besede slovenskega jezika isj zrc sazu

izraz: živilo   zadetki: 38



živílo  nav. mn. vsaka od vrst stvari, ki se uporablja za prehrano ljudi:; s, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
živiloslóvje  -a; s, vir: B; povezave:
živiloznánstvo  -a; s, vir: B; povezave:
bioživilo  s, vir: N; povezave: nova beseda
ekoživilo  s, vir: N; povezave: nova beseda
neživilo  s, vir: N; povezave: nova beseda
oživílo  -a; s, vir: B; povezave: nova beseda najdi.si.
poživílo  sredstvo za poživitev:; s, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
súperživílo  -a; s, vir: B; povezave: najdi.si.
ambergris  m, vir: I; povezave: najdi.si Primer: ambergris - dodatek živilom, živalskega izvora (iz kitov)
biofeatilizacija  ž, vir: I; povezave: najdi.si Primer: Mikrobi in resursi, uporabljanje mikroorganizomov za pripravo hrane, mlečni izdelki, alkoholne pijače, proteini ene celice, aditivi živilom, industrijska mikrobiologija, fermentacije, farmacevtski pridelki, pridelki genetskega inženirstva, poljedelska mikrobiologija, biofeatilizacija, mikrobi, ki povečajo pridelke, biološko nadzorovanje škodljivcev, obdelovanje vode in odpadnih vod, ...
čiračare  prid. neskl., vir: I; povezave: najdi.si Primer: Med glavne razloge pa se dandanes postavljajo vsi herbicidi, pesticidi, antibiotiki, rasni hormoni, emulgatorji, čiračare dodatki, ki jih mi veselo dnevno popapcamo z našo hranico in popupcamo z našo pupico (sem spada tudi voda) in so v živilih kljub temu, da je na njih nalepka zdravo živilo.
denaturírati  1. kem. z dodajanjem primesi napraviti kako živilo za človeka neužitno:; dov. in nedov., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
ekonóm  v zvezi ekonom lonec lonec, v katerem se pod zvišanim pritiskom živilo hitro skuha; neskl. pril., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
jéd  1. živilo, pripravljeno za uživanje, navadno z dodatki:; ž, vir: S; povezave: sskj, najdi.si wiki
jedílo  nav. mn., knjiž. živilo, pripravljeno za uživanje, navadno z dodatki; jed:; s, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
jestvína  nav. mn. živilo, ki se uporablja za jed:; ž, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
konzêrva  neprodušno zaprta, navadno pločevinasta posoda s konzerviranim živilom:; ž, vir: S; povezave: sskj, nova beseda, najdi.si
konzervírati  1. dajati, spravljati živilo v neprodušno zaprte konzervne škatle, steklenice, kozarce, da ostane dalj časa užitno, dobro:; nedov. in dov., vir: S; povezave: sskj, nova beseda, najdi.si
krùh  1. pečeno živilo iz moke, vode, kvasa:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si wiki
liofilizírati  agr. sušiti zmrznjeno živilo v vakuumu pri zmerni temperaturi:; nedov. in dov., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
nasladílo  knjiž. 1. sredstvo, navadno brez hranilne vrednosti, ki vzbuja zelo prijeten, ugoden občutek, zlasti telesni; mamilo, poživilo:; s, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
oprážiti  1. s praženjem doseči, da dobi živilo rjavo barvo:; dov., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
panírati  gastr. obdajati živilo s plastjo moke in stepenega jajca ali moke, stepenega jajca in drobtin:; nedov. in dov., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
pecívo  pečeno živilo iz moke, mleka, sladkorja, maščobe in drugih dodatkov:; s, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
pijáča  1. živilo, pripravljeno za pitje:; ž, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
póhati  pog. cvreti, zlasti panirano živilo:; nedov., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
prážiti  1. s segrevanjem, navadno na manjši količini maščobe, delati, da dobi živilo rjavo barvo:; nedov., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
prekajenína  knjiž. prekajeno živilo, navadno meso:; ž, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
preprážiti  1. s praženjem narediti, da dobi živilo rjavo barvo:; dov., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
razkúhati  s predolgim kuhanjem povzročiti, da živilo razpade, se preveč zmehča:; dov., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
razkuhávati  s predolgim kuhanjem povzročati, da živilo razpade, se preveč zmehča:; nedov., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
shránek  gastr. pokvarljivo živilo, pripravljeno z ustreznim postopkom za daljšo hrambo:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
sprážiti  1. s segrevanjem, navadno na manjši količini maščobe, narediti, da dobi živilo rjavo barvo:; dov., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
zacvréti  dati kako živilo v vročo maščobo, da se scvre:; dov., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
zakúhati  1. dati kako živilo v vrelo tekočino, da se v njej skuha in nastane jed:; dov., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
zakuhávati  dajati kako živilo v vrelo tekočino, da se v njej skuha in nastane jed:; nedov., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
živílski  nanašajoč se na živilo:; prid., vir: S; povezave: sskj, najdi.si

( beseda  opis, besedna vrsta, vir, povezave)



Viri: S - Slovar slovenskega knjižnega jezika, B - Besedišče slovenskega jezika, N - Nova beseda, I - spletni iskalnik NAJDI.SI.

Seznam besed je nastal v okviru projekta Spletni seznam besed slovenskega jezika, V6-0123, sofinanciranega s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost, Ministrstva za kulturo ter Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Republike Slovenije.

Strežnik ZRC SAZU Pripombe in predlogi Iskalnik: NEVA