caromòr |
-ôra; m, vir: B; povezave:
|
caromórec |
-rca; m, vir: B; povezave:
|
čaromótje |
-a; s, vir: B; povezave:
|
prestaromóden |
-dna -o; prid., vir: B; povezave:
nova beseda
najdi.si.
|
staromóden |
ekspr. nemoderen, nesodoben:; prid., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
staromódnež |
-a; m, vir: B; povezave:
nova beseda
najdi.si.
|
staromodno |
prisl., vir: N; povezave:
nova beseda
|
staromódnost |
ekspr. nemodernost, nesodobnost:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
staromojstrski |
prid., vir: I; povezave:
najdi.si
|
staromólzen |
-zna -o; prid., vir: B; povezave:
|
staromongolski |
prid., vir: N; povezave:
nova beseda
|
stáromorávski |
-a -o; prid., vir: B; povezave:
|
staromoskovski |
prid., vir: I; povezave:
najdi.si
|
ultrastaromoden |
prid., vir: N; povezave:
nova beseda
|
albinistka |
ž, vir: I; povezave:
najdi.si
Primer:
Skozi obnašanje glavne protagonistke, po unijski konvenciji precej staromodne albinistke Ksene, avtor tematizira pojav večne neprilagodljivosti, predvsem skozi dilemo resnično - neresnično ...
|
antioksidativen |
prid., vir: I; povezave:
najdi.si
Primer:
Pri oljčnih oljih so še posebej zanimivi zaradi svoje "dvojnosti": olju dajejo antioksidativne, varovalne lastnosti - ščitijo ga pred staranjem oziroma deterioracijo (in so zato zanimivi kemiku, organoleptiku, znanstveniku), obenem pa so "vidni", čutimo in občutimo jih, saj olju dajejo vonj, okus, aromo.
|
degustácija |
ugotavljanje kakovosti živil zlasti glede na okus in aromo; pokušnja:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
dezorientirajoč |
prid., vir: I; povezave:
najdi.si
Primer:
Kljub vsemu: komur v sodobnem perkusivnem tehnu manjka "staromodnih", "humanejših" bas linij, kdor bi si poleg/namesto možate tevtonske agresije želel humorja ali odkritosrčne zlobe, tisti, ki bi se rad pod vplivom psihotropnih substanc vdajal dezorientirajočim premenam, bo vsekakor več kot zadovoljen z dovolj prebrisanim, malokičastim in deep prispevkom s severa.
|
difloksacin |
m, vir: I; povezave:
najdi.si
Primer:
V Prilogo I k Uredbi (EGS) št. 2377/90 je treba vnesti trimetoprim, neomicin (vključno s framicetinom), paromomicin, spektinomicin, kolistin, danofloksacin, difloksacin, enrofloksacin, flumekvin, eritromicin, tilmikozin, tilozin, florfenikol, linkomicin in oksiklozanid.
|
gólding |
agr. hmelj, ki bujno raste in daje pivu posebno aromo:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
jamájka |
gastr., v zvezi jamajka rum originalni rum z močno aromo in visoko stopnjo alkohola:; neskl. pril., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
pokúsiti |
dati v usta ali popiti, pojesti majhno količino česa za ugotovitev kakovosti zlasti glede na okus in aromo:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pokúšati |
dajati v usta ali piti, jesti majhno količino česa za ugotovitev kakovosti zlasti glede na okus in aromo:; nedov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pokúšnja |
1. ugotavljanje kakovosti živil zlasti glede na okus in aromo:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|