nukléol |
biol. gostejše okroglasto telesce v celičnem jedru; jedrce:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
núkleus |
1. biol. celično jedro:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
obára |
1. juhi podobna jed iz mesa in zelenjave:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
obédnica |
knjiž. prostor, urejen za serviranje hrane; jedilnica:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
obròk |
1. jed, namenjena enemu človeku naenkrat:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
ocvréti |
pripraviti jed v vroči maščobi:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
ocvŕtek |
nav. mn., gastr. ocvrta, navadno močnata jed:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
ohmélje |
bot., v zvezi evropsko ohmelje grmičasta rastlina polzajedavka z rumenimi jagodami, ki raste na vejah listnatega drevja, Loranthus europaeus; s, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
ojésti |
ojém; dov., vir: B; povezave:
nova beseda
najdi.si.
|
okrepčeválnica |
soba ali manjši gostinski lokal, v katerem se nahitro streže s pijačo, prigrizki in manjšim izborom jedi:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
okús |
1. čut za zaznavanje značilnosti snovi, zlasti jedi, s pomočjo okušalnega organa v ustih:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
omáka |
gostljata jed iz različnih živil, ki se servira samostojno ali kot dodatek jedem:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
omèj |
bot. strupena rastlina z deljenimi listi in somernimi cveti v socvetju; preobjeda; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
oméla |
bot., v zvezah: bela omela grmičasta rastlina z belimi jagodami, ki raste na vejah listnatega drevja, Viscum album; rumena omela grmičasta rastlina polzajedavka z rumenimi jagodami, ki raste na vejah listnatega drevja; evropsko ohmelje; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
omléta |
jed iz jajc, malo sladkorja in moke z različnimi nadevi:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
opeklína |
poškodba kože, tkiva zaradi ognja, električnega toka, vroče ali jedke tekočine:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
oplóden |
v zvezah: fiz. oplodni reaktor jedrski reaktor, v katerem se naravni torij ali uran spremenita tako, da ju je mogoče uporabiti kot jedrsko gorivo; gozd. oplodna sečnja sečnja na zemljišču, kjer je že zraslo in se utrdilo mlado drevje; postopna sečnja; prid., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
opôprati |
dodati jedi poper:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
ôrel |
1. velika ptica ujeda z ukrivljenim kljunom in dolgim repom:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
packaríja |
slabš. 1. jed, navadno slabo pripravljena:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
palačínka |
nav. mn. jed iz mleka, jajc, moke, navadno z namazom:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pápa |
otr. jed:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pápica |
otr. jed:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
papricírati |
dodati jedi zmleto papriko:; dov. in nedov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
páprikaš |
golažu podobna jed, začinjena s sladko papriko:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
parazít |
1. biol. živalski ali rastlinski organizem, ki živi na škodo drugega organizma; zajedavec:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
parazitírati |
publ. biti zajedavec, živeti kot zajedavec:; nedov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
parazitízem |
1. biol. pojav, da dva različna organizma živita v skupnosti, v kateri ima eden korist, drugi škodo, zajedavstvo:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
parazitologíja |
veda o zajedavcih:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pásulj |
gastr. jed iz fižola, mesa in začimb:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pášta |
nar. primorsko jed iz testenin:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
paštašúta |
nar. primorsko jed iz testenin in preliva:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
paštétka |
gastr. jed iz maslenega testa s pikantnim nadevom:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pečenják |
gastr. jed iz jajc, mleka, moke, pečena na maščobi, znana na Štajerskem:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pečénka |
jed iz pečenega mesa:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pékva |
nar. belokranjsko posoda, zlasti lončena, pod katero se na ognjišču pečejo kruh, mesne jedi:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
píca |
gastr. jed iz krušnega testa, namazana s paradižnikovo mezgo in potresena s sirom, gnjatjo, različnimi začimbami:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
pijávka |
1. vodni zajedavec, ki se prisesa na ljudi in živali in se hrani z njihovo krvjo:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
pinjóla |
sad pinije, zlasti njegovo jedrce:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pír |
knjiž. pojedina, navadno ob kakem pomembnem dogodku; gostija:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
piré |
gosta jed iz pretlačenega krompirja, sadja, zelenjave, kaša:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
piškúr |
vodni zajedavec, ki se hrani z izsesavanjem rib:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pládenj |
okrogla ali podolgovata plitva posoda za prenašanje in serviranje jedi:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
podmésti |
gastr. zgostiti jed z zmesjo moke in vode:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
nova beseda,
najdi.si
|
podmèt |
1. gastr. zmes iz moke in vode za zgostitev jedi:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
podmétenica |
gastr. močniku podobna jed, znana zlasti v Idriji:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pogólten |
slabš. 1. ki čuti, ima veliko željo po jedi; požrešen:; prid., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pogostíti |
postreči gostu z jedmi in pijačami:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pojálnik |
bot. rastlina zajedavka z raznobarvnimi cveti v socvetju, Orobanche:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pojésti |
1. končati jed, jedenje:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
polénta |
gosta jed iz zdroba, zlasti koruznega, in vode:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pólis |
pri starih Grkih država, katere jedro je eno samo mesto:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
polívka |
gastr. mešanica živil, jedi za polivanje drugih jedi:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
poljína |
agr. večje zaokroženo zemljišče z isto poljedelsko rastlino:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
polpéta |
pečena jed okrogle oblike iz zmletega mesa, namočenega kruha in dodatkov:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
ponvíčnik |
1. gastr. pečena jed iz jajc, moke in dodatkov, navadno kot jušni vložek:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
poobédek |
jed, ki se ponudi po glavni jedi v dnevnem obroku:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
popára |
v nekaterih deželah jed iz poparjenega kruha:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pôprati |
dodajati jedi poper:; nedov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pórcija |
1. določena, natančno odmerjena količina jedi:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
poséčki |
nar. pojedina po končani košnji:; m mn., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
poslástica |
1. zelo okusna, izbrana jed:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
nova beseda,
najdi.si
|
postójna |
zool. planinskemu orlu podobna ptica ujeda, Haliaëtus albicilla; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
postóvka |
manjša ptica ujeda rjavkaste barve, s temnejšimi lisami po hrbtu, oprsju in trebuhu:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
použítek |
knjiž., redko jed, zaužitje:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
požínjka |
nar. gorenjsko pojedina po končani žetvi:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
požrtíja |
ekspr. pojedina:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
praliné |
nav. mn. bonbon, pri katerem je jedro iz marcipana ali fondana prekrito s plastjo čokolade in sladkorja:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
práženec |
gastr. jed, zlasti iz jajc, mleka, moke, pečena na maščobi in zdrobljena:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
prebránec |
gastr. srbska jed iz kakovostnega belega fižola in začimb:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
predobédek |
knjiž., redko predjed:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pregnánten |
knjiž. jedrnat, zgoščen:; prid., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pregnántnost |
knjiž. jedrnatost, zgoščenost:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
prelítek |
gastr. jed za prelivanje drugih jedi; preliv:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
prežgánje |
prepražena, zarumenela moka za zgostitev jedi:; s, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pribóljšek |
1. boljša jed, boljše jedi, ki se dodajajo k običajni hrani:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pribòr |
predmeti, priprave, ki se uporabljajo pri uživanju ali pripravljanju jedi, pijač:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
prijésti |
-jém; dov., vir: B; povezave:
nova beseda
najdi.si.
|
prikúha |
gastr. jed iz kuhane zelenjave kot dodatek h glavni jedi:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
prilívek |
knjiž. pijača, zlasti za pitje ob jedi:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
priokús |
1. dodaten, za jed, snov neznačilen okus:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
protamín |
biol., kem. enostavna bazična beljakovina v celičnem jedru:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pŕstaničar |
zool. nočni metulj, katerega gosenica objeda listje sadnega drevja, hrasta, gabra, Malacosoma neustria:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pršíca |
nav. mn., zool. droben zajedavec, ki sesa rastlinske ali živalske sokove, Acarina:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
rádioaktíven |
nanašajoč se na oddajanje žarkov, ki nastajajo ob razpadu atomskih jeder:; prid., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
radio... |
nanašajoč se na žarke, ki nastajajo ob razpadu atomskih jeder:; prvi del zloženk, vir: S; povezave:
sskj,
nova beseda,
najdi.si
|
radíranka |
knjiž. grafična tehnika, pri kateri jedkanje bakrene ali cinkove plošče omogoča črtno risbo; jedkanica:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
ragú |
gastr. gostejša dušena jed iz {kosov} mesa z dodatkom blagih začimb:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
ràk |
1. bolezen, pri kateri se izrojene celice nezadržno množijo, pri čemer nastajajo maligne bule, razjede:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
razblínjenost |
knjiž. dejstvo, da kaj ni zgoščeno, jedrnato:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
razžírati |
1. s kemičnim delovanjem povzročati, da je kaj poškodovano; razjedati:; nedov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
reáktor |
fiz. naprava, v kateri poteka nadzorovana cepitev atomskih jeder:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
refektórij |
knjiž. jedilnica, zlasti v samostanu:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
rékcija |
lingv. odločanje jedra besedne zveze o sklonu odvisnega dela, vezava:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
repatíca |
plinasto nebesno telo s svetlim jedrom in repu podobnim podaljškom:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
replicírati |
knjiž. odgovoriti, zlasti kratko, jedrnato, navadno zavrnilno:; dov. in nedov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
replíka |
1. knjiž. odgovor, zlasti kratek, jedrnat, navadno zavrnilen:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
ríčet |
jed iz oluščenih ječmenovih zrn:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
ríhta |
nižje pog. ena ali več jedi, zlasti kuhanih, ki tvorijo samostojen del v okviru enega obroka:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
ríži-bíži |
gastr. jed iz dušenega riža in graha:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|