prebavljívost |
lastnost, značilnost prebavljivega:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
nèprebavljívost |
lastnost, značilnost neprebavljivega:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
bakteriocid |
m, vir: I; povezave:
najdi.si
Primer:
Mlečnokislinske bakterije navadno dodajamo kot starter kulture pri industrijski fermentaciji mleka zaradi njihovih ugodnih fermentacijskih lastnosti (prebavljivost laktoze, uporaba citratov, proteoliza, odpornost na bakteriofage, proizvodnja sluzi), sposobnosti proizvodnje vonjev (diacetil, acetaldehid) in njihove proti mikrobne dejavnosti (organske kisline, vodikov peroksid, bakteriocid).
|
celulolitičen |
prid., vir: I; povezave:
najdi.si
Primer:
V laboratorijskih silosih smo testirali učinek silirnega dodatka Plantanaze®, ki vsebuje mlečnokislinske bakterije (L. plantarum, P. pentosaceus) in celulolitične encime, na kemično sestavo in in vitro prebavljivost neovele travne silaže.
|
prebávnost |
redko prebavljivost:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
visokoprebavljiv |
prid., vir: I; povezave:
najdi.si
|