nova beseda iz Slovenije
Priprava : Rezance skuhamo, jih odcedimo in | oplaknemo | pod tekočo hladno vodo. V veliki skledi jih | P |
Odmaknemo s štedilnika. Model za kipnike | oplaknemo | s hladno vodo in napolnimo s čokoladno zmesjo | P |
skuhamo v osoljeni vodi do mehkega, potem pa jih | oplaknemo | in razdelimo po krožnikih.Prelijemo s smetanovo | P |
Pokrito pustimo vzhajati eno uro. Medtem kozice | oplaknemo | z mrzlo vodo, pokapljamo z limoninim sokom, | P |
oblijemo z mrzlo vodo in odcedimo. Ribji file | oplaknemo | z mrzlo vodo, popivnamo s papirnato brisačko | P |
sladkorja in 4 žlice riževega vina. Priprava : Meso | oplaknemo | z mrzlo vodo, osušimo in zrežemo na 2 cm velike | P |
očistimo in odstranimo semena. Polovice še enkrat | oplaknemo | s hladno vodo, do suhega popivnamo in zelo tanko | P |
Umijemo roke. Timijan | oplaknemo, | do suhega otresemo in listke posmukamo s stebelc | P |
Priprava: Robide preberemo in po potrebi | oplaknemo. | V mešalniku jih razmešamo v sadno kašo. | P |
Priprava: Robide preberemo in jih po potrebi | oplaknemo | pod tekočo vodo.V teflonski ponvi spečemo tanke | P |
Priprava: Robide preberemo, po potrebi na hitro | oplaknemo | pod tekočo hladno vodo in pekač namastimo z | P |
Priprava: Robide preberemo in po potrebi na hitro | oplaknemo | pod hladno vodo. Sok iz črnega ribeza razredčimo | P |
dokler ne upade. Nato ga odcedimo in na hitro | oplaknemo | z mrzlo vodo, dobro ožmemo in drobno narežemo | P |
pečke in ga zrežemo na tanke rezine. Mocarelo | oplaknemo, | popivnamo s papirjem, razpolovimo in zrežemo | P |
Česen olupimo, kapre odcedimo, sardele na hitro | oplaknemo | in popivnamo s papirjem.Vse grobo sesekljamo | P |
Rezance skuhamo v rahlo osoljeni vodi do mehkega. | Oplaknemo | jih pod mrzlo vodo in olupimo čebulo.Paradižnika | P |
hobotnica Manjšim hobotnicam odstranimo drobovino, | oplaknemo | v vodi, nato pa jih z nekaj žlicami vode, z | P |
Med dušenjem jih posolimo. Dušene hobotnice | oplaknemo, | da jim odstranimo rdečo kožico.Pripravimo jih | P |
Vse štima? Špagete odcedimo, | oplaknemo | s čim bolj vročo vodo in stresemo v skledo. | P |
zvrnili, kar je klasična varianta, skodelice prej | oplaknemo | z mrzlo vodo. Lahko pa sladico strdimo v steklenih | P |
Iz notranjosti očistimo semenje, lepotičko | oplaknemo | pod vodo in v njeno notranjost nabašemo nadev | P |
nekaj minut potopimo v vrelo vodo, potem pa | oplaknemo | z ledeno mrzlo.Ta trik je uporaben tudi za lupljenje | P |
zadostuje za eno osebo. Priprava: Ribe | oplaknemo | s slano vodo in jih damo v posodo, kamor smo | P |
preprost, a hkrati tudi dober in razširjen recept. | Oplaknemo | jih z vodo in položimo na desko.Z ostrim nožem | P |
robinzonsko. Izberemo svežo postrv, jo očistimo, | oplaknemo | z vodo, osušimo in solimo. Pripravimo nadev | P |
časa na cedilo, če je zelo hud, ga na hitro | oplaknemo | z mrzlo vodo in odcedimo. Z jabolki | P |
v njem ni drobnih prozornih koščic. Nato ga | oplaknemo | s hladno vodo, osušimo s prtičem ter solimo | P |
v njem ni drobnih prozornih koščic. Nato ga | oplaknemo | s hladno vodo, osušimo s prtičem ter solimo | P |
na hitro prevremo z malo vode. Odcedimo jih, | oplaknemo | z mrzlo vodo in dobro iztisnemo.Liste na drobno | P |
v njem ni drobnih prozornih koščic. Nato ga | oplaknemo | s hladno vodo, osušimo s prtičem ter solimo | P |
feferona, sok pol limone in začimbe. Fižol | oplaknemo | in odcedimo, dodamo na koščke natrgano tunino | P |
čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Peteršilj | oplaknemo | in osušimo, polovico ga na drobno sesekljamo | P |
ohladi, primešamo rumenjaka. Veliko leseno desko | oplaknemo | z mrzlo vodo.Na mokro desko nanesemo kuhani | P |
sladkor * 2 vejici peteršilja. Priprava: Meso | oplaknemo | in popivnamo do suhega.Narežemo ga na tanke | P |
krtačko očistimo (vse odprte školjke zavržemo!), | oplaknemo | in jih damo v veliki pokriti posodi na ogenj | P |
Dobro premešamo. Medtem skuhamo jajca, jih | oplaknemo | in razrežemo na četrtinke.Odcejen fižol primešamo | P |
ohladi, primešamo rumenjaka. Veliko leseno desko | oplaknemo | z mrzlo vodo.Na mokro desko nanesemo kuhani | P |
sladkor * 2 vejici peteršilja. Priprava: Meso | oplaknemo | in popivnamo do suhega.Narežemo ga na tanke | P |
semenja, narežemo jo na kockice. Zarebrnice | oplaknemo, | popivnamo s papirjem do suhega, nato jih solimo | P |
testenine v osoljenem kropu. Odcedimo jih, | oplaknemo | z mrzlo vodo in ponovno odcedimo na cedilu. | P |
Dobro premešamo. Medtem skuhamo jajca, jih | oplaknemo | in razrežemo na četrtinke.Odcejen fižol primešamo | P |
žlička kisa, papir za peko Priprava: Čičerko | oplaknemo | in odcedimo, zmeljemo z beljakom.Por in peteršilj | P |
Paradižnike umijemo in prerežemo. Zrezke | oplaknemo, | popivnamo do suhega, narežemo vsakega na tri | P |
popramo in okisamo z malo limoninega soka. Meso | oplaknemo, | popivnamo do suhega, zarežemo ga in razgrnemo | P |
Rukoli odstranimo trde spodnje dele stebel. Liste | oplaknemo | in osušimo.Paradižnike umijemo in prepolovimo | P |
Naribamo parmezan. Zrezke | oplaknemo, | popivnamo do suhega in namažemo s preostalo | P |
jo osolimo in v njej skuhamo špagete. Medtem | oplaknemo | bučki in ju podolžno prerežemo.Polovice narežemo | P |
piščančje meso. Dva piščančja fileja (brez kože) | oplaknemo, | popivnamo do suhega in narežemo prečno na tanke | P |
umijemo in dobro odcedimo. Češnjeve paradižnike | oplaknemo | in narežemo na polovice ali četrtine.Bučke očistimo | P |
Solimo in popramo. Piščančji file | oplaknemo | in osušimo.Prečno narežemo meso na 1 cm široke | P |
na polovico in odstranimo semena. Še enkrat | oplaknemo, | damo v lonec in prelijemo z vodo.Zelo kratek | P |
olupimo in narežemo na četrtine. Piščančji bedri | oplaknemo | pod tekočo vodo.V loncu pristavimo kokošjo juho | P |
Priprava: Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Piščanca | oplaknemo, | popivnamo do suhega in ga z zunanje in notranje | P |
strani natremo z mešanico soli in popra. Grozdje | oplaknemo, | jagode osmukamo z grozdov.Če so velike, jih | P |
Pečico segrejemo na 150 stopinj. Svinjski file | oplaknemo, | osušimo, narežemo na 3 cm debele rezine, solimo | P |
poper, 1 dl mesne juhe ali vode. Priprava: Gos | oplaknemo | in popivnamo s papirnato brisačo do suhega. | P |
Priprava: Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Piščanca | oplaknemo, | osušimo in razrežemo na 8 kosov.Lahko pa kupimo | P |
brokoli in narezana stebla 2 minuti. Odcedimo in | oplaknemo | z mrzlo vodo.Paradižnike oplaknemo, obrišemo | P |
Odcedimo in oplaknemo z mrzlo vodo. Paradižnike | oplaknemo, | obrišemo in narežemo na rezine. Sir nadrobimo | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |