 5 do 20 dni. Ta čas uživajte izključno      kašo      v obliki sluzi, pijte jabolčni kompot, po možnosti  P
3 pšenične kaše oziroma pšeničnih kosmičev.      Kašo      kuhamo pri zmerni temperaturi 31 ur???, kosmiče  P
pa vsebuje karoten. Krompir nastrgajte in      kašo      položite za 15 do 20 minut na obraz. Krompir  P
zdrobe. Ponujamo tudi ječmenovo in proseno      kašo.      Posebnost: kruh, krompir, hokaido buče.   P
hladilnik, tam zagleda gobice, rdečo papriko, ajdovo      kašo      in kislo smetano, dobi navdih, sestavine zmeša  P
odvzemite tretjino sadja in ga zmeljite v čašo. S to      kašo      z obeh strani namažite oblate.Stepete smetano  P
in s paličnim mešalnikom vse skupaj zmešamo v      kašo,      ki jo vmešamo v skuto.Skuto napolnimo v posodo  P
jedec. V Sloveniji je rad jedel žgance, slivovo      kašo,      ki smo mu jo pogosto pripravljali za večerjo  P
kožo. Sveže sadje ali zelenjavo zmeljemo v      kašo,      ki ji lahko dodamo sadni pektin, agar agar,  P
mehko. Banano olupimo in zmečkamo z vilicami,      kašo      pa namažemo po koži.Po desetih do petnajstih  P
skute dodamo pest sveže sesekljanega peteršilja.      Kašo      nanesemo na obraz in jo čez pol ure zmijemo  P
in jo v multipraktiku zmeljete v čašo. S to      kašo      na obeh straneh namažete oblate.Stepete smetano  P
krušno sredico rženega kruha, da dobite kašico.      Kašo      porazdelite po laseh, glavo pokrijete s kapico  P
nemastno ali sojino mleko, stročnice in ovseno      kašo.     Nikakor pa ne smete uživati alkohola, čaja in  P
dal moč srcu in pljučem. Pripravimo ga kot      kašo      ‐ pretlačenega z nekaj več tekočine.Telo bo  P
zvijete v roki ali pa nekaj listov prežvečite in      kašo      položite na rano. - Njivska preslica je še  P
tako imenovane kaše. Kalimo ajdovo in pirino      kašo,      le pšenice, rži in kamuta ni treba luščiti,  P
jabolčne kaše na oblačilih? Naš malček namreč      kašo      zelo pogosto nanese na svoja oblačila. Mateja  P
ljudskem zdravilstvu je bila priljubljena uporaba v      kašo      zdrobljenih korenin navadnega gabeza, ki so  P
navadnega gabeza na drobno narežejo ali zdrobijo v      kašo,      jih pomešajo s staljeno svinjsko mastjo, macerirajo  P
tanke, črnim vezalkam podobne vrvice zvaljano      kašo      iz korenine.Glavne učinkovine v korenini, uporabne  P
lahko s kumaro. Neolupljeno damo v sokovnik in      kašo      iztisnemo skozi laneno krpo.Kumarični sok vtremo  P
zlato, srebro, paladij, platino, papirnato      kašo,      časopisni in odpadni papir, plastiko, premog  P
recimo žolca z bučnim oljem, štruklji s proseno      kašo,      polži po ljubljansko, kuhana govedina s kolerabico  P
evra) z vlivanci. Tudi gobova juha z ajdovo      kašo      (3,20 evra) si je zaslužila stoječe ovacije  P
mame, goveji jezik v vinski marinadi, joto,      kašo,      rostbif po kraško, limonine rezine, kraške kremne  P
senzoriko, je zapel biftek z gosjimi jetri in ajdovo      kašo      z jurčki.Meso je bilo lepo uležano in rožnato  P
več. Klasika, goveja juha ‐ tokrat z ribano      kašo      (1,90 evra), ni spadala v rang gobove.Kaša je  P
Gostilna Pečarič Brodet v harmoniji z ajdovo      kašo      Kako se čuti miks zimzelenega dalmatinskega  P
in harmoniko? Nekako tako kot brodet z ajdovo      kašo.     Ali travarica s šampanjcem.   P
uri. Kombinacija mehke, še roza teletine s      kašo      in cimetom je bila dobesedno vesoljska!Za prvi  P
svežino in harmonijo okusov, goveja z ribano      kašo      (3 evre) pa z železno korektnostjo.Špargljeva  P
Da se njegov vonj vije na vrh. Skozi proseno      kašo,      ki je podlaga ...Ne pljučni.   P
kuhanjem bi denimo porabili štirikrat več časa ‐      kašo,      pečeno kri in zeliščno omako (lahko kot steak  P
vidijo druge možnosti kot zdrobovo ali riževo      kašo.     To je popolnoma narobe, ker maši žile, in je  P
peteršilj, morsko sol, poper. Priprava: Ajdovo      kašo      skuhamo do mehkega, tako da jo pristavimo v  P
sveže gobe ali namakamo suhe. Potem ajdovo      kašo      zalijemo s slabim litrom vode in k njej stresemo  P
Mirno lahko jem krompir, ajdovo in proseno      kašo,      ovsene kosmiče, rž in ržene kosmiče, riž in  P
priloga k belim vrstam mesa. Boranja z ajdovo      kašo      in drobno mletim sojinim mesom Potrebujemo  P
zelenjavno juho. Posebej skuhamo lečo in ajdovo      kašo      ter ju dodamo boranji.Začinimo s soljo, poprom  P
Ohlajeno strnjenko narežemo in ponudimo s sadno      kašo.      Foto: Roman Šipič   P
vaniljevo omako Potrebujemo (za štiri) : za rdečo      kašo:      150 g češenj, po 150 g borovnic, malin in ribeza  P
jo večkrat premešamo, da se ne naredi mrena.      Kašo      nalijemo v kozarce in mlačno ali mrzlo postrežemo  P
smetano in jo vmešamo v omako. Del omake damo na      kašo.     Melisine listke položimo na vrh.  P
z malo vode, v kateri se je kuhal. Fižolovo      kašo      solimo, popramo in začinimo s papriko in muškatnim  P
malo vode. Ko je mehak, ga pretlačimo v gladko      kašo.     Tik preden pasulj ponudimo, vmešamo vanj še to  P
Tik preden pasulj ponudimo, vmešamo vanj še to      kašo,      ki jo prej še nekoliko osolimo. Beljakovinski  P
zmeljemo v mešalniku s sojinim mlekom. Žitno      kašo      porazdelimo po skodelicah, fige ali datlje pa  P
kose in iztisnemo limonin sok. Oboje zmešamo v      kašo.     Posujemo jo s kokosovimi kosmiči in cimetom.  P
kosmiči in cimetom. Ovseni kosmiči s korenčkovo      kašo      Potrebujemo: 120 g ovsenih kosmičev, 3 dcl  P
sveže izluščenih orehov. Priprava: Ajdovo      kašo      razmešamo z navadno ali sojino smetano in na  P
smetano in na koščke narezanimi suhimi slivami. S      kašo      do dveh tretjin napolnimo skodelice ali globoke  P
sojinega), morsko sol, poper. Priprava: Ajdovo      kašo      za uro ali dve namočimo v litru vode.Cvetačo  P
list, majaron in šetraj. Priprava : Ječmenovo      kašo      čez noč namočimo.Na olju na hitro prepražimo  P
repo ali zelje, včasih morda proseno ali ajdovo      kašo      z gobami, zelenjavo in solato; za zgodnjo večerjo  P
2 dl polnomastnega mleka. Priprava: Proseno      kašo      skuhamo tako, da jo pristavimo v hladni vodi  P
vodi. Ko ta zavre, jo skupaj s peno odlijemo in      kašo      kuhamo naprej v sveži vodi.Ne da bi jo mešali  P
Robidnice operemo in osušimo na prtiču. Kuhano      kašo      zrahljamo z mlekom, nato vanjo vmešamo suhe  P
precedimo in dodamo sredico rženega kruha, da dobimo      kašo.     Nanesemo jo na lase, pokrijemo s kapo ali folijo  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101 201 301 401 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA