nova beseda iz Slovenije
mojstrom sušija Terruom Satom. Predstavili so | ajdovo | kašo, žgance, žlikrofe, zaseko in vino s Primorske | D |
postregla kremno gobovo juho, lovsko pečenko in | ajdovo | torto z orehi, proti jutru pa še štajersko kislo | D |
pečeno celo v krušni peči), zeljnatimi zvitki in | ajdovo | potico ter nizom kruhov in peciva.V sklopu vigredi | D |
njihovi ponudbi lahko našli pšenično, rženo, | ajdovo, | pirino, rumeno ali belo koruzno in zmesno moko | D |
jedro do vznožja Grička, vključevala pa bo še | Ajdovo | zrno.Obnova dela Kolodvorske ulice in Ulice | D |
obrnjenik (ali "ubrnenik", op. p.): suho prepražimo | ajdovo | in malo pšenične moke, ju zalijemo s kuhano | D |
začimb pripravi nadev. V pripravljeno kvašeno | ajdovo | testo zavije nadev, vse skupaj oblikuje v kroglo | D |
brezglutenskih živil, zato so starši kupovali | ajdovo | in koruzno moko neposredno pri mlinarju.Hartman | D |
Janoš Zore Zanemarjeno | Ajdovo | zrno Občina bi rada polepšala središče Črnomlja | D |
Črnomlja ob Rozmanovi cesti, imenovana tudi | Ajdovo | zrno, je žalostno pričevanje posledic nacionaliziranih | D |
katerem je več poslopij, je lokacija dobila ime | Ajdovo | zrno.Ker je zgradba s prednje strani povsem | D |
šoli je sledilo kosilo z borščem, tradicionalno | ajdovo | kašo, kuhano na vodi, mesnimi kroglicami in | D |
bele moke ali pirine. Če uporabite riževo, | ajdovo | ali koruzno moke, predlagam, da je ne dodate | D |
počasi kuhal, medtem pa naj tašča pripravi še | ajdovo | kašo (Bog pomagaj, tudi ta mora bit: tak kašča | D |
mandeljnovo, lešnikovo, čokoladno, medeno, rožičevo, | ajdovo, | pehtranovo, kokosovo, rozinovo, ocvirkovo, celo | D |
Teletina s tunino omako. Nadevani lignji z | ajdovo | kašo.Tofu z zelenjavo. | D |
Ljubljansko ogledalo (ogledalo@delo.si) Brodet z | ajdovo | kašo Peter Lovšin je v četrtek povezoval vzhod | D |
ko je Tomc projekt poimenoval kot »brodet z | ajdovo | kašo«, se je Dalmato pohvalil, da je cede nastal | D |
ko je Tomc projekt poimenoval kot »brodet z | ajdovo | kašo«, se je Dalmato pohvalil, da je cede nastal | D |
ajde in prosa. Nekoč so Odrančanke prodajale | ajdovo | in proseno kašo na okoliških sejmih.Najpogosteje | D |
vse preseneti Klepčev mlin, ki še zmeraj melje | ajdovo | in koruzno moko na kamne.Nekaj smo je vzeli | D |
Riklijev zajtrk (v hotelu Park so imeli močnik, | ajdovo | kašo, kompot iz suhega sadja, kislo in sladko | D |
smo ga doživeli letos. Šlo je za zastrupitve z | ajdovo | moko.Pridelovalci morajo plačevati sedaj drage | G |
pa je pritekala že oluščena ajda in so dobili | ajdovo | kašo.Preprost in učinkovit. | G |
bilo v izobilju, kot je to danes. Spodaj je | ajdovo | testo, v sredini sir, jajček in smetana, na | G |
sredini sir, jajček in smetana, na vrhu pa spet | ajdovo | testo.To je lepo pečeno. | G |
obrnek"- kuhana smetana, ki se vlije v prepraženo | ajdovo | moko.Naredijo se kupčki, ki se iz sklede zvrnejo | G |
Kaj pa bomo kuhali danes, Vita? | Ajdovo | zlivanko.Kaj pa je zlivanka? | G |
Tisto, kar zliješ v pekač. Tukaj imamo | ajdovo | moko, jajca, sol, ocvirke, mleko.Kaj dam najprej | G |
jaz ne poznam te vaše prekmurske hrane. To. | Ajdovo | moko.Koliko je dam? | G |
Kakšno moko pa največkrat meljete? | Ajdovo | moko.Tudi kakšno piro, rženo moko. | G |
o tem, kako lahko prepoznamo pacienti moke: | ajdovo, | koruzno, ki so v trgovinah, če so te moke res | G |
menijo, da pa zares zdravo in pa dobro jedo. | Ajdovo | zrno, pa te stvari.McDonaldsu gre dobro. | G |
Za okusno ogret zimski dan pojemo za zajtrk | ajdovo | kašo z rozinami in orehi: Skodelico ajdove kaše | P |
proso, ječmen). Meljemo pirino, pšenično, | ajdovo, | ječmenovo in koruzno moko ter zdrobe.Ponujamo | P |
hladilnik, tam zagleda gobice, rdečo papriko, | ajdovo | kašo in kislo smetano, dobi navdih, sestavine | P |
Pri Šlibarjevih so naprodaj ajda v zrnju, | ajdovo | moka, ječmen in ješprenj, pšenica in pšenična | P |
oluščiti, torej kalimo tako imenovane kaše. Kalimo | ajdovo | in pirino kašo, le pšenice, rži in kamuta ni | P |
bele moke ali pirine. Če uporabite riževo, | ajdovo | ali koruzno moke, predlagam, da je ne dodate | P |
postregli s prleškimi dobrotami. »Najraje imam | ajdovo | pogačo,« pravi Simona Rakuša.Potem se odpeljite | P |
(1,90 evra) z vlivanci. Tudi gobova juha z | ajdovo | kašo (3,20 evra) si je zaslužila stoječe ovacije | P |
Ponavadi so dödoli vse prej kot lahkotni (gre za | ajdovo | zlevanko), vendar so jim dodali še praženo čebulo | P |
senzoriko, je zapel biftek z gosjimi jetri in | ajdovo | kašo z jurčki.Meso je bilo lepo uležano in rožnato | P |
Ljubljana Gostilna Pečarič Brodet v harmoniji z | ajdovo | kašo Kako se čuti miks zimzelenega dalmatinskega | P |
jodlanjem in harmoniko? Nekako tako kot brodet z | ajdovo | kašo.Ali travarica s šampanjcem. | P |
rožmarina in pomaranč, jurčke v kozici (posodici) in | ajdovo | polento, po sladici pa še kozji sir v žepkovem | P |
spominke«: domače bučno olje in ročno mleto rženo, | ajdovo, | pirino, pšenično in koruzno moko, ki jo zmeljejo | P |
jo dobro osolimo. Ko zavre, vsujemo vanjo | ajdovo | moko.V vodi je ne razmešamo, ampak pustimo v | P |
šopek peteršilj, morsko sol, poper. Priprava: | Ajdovo | kašo skuhamo do mehkega, tako da jo pristavimo | P |
blanširamo sveže gobe ali namakamo suhe. Potem | ajdovo | kašo zalijemo s slabim litrom vode in k njej | P |
vsebujejo pšenično moko. Mirno lahko jem krompir, | ajdovo | in proseno kašo, ovsene kosmiče, rž in ržene | P |
odlična priloga k belim vrstam mesa. Boranja z | ajdovo | kašo in drobno mletim sojinim mesom Potrebujemo | P |
z zelenjavno juho. Posebej skuhamo lečo in | ajdovo | kašo ter ju dodamo boranji.Začinimo s soljo | P |
pšenično, pirino, kamutovo, ovseno, koruzno in | ajdovo | moko ter tudi kruh iz njih lahko kupimo bodisi | P |
zvrhanih žlic sveže izluščenih orehov. Priprava: | Ajdovo | kašo razmešamo z navadno ali sojino smetano | P |
ali sojinega), morsko sol, poper. Priprava: | Ajdovo | kašo za uro ali dve namočimo v litru vode.Cvetačo | P |
in repo ali zelje, včasih morda proseno ali | ajdovo | kašo z gobami, zelenjavo in solato; za zgodnjo | P |
iztisnjenega olja, domačo morsko sol. Priprava: | Ajdovo | kašo pristavimo v hladni vodi v razmerju 1:3 | P |
sladkorja in žlico masti ali olja. Priprava: | Ajdovo | moko poparimo z vrelo vodo, da dobimo gosto | P |
Pisani kruh Potrebujemo: za | ajdovo | testo: 25 dag ajdove in 10 dag bele moke, 2 | P |
dcl mlačne vode, žlico olja. Priprava: Za | ajdovo | testo poparimo ajdovo moko.Vmalo mlačne vode | P |
žlico olja. Priprava: Za ajdovo testo poparimo | ajdovo | moko.Vmalo mlačne vode razdrobimo kvas, moko | P |
3 žlice sojine omake, avokado. Priprava: | Ajdovo | kašo pristavimo v hladni vodi (v razmerju 1 | P |
polnovredne žitarice, še zlasti ne pozabimo na piro, | ajdovo | in proseno kašo, lečo, rdeče in belo zelje, | P |
omake, po potrebi morsko sol, poper. Priprava: | Ajdovo | kašo pristavimo v hladni vodi v razmerju 1 | P |
Pripravljeno zelenjavo v skledi zmešamo z ohlajeno | ajdovo | kašo, začinimo s sojino omako in oljem, po želji | P |
olivnega olja, košček hrenove korenike. Priprava: | Ajdovo | kašo pristavimo v štirih skodelicah hladne vode | P |
Vendar si takrat mislim, joj, kako bi pojedla | ajdovo | kašo z zelenjavo!Ocvrti piščanci mi ne prihajajo | P |
krajine, le da je za hajdino pogačo značilno bio | ajdovo | testo, ki ga premažemo z mešanico skute in smetane | P |
pa prekajeno šunko zmeljejo, nato pomešajo z | ajdovo | moko, jajci, rozinami in narezanim kruhom.Maso | P |
poznajo vrsto krapov tudi v Podkorenu. Pripravijo | ajdovo | testo, žepke ali krape pa nadevajo s kuhano | P |
ajdo omenja kot zelo slastno jed tudi kuhano | ajdovo | kašo.Navaja sirk, ki je danes bolj znan kot | P |
domovino, kako je (bilo tedaj) onstran Atlantika z | ajdovo | moko, pa je seveda drugo vprašanje. Ajdovi | P |
kuhajo. Ko je napol pripravljen, usujejo zraven | ajdovo | moko.Ko prevre, jo na sredi preluknjajo in pustijo | P |
vode. Prevrejo in stresejo v pravkar kuhano | ajdovo | kašo.Zabelimo z ocvirki, pa tudi kak kos pujsa | P |
TESTO Enoto | ajdovo | moke prelijemo z enoto slanega kropa in pustimo | P |
Asasa in V kadunji. Leta 1941 je nastala črtica | Ajdovo | strnišče, ki pa je izšla šele 1945.Pisatelj | P |
pri njih kupim tudi moko, ekološko, koruzno in | ajdovo. | Pa tudi krompir, ki ga pridelujejo ekološko. | P |
vegetarijance: pri Rajhu ponujajo vegetarijancem | ajdovo | kašo z jurčki, dödöli s smetano in čebulo, jurčke | P |
bograč golaž v kotličku, prekmurska šunka z | ajdovo | kašo na bučnem olju, prekmurska gibanica, domač | P |
bi se našla, tudi čokoladno so že pekli, pa | ajdovo | z orehi in tudi jabolčno, našteva Damjaničeva | P |
zelenjavnimi jedmi (juha iz svežega zelja, špinača z | ajdovo | kašo, rdeče zelje z jabolki, mlečna prosena | P |
leto, pa dušen divji prašič, postrvji file z | ajdovo | kašo...Tako kot v Šestici imajo tudi tu gostje | P |
količini slane vode, da kuhana še redko teče. | Ajdovo | moko na suho pražimo tako dolgo, da se preneha | P |
En del vode lahko nadomestimo z mlekom. | Ajdovo | moko solimo (pol žličke soli) in poparimo z | P |
leti pogostili na kmetiji nad Kotmaro vasjo. | Ajdovo | testo so razvaljali in razrezali na tri kose | P |
dodajali tudi kislo smetano in posebej skuhano | ajdovo | kašo.Dodano kuhano meso je bilo praviloma ovčje | P |
soli, dodate rozine in začimbe, nato vmešate še | ajdovo | in pirino moko.Z rokami oblikujete piškotke | P |
restavraciji namesto krompirja za prilogo dobite | ajdovo | kašo, namesto goveje juhe ajdovo, namesto običajne | P |
prilogo dobite ajdovo kašo, namesto goveje juhe | ajdovo, | namesto običajne sladice pa tisto iz ajdove | P |
LJUBLJANA, www.delices.si, Foto: EGON KAŠE | Ajdovo | testo: 320 g ajdove moke ● 7,5 dl vode | P |
120 g sladkorja ● 1 strok vanilje | Ajdovo | testo: vodo pristavimo, blago posolimo in zavremo | P |
vodo pristavimo, blago posolimo in zavremo. | Ajdovo | moko presejemo v skledo, potem pa jo poparimo | P |
zabela ‐ 10 dag ocvirkov, 2 žlici kisle smetane. | Ajdovo | moko poparimo s slanim kropom, dodamo druge | P |
zagotovo ena od prleških posebnosti. Tanko | ajdovo | testo razvaljajo v krog in ga namažejo z osoljeno | P |
sol, po želji sladkor | Ajdovo | moko poparimo s slano vročo vodo.Premešamo in | P |
minut. Medtem v slanem kropu kuhamo umito | ajdovo | kašo.Po okoli 15 minutah kuhanja kašo odcedimo | P |
l medu | Ajdovo | moko poparimo in dobro premešamo.Ohlajeni ajdovi | P |
neprekuhano sirotko uživati s polento, proseno ali | ajdovo | kašo in kosmiči.Če jo primešamo kuhani in nekoliko | P |
ustanovitve posebnega društva, ki naj bi skrbelo za | Ajdovo | jamo, kamor greste sedaj lahko tudi na obredni | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |