pólbél |
v zvezah: polbel{i} kruh kruh iz polbele moke; polbela moka pšenična moka, ki vsebuje večjo količino otrobov kot bela; prid., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
polpéta |
pečena jed okrogle oblike iz zmletega mesa, namočenega kruha in dodatkov:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
popára |
v nekaterih deželah jed iz poparjenega kruha:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
poprtník |
etn. obredni kruh, pečen za božične praznike:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
prepečênec |
na rezine narezan in prepečen, posušen kruh:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
prosenják |
star. proseni kruh:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pšeníčnik |
star. pšenični kruh:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
ržénec |
nar. rženi kruh:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
rženják |
star. rženi kruh:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
séndvič |
rezini kruha, navadno namazani, med katerima so mesni izdelki, sir:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
sredíca |
notranji, mehki ali mehkejši del kruha, peciva:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
štrúca |
1. podolgovato oblikovan kruh:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
testó |
z gnetenjem, mešanjem obdelana zmes iz moke, tekočine in dodatkov, ki se uporablja za pripravo kruha, peciva:; s, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
toast |
gastr. 1. na tanke kose narezan, opečen beli oljnati kruh, navadno brez skorje, opečenec:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
toaster |
električna priprava, v kateri se opekajo kruhove rezine, opekač:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
tránssubstanciácija |
1. rel. sprememba bistva kruha in vina v bistvo Kristusovega telesa in krvi:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
zajtrkoválnica |
nekdaj manjši gostinski lokal, v katerem se streže z mlekom, mlečnimi izdelki, kruhom, pecivom, delikatesami in nekaterimi pijačami:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
žúpnik |
1. etn. obredni kruh, pečen za božične praznike:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|