nova beseda iz Slovenije

ajdovo (34-133)


mojstrom sušija Terruom Satom. Predstavili so      ajdovo      kašo, žgance, žlikrofe, zaseko in vino s Primorske  D
postregla kremno gobovo juho, lovsko pečenko in      ajdovo      torto z orehi, proti jutru pa še štajersko kislo  D
pečeno celo v krušni peči), zeljnatimi zvitki in      ajdovo      potico ter nizom kruhov in peciva.V sklopu vigredi  D
njihovi ponudbi lahko našli pšenično, rženo,      ajdovo,      pirino, rumeno ali belo koruzno in zmesno moko  D
jedro do vznožja Grička, vključevala pa bo še      Ajdovo      zrno.Obnova dela Kolodvorske ulice in Ulice  D
obrnjenik (ali "ubrnenik", op. p.): suho prepražimo      ajdovo      in malo pšenične moke, ju zalijemo s kuhano  D
začimb pripravi nadev. V pripravljeno kvašeno      ajdovo      testo zavije nadev, vse skupaj oblikuje v kroglo  D
brezglutenskih živil, zato so starši kupovali      ajdovo      in koruzno moko neposredno pri mlinarju.Hartman  D
Janoš Zore Zanemarjeno      Ajdovo      zrno Občina bi rada polepšala središče Črnomlja  D
Črnomlja ob Rozmanovi cesti, imenovana tudi      Ajdovo      zrno, je žalostno pričevanje posledic nacionaliziranih  D
katerem je več poslopij, je lokacija dobila ime      Ajdovo      zrno.Ker je zgradba s prednje strani povsem  D
šoli je sledilo kosilo z borščem, tradicionalno      ajdovo      kašo, kuhano na vodi, mesnimi kroglicami in  D
bele moke ali pirine. Če uporabite riževo,      ajdovo      ali koruzno moke, predlagam, da je ne dodate  D
počasi kuhal, medtem pa naj tašča pripravi še      ajdovo      kašo (Bog pomagaj, tudi ta mora bit: tak kašča  D
mandeljnovo, lešnikovo, čokoladno, medeno, rožičevo,      ajdovo,      pehtranovo, kokosovo, rozinovo, ocvirkovo, celo  D
Teletina s tunino omako. Nadevani lignji z      ajdovo      kašo.Tofu z zelenjavo.   D
Ljubljansko ogledalo (ogledalo@delo.si) Brodet z      ajdovo      kašo Peter Lovšin je v četrtek povezoval vzhod  D
ko je Tomc projekt poimenoval kot »brodet z      ajdovo      kašo«, se je Dalmato pohvalil, da je cede nastal  D
ko je Tomc projekt poimenoval kot »brodet z      ajdovo      kašo«, se je Dalmato pohvalil, da je cede nastal  D
ajde in prosa. Nekoč so Odrančanke prodajale      ajdovo      in proseno kašo na okoliških sejmih.Najpogosteje  D
vse preseneti Klepčev mlin, ki še zmeraj melje      ajdovo      in koruzno moko na kamne.Nekaj smo je vzeli  D
Riklijev zajtrk (v hotelu Park so imeli močnik,      ajdovo      kašo, kompot iz suhega sadja, kislo in sladko  D
smo ga doživeli letos. Šlo je za zastrupitve z      ajdovo      moko.Pridelovalci morajo plačevati sedaj drage  G
pa je pritekala že oluščena ajda in so dobili      ajdovo      kašo.Preprost in učinkovit.  G
bilo v izobilju, kot je to danes. Spodaj je      ajdovo      testo, v sredini sir, jajček in smetana, na  G
sredini sir, jajček in smetana, na vrhu pa spet      ajdovo      testo.To je lepo pečeno.   G
obrnek"- kuhana smetana, ki se vlije v prepraženo      ajdovo      moko.Naredijo se kupčki, ki se iz sklede zvrnejo  G
Kaj pa bomo kuhali danes, Vita?      Ajdovo      zlivanko.Kaj pa je zlivanka?   G
Tisto, kar zliješ v pekač. Tukaj imamo      ajdovo      moko, jajca, sol, ocvirke, mleko.Kaj dam najprej  G
jaz ne poznam te vaše prekmurske hrane. To.      Ajdovo      moko.Koliko je dam?  G
Kakšno moko pa največkrat meljete?      Ajdovo      moko.Tudi kakšno piro, rženo moko.   G
o tem, kako lahko prepoznamo pacienti moke:      ajdovo,      koruzno, ki so v trgovinah, če so te moke res  G
menijo, da pa zares zdravo in pa dobro jedo.      Ajdovo      zrno, pa te stvari.McDonaldsu gre dobro.   G
Za okusno ogret zimski dan pojemo za zajtrk      ajdovo      kašo z rozinami in orehi: Skodelico ajdove kaše  P
proso, ječmen). Meljemo pirino, pšenično,      ajdovo,      ječmenovo in koruzno moko ter zdrobe.Ponujamo  P
hladilnik, tam zagleda gobice, rdečo papriko,      ajdovo      kašo in kislo smetano, dobi navdih, sestavine  P
Pri Šlibarjevih so naprodaj ajda v zrnju,      ajdovo      moka, ječmen in ješprenj, pšenica in pšenična  P
oluščiti, torej kalimo tako imenovane kaše. Kalimo      ajdovo      in pirino kašo, le pšenice, rži in kamuta ni  P
bele moke ali pirine. Če uporabite riževo,      ajdovo      ali koruzno moke, predlagam, da je ne dodate  P
postregli s prleškimi dobrotami. »Najraje imam      ajdovo      pogačo,« pravi Simona Rakuša.Potem se odpeljite  P
(1,90 evra) z vlivanci. Tudi gobova juha z      ajdovo      kašo (3,20 evra) si je zaslužila stoječe ovacije  P
Ponavadi so dödoli vse prej kot lahkotni (gre za      ajdovo      zlevanko), vendar so jim dodali še praženo čebulo  P
senzoriko, je zapel biftek z gosjimi jetri in      ajdovo      kašo z jurčki.Meso je bilo lepo uležano in rožnato  P
Ljubljana Gostilna Pečarič Brodet v harmoniji z      ajdovo      kašo Kako se čuti miks zimzelenega dalmatinskega  P
jodlanjem in harmoniko? Nekako tako kot brodet z      ajdovo      kašo.Ali travarica s šampanjcem.   P
rožmarina in pomaranč, jurčke v kozici (posodici) in      ajdovo      polento, po sladici pa še kozji sir v žepkovem  P
spominke«: domače bučno olje in ročno mleto rženo,      ajdovo,      pirino, pšenično in koruzno moko, ki jo zmeljejo  P
jo dobro osolimo. Ko zavre, vsujemo vanjo      ajdovo      moko.V vodi je ne razmešamo, ampak pustimo v  P
šopek peteršilj, morsko sol, poper. Priprava:      Ajdovo      kašo skuhamo do mehkega, tako da jo pristavimo  P
blanširamo sveže gobe ali namakamo suhe. Potem      ajdovo      kašo zalijemo s slabim litrom vode in k njej  P
vsebujejo pšenično moko. Mirno lahko jem krompir,      ajdovo      in proseno kašo, ovsene kosmiče, rž in ržene  P
odlična priloga k belim vrstam mesa. Boranja z      ajdovo      kašo in drobno mletim sojinim mesom Potrebujemo  P
z zelenjavno juho. Posebej skuhamo lečo in      ajdovo      kašo ter ju dodamo boranji.Začinimo s soljo  P
pšenično, pirino, kamutovo, ovseno, koruzno in      ajdovo      moko ter tudi kruh iz njih lahko kupimo bodisi  P
zvrhanih žlic sveže izluščenih orehov. Priprava:      Ajdovo      kašo razmešamo z navadno ali sojino smetano  P
ali sojinega), morsko sol, poper. Priprava:      Ajdovo      kašo za uro ali dve namočimo v litru vode.Cvetačo  P
in repo ali zelje, včasih morda proseno ali      ajdovo      kašo z gobami, zelenjavo in solato; za zgodnjo  P
iztisnjenega olja, domačo morsko sol. Priprava:      Ajdovo      kašo pristavimo v hladni vodi v razmerju 1:3  P
sladkorja in žlico masti ali olja. Priprava:      Ajdovo      moko poparimo z vrelo vodo, da dobimo gosto  P
Pisani kruh Potrebujemo: za      ajdovo      testo: 25 dag ajdove in 10 dag bele moke, 2  P
dcl mlačne vode, žlico olja. Priprava: Za      ajdovo      testo poparimo ajdovo moko.Vmalo mlačne vode  P
žlico olja. Priprava: Za ajdovo testo poparimo      ajdovo      moko.Vmalo mlačne vode razdrobimo kvas, moko  P
3 žlice sojine omake, avokado. Priprava:      Ajdovo      kašo pristavimo v hladni vodi (v razmerju 1  P
polnovredne žitarice, še zlasti ne pozabimo na piro,      ajdovo      in proseno kašo, lečo, rdeče in belo zelje,  P
omake, po potrebi morsko sol, poper. Priprava:      Ajdovo      kašo pristavimo v hladni vodi v razmerju 1   P
Pripravljeno zelenjavo v skledi zmešamo z ohlajeno      ajdovo      kašo, začinimo s sojino omako in oljem, po želji  P
olivnega olja, košček hrenove korenike. Priprava:      Ajdovo      kašo pristavimo v štirih skodelicah hladne vode  P
Vendar si takrat mislim, joj, kako bi pojedla      ajdovo      kašo z zelenjavo!Ocvrti piščanci mi ne prihajajo  P
krajine, le da je za hajdino pogačo značilno bio      ajdovo      testo, ki ga premažemo z mešanico skute in smetane  P
pa prekajeno šunko zmeljejo, nato pomešajo z      ajdovo      moko, jajci, rozinami in narezanim kruhom.Maso  P
poznajo vrsto krapov tudi v Podkorenu. Pripravijo      ajdovo      testo, žepke ali krape pa nadevajo s kuhano  P
ajdo omenja kot zelo slastno jed tudi kuhano      ajdovo      kašo.Navaja sirk, ki je danes bolj znan kot  P
domovino, kako je (bilo tedaj) onstran Atlantika z      ajdovo      moko, pa je seveda drugo vprašanje. Ajdovi  P
kuhajo. Ko je napol pripravljen, usujejo zraven      ajdovo      moko.Ko prevre, jo na sredi preluknjajo in pustijo  P
vode. Prevrejo in stresejo v pravkar kuhano      ajdovo      kašo.Zabelimo z ocvirki, pa tudi kak kos pujsa  P
TESTO Enoto      ajdovo      moke prelijemo z enoto slanega kropa in pustimo  P
Asasa in V kadunji. Leta 1941 je nastala črtica      Ajdovo      strnišče, ki pa je izšla šele 1945.Pisatelj  P
pri njih kupim tudi moko, ekološko, koruzno in      ajdovo.     Pa tudi krompir, ki ga pridelujejo ekološko.  P
vegetarijance: pri Rajhu ponujajo vegetarijancem      ajdovo      kašo z jurčki, dödöli s smetano in čebulo, jurčke  P
bograč golaž v kotličku, prekmurska šunka z      ajdovo      kašo na bučnem olju, prekmurska gibanica, domač  P
bi se našla, tudi čokoladno so že pekli, pa      ajdovo      z orehi in tudi jabolčno, našteva Damjaničeva  P
zelenjavnimi jedmi (juha iz svežega zelja, špinača z      ajdovo      kašo, rdeče zelje z jabolki, mlečna prosena  P
leto, pa dušen divji prašič, postrvji file z      ajdovo      kašo...Tako kot v Šestici imajo tudi tu gostje  P
količini slane vode, da kuhana še redko teče.      Ajdovo      moko na suho pražimo tako dolgo, da se preneha  P
En del vode lahko nadomestimo z mlekom.      Ajdovo      moko solimo (pol žličke soli) in poparimo z  P
leti pogostili na kmetiji nad Kotmaro vasjo.      Ajdovo      testo so razvaljali in razrezali na tri kose  P
dodajali tudi kislo smetano in posebej skuhano      ajdovo      kašo.Dodano kuhano meso je bilo praviloma ovčje  P
soli, dodate rozine in začimbe, nato vmešate še      ajdovo      in pirino moko.Z rokami oblikujete piškotke  P
restavraciji namesto krompirja za prilogo dobite      ajdovo      kašo, namesto goveje juhe ajdovo, namesto običajne  P
prilogo dobite ajdovo kašo, namesto goveje juhe      ajdovo,      namesto običajne sladice pa tisto iz ajdove  P
LJUBLJANA, www.delices.si, Foto: EGON KAŠE      Ajdovo      testo: 320 g ajdove moke ● 7,5 dl vode  P
120 g sladkorja ● 1 strok vanilje      Ajdovo      testo: vodo pristavimo, blago posolimo in zavremo  P
vodo pristavimo, blago posolimo in zavremo.      Ajdovo      moko presejemo v skledo, potem pa jo poparimo  P
zabela ‐ 10 dag ocvirkov, 2 žlici kisle smetane.      Ajdovo      moko poparimo s slanim kropom, dodamo druge  P
zagotovo ena od prleških posebnosti. Tanko      ajdovo      testo razvaljajo v krog in ga namažejo z osoljeno  P
sol, po želji sladkor      Ajdovo      moko poparimo s slano vročo vodo.Premešamo in  P
minut. Medtem v slanem kropu kuhamo umito      ajdovo      kašo.Po okoli 15 minutah kuhanja kašo odcedimo  P
l medu      Ajdovo      moko poparimo in dobro premešamo.Ohlajeni ajdovi  P
neprekuhano sirotko uživati s polento, proseno ali      ajdovo      kašo in kosmiči.Če jo primešamo kuhani in nekoliko  P
ustanovitve posebnega društva, ki naj bi skrbelo za      Ajdovo      jamo, kamor greste sedaj lahko tudi na obredni  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 34



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA