omáka |
gostljata jed iz različnih živil, ki se servira samostojno ali kot dodatek jedem:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
omákanje |
-a; s, vir: B; povezave:
nova beseda
najdi.si.
|
omákar |
-ja; m, vir: B; povezave:
najdi.si.
|
omákarski |
-a -o; prid., vir: B; povezave:
najdi.si.
|
omákati |
knjiž. namakati:; nedov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
neomakartizem |
m, vir: I; povezave:
najdi.si
|
pomáka |
-e; ž, vir: B; povezave:
nova beseda
najdi.si.
|
pomakálen |
-lna -o; prid., vir: B; povezave:
najdi.si.
|
pomákanje |
-a; s, vir: B; povezave:
nova beseda
najdi.si.
|
pomákati |
dajati kaj v tekočino z namenom, da se ta prime nanj:; nedov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
bešamél |
gastr. z mlekom zalita omaka iz svetlega prežganja:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
dolma |
ž, vir: I; povezave:
najdi.si
Primer:
Specialitete: uštipci, goveji pršut, travniški sir, trahana, begova čorba, zeljanica, sarme, hercegovski japrak, vrsta dolm, z mesom ali drugim polnjene zelenjave, bosanski lonac, čevapi, čevapčiči in sudžuke, na žaru popečene in z omakami zalite specialitete hiše, tufahije, žito.
|
hašé |
gastr. omaka iz drobno sesekljanega ali zmletega mesa, sekanica:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
kéčup |
gastr. pikantna zelenjavna omaka:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
majonéza |
gastr. zmes rumenjakov in olja, zlasti kot dodatek k omakam, solatam:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
túnkati |
pog. 1. potapljati, pomakati:; nedov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
zós |
1. nižje pog. omaka:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|