živílo |
nav. mn. vsaka od vrst stvari, ki se uporablja za prehrano ljudi:; s, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
živiloslóvje |
-a; s, vir: B; povezave:
|
živiloznánstvo |
-a; s, vir: B; povezave:
|
bioživilo |
s, vir: N; povezave:
nova beseda
|
ekoživilo |
s, vir: N; povezave:
nova beseda
|
neživilo |
s, vir: N; povezave:
nova beseda
|
oživílo |
-a; s, vir: B; povezave:
nova beseda
najdi.si.
|
poživílo |
sredstvo za poživitev:; s, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
súperživílo |
-a; s, vir: B; povezave:
najdi.si.
|
ambergris |
m, vir: I; povezave:
najdi.si
Primer:
ambergris - dodatek živilom, živalskega izvora (iz kitov)
|
biofeatilizacija |
ž, vir: I; povezave:
najdi.si
Primer:
Mikrobi in resursi, uporabljanje mikroorganizomov za pripravo hrane, mlečni izdelki, alkoholne pijače, proteini ene celice, aditivi živilom, industrijska mikrobiologija, fermentacije, farmacevtski pridelki, pridelki genetskega inženirstva, poljedelska mikrobiologija, biofeatilizacija, mikrobi, ki povečajo pridelke, biološko nadzorovanje škodljivcev, obdelovanje vode in odpadnih vod, ...
|
čiračare |
prid. neskl., vir: I; povezave:
najdi.si
Primer:
Med glavne razloge pa se dandanes postavljajo vsi herbicidi, pesticidi, antibiotiki, rasni hormoni, emulgatorji, čiračare dodatki, ki jih mi veselo dnevno popapcamo z našo hranico in popupcamo z našo pupico (sem spada tudi voda) in so v živilih kljub temu, da je na njih nalepka zdravo živilo.
|
denaturírati |
1. kem. z dodajanjem primesi napraviti kako živilo za človeka neužitno:; dov. in nedov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
ekonóm |
v zvezi ekonom lonec lonec, v katerem se pod zvišanim pritiskom živilo hitro skuha; neskl. pril., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
jéd |
1. živilo, pripravljeno za uživanje, navadno z dodatki:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
jedílo |
nav. mn., knjiž. živilo, pripravljeno za uživanje, navadno z dodatki; jed:; s, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
jestvína |
nav. mn. živilo, ki se uporablja za jed:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
konzêrva |
neprodušno zaprta, navadno pločevinasta posoda s konzerviranim živilom:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
nova beseda,
najdi.si
|
konzervírati |
1. dajati, spravljati živilo v neprodušno zaprte konzervne škatle, steklenice, kozarce, da ostane dalj časa užitno, dobro:; nedov. in dov., vir: S; povezave:
sskj,
nova beseda,
najdi.si
|
krùh |
1. pečeno živilo iz moke, vode, kvasa:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
liofilizírati |
agr. sušiti zmrznjeno živilo v vakuumu pri zmerni temperaturi:; nedov. in dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
nasladílo |
knjiž. 1. sredstvo, navadno brez hranilne vrednosti, ki vzbuja zelo prijeten, ugoden občutek, zlasti telesni; mamilo, poživilo:; s, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
oprážiti |
1. s praženjem doseči, da dobi živilo rjavo barvo:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
panírati |
gastr. obdajati živilo s plastjo moke in stepenega jajca ali moke, stepenega jajca in drobtin:; nedov. in dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pecívo |
pečeno živilo iz moke, mleka, sladkorja, maščobe in drugih dodatkov:; s, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pijáča |
1. živilo, pripravljeno za pitje:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
póhati |
pog. cvreti, zlasti panirano živilo:; nedov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
prážiti |
1. s segrevanjem, navadno na manjši količini maščobe, delati, da dobi živilo rjavo barvo:; nedov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
prekajenína |
knjiž. prekajeno živilo, navadno meso:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
preprážiti |
1. s praženjem narediti, da dobi živilo rjavo barvo:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
razkúhati |
s predolgim kuhanjem povzročiti, da živilo razpade, se preveč zmehča:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
razkuhávati |
s predolgim kuhanjem povzročati, da živilo razpade, se preveč zmehča:; nedov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
shránek |
gastr. pokvarljivo živilo, pripravljeno z ustreznim postopkom za daljšo hrambo:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
sprážiti |
1. s segrevanjem, navadno na manjši količini maščobe, narediti, da dobi živilo rjavo barvo:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
zacvréti |
dati kako živilo v vročo maščobo, da se scvre:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
zakúhati |
1. dati kako živilo v vrelo tekočino, da se v njej skuha in nastane jed:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
zakuhávati |
dajati kako živilo v vrelo tekočino, da se v njej skuha in nastane jed:; nedov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
živílski |
nanašajoč se na živilo:; prid., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|