nova beseda iz Slovenije

flavonoidi (79)


rakavih celic. Strokovnjaki domnevajo, da so      flavonoidi,      skvaleni in polifenoli tiste spojine, ki varujejo  D
Med varovalne snovi sodijo vitamini, minerali,      flavonoidi      ..., ki so v sadju, zelenjavi in stročnicah, v  D
vina so odgovorni bržkone naravni antioksidanti      flavonoidi.     A to ne pomeni, da Truelsen svetuje redno uživanje  D
delimo v dve skupini: flavonoide in neflavonoide.      Flavonoidi      so pretežno v trdih delih grozdja (peškah, kožici  D
je bolj zdravo kot nemško, saj je bogatejše s      flavonoidi      in polifenoli, in zato bolje ščiti ožilje, so  D
pa zdravniki že več kot dvajset let vedo, da      flavonoidi      v temni čokoladi dobro vplivajo na srce in ožilje  D
sulfat; v njem so tudi številni polifenoli (     flavonoidi      in tanini), eterična olja, polisaharidi in saponini  D
prehrane, spadajo karotenoidi, vitamina C in E,      flavonoidi      in selen.Vitamin C pospešuje celjenje vnetij  D
protivnetni, spodbujajo tvorbo interferona), inulin,      flavonoidi      (uničujejo proste radikale, krepijo krvničke  D
pojesti tablico čokolade. Kakav je namreč bogat s      flavonoidi,      o katerih domnevajo, da koristijo srcu.V raziskavi  D
pojesti tablico čokolade. Kakav je namreč bogat s      flavonoidi,      o katerih domnevajo, da koristijo srcu.V raziskavi  D
. Pri raziskavah in vitro so ugotovili, da      flavonoidi      v hmelju učinkovito preprečujejo nekatere vrste  D
razstrupljajo nekatere snovi, ki povzročajo raka.      Flavonoidi      v borovnicah pa lovijo proste radikale in spodbujajo  D
limon, bogate pa so tudi z drugimi vitamini ter      flavonoidi      in karotenoidi, močnimi antioksidanti.Človeku  D
različne antioksidante, kot so vitamini A, C, E,      flavonoidi,      karotenoidi, selen, cink, baker, mangan ...Vitamin  D
tipa 2, s pomočjo katerih želijo ugotoviti, ali      flavonoidi      (antioksidanti) v čokoladi blagodejno vplivajo  D
verjamejo, da bi čokolada, bogata z rastlinskimi      flavonoidi,      ki jih vsebujeta kakav in soja, lahko varovala  D
Prehransko so najpomembnejše fenolne kisline,      flavonoidi      in tanini. Fenolne kisline so dokaj enostavne  D
tanini. Fenolne kisline so dokaj enostavne,      flavonoidi      in tanini pa kompleksnejše spojine.Med fenolnimi  D
pomembne fenolne spojine in med njimi predvsem      flavonoidi.     V zadnjem času se na trgu pojavljajo nutracevtiki  D
dogaja ob stresu in med večjim telesnim naporom,      flavonoidi      pa ta zaviralen učinek adrenalina preprečijo  D
Kot antioksidanti pa naj bi delovale še snovi      flavonoidi      v zelenjavi in sadju.Vitamin E je v olju žitnih  D
Vitamin C je v zelenjavi in sadju.      Flavonoidi      so v sadju, zelenjavi, zelenem čaju in rdečem  D
presnovnine, kot so na primer alkaloidi, kumarini,      flavonoidi,      karotenoidi, antibiotiki in druge.Te naravne  D
v kakavu koristne za zdravje: antioksidanti      flavonoidi      preprečujejo nastajanje plakov na žilnih stenah  D
železo, fosfor, pa z organskimi kislinami,      flavonoidi,      pektinskimi snovmi in živimi bakterijami mlečne  D
- kumarini (zelenjava in citrusi), -      flavonoidi      (večina sadja in zelenjava), - fenoli (večina  P
ko je, boljši postaja in višjo ceno dosega.      Flavonoidi      in rudnine V pu-erhu pa je skrito še marsikaj  P
šentjanževke za pomirjanje. Med drogami s      flavonoidi      (flavus - rumen, rumena barva prvih izoliranih  P
likopen ~ paradižnik, melona, grenivka      flavonoidi      ~ citrusi, čajni lističi, čebula, jabolka, rdeče  P
ioksidantsko delovanje. Nova študija je odkrila, da      flavonoidi,      ki so predvsem v lupini mandljev, eden od ključnih  P
katehine in flavonole. Pokazalo se je tudi, da      flavonoidi      v kombinaciji z vitaminom E ali C pomembno zavirajo  P
sestavinami hrane, ki ga vsebuje, na primer      flavonoidi.     V tem primeru je odgovoren tudi za zdravo, močno  P
Mogočni varuhi zdravja so še karotenoidi in      flavonoidi      iz sadja, zelenjave, čaja in rdečega vina ter  P
zdravila, ki učvrstijo vensko steno. To so      flavonoidi,      ki jih priporočajo že vsem, ki imajo samo težke  P
verjeli, da so za interakcijo z zdravili odgovorni      flavonoidi      (ti dajejo grenivki grenak okus), toda raziskovalci  P
krvi in imajo močan antioksidacijski vpliv.      Flavonoidi      tangeretin, nobiletin, limonin in nomilin, ki  P
lahko »zahvalimo« za značilen vonj in okus, ter      flavonoidi,      zlasti kvercetin.Čebula je tudi dober vir kroma  P
preprečevanju nastanka raka. Antioksidanti in      flavonoidi      imajo protibakterijsko delovanje.Temni med,  P
hiperforin", zanj pa so zaslužni tudi hipericin,      flavonoidi      itn.Te učinkovine iz šentjanževke zavirajo ponovni  P
C, pa tudi z vitamini B-kompleksa, minerali,      flavonoidi,      nekatere sorte grenivk pa tudi z betakarotenom  P
eskulin, saponini, tanin, smola, maščobna olja,      flavonoidi      in kumarini.Kot surovino ga uporabljajo za izdelavo  P
bil posledica boljše prekrvljenosti možganov.      Flavonoidi,      jih je najti v različnem sadju in tudi v borovnicah  P
rastlinskih olj, z vitaminoma C in E, naravnimi      flavonoidi,      izvlečki zgoščenih križnic in zeliščnih izdelkov  P
protivnetni, spodbujajo tvorbo interferona), inulin,      flavonoidi      (uničujejo proste radikale, krepijo krvničke  P
uporabljamo za lajšanje težav pri boleznih jeter.      Flavonoidi,      med katere spadajo tudi "flavolignani", učinkovine  P
Antioksidativni učinek silimarina Učinkovine      flavonoidi      v silimarinu lovijo proste radikale pri presnovi  P
rdeče do vijoličaste in modre, so najpomembnejši      flavonoidi,      in sicer znotraj njih skupina antocianinov.  P
lavonoidov (rutin, kvercetin, "hiperozid", viteksin).      Flavonoidi      so zelo pomembni tudi za rastlino, saj delujejo  P
vsebuje hrana (vitamini A, C, E, betakaroten,      flavonoidi      ...).Največ antioksidantov, ki so tudi v kavi  P
hrano, v kateri so še druge snovi, kot so denimo      flavonoidi,      ki podpirajo njihovo delovanje.Na vprašanje  P
zamastitve žil, ki vodi v njihovo poapnenje.      Flavonoidi      in polifenoli so najbolj zaslužni, da so jabolka  P
lahko preprečujejo srčne bolezni. Imenujemo jih      flavonoidi      in so tudi v drugi hrani: grozdju, čebuli, rdečem  P
rdečem vinu, čaju, pomarančah, stročnicah.      Flavonoidi      delujejo kot antioksidanti in antimutageni.  P
učinkovite biološke snovi, kot so antioksidanti,      flavonoidi,      karotenoidi, probiotiki in fitoestrogeni, ter  P
snovi (vitamini, rudninske snovi, klorofil,      flavonoidi,      karotenoidi) kot po aromi in vonju prekaša svojega  P
Raziskave so dokazale, da učinkovine v ginku (     flavonoidi      in terpeni) spodbujajo krvni obtok, s tem pa  P
uporaba mikroniziranih "venoaktivnih" zdravil s      flavonoidi.     Pogost je tudi postopek sklerozacije, kar pomeni  P
občutek napetosti in teže v nogah. »Mikronizirani      flavonoidi,      zlasti diosmin, so redka zdravila s klinično  P
Economistu: omega-3 je v lososu, kiviju, oreških.      Flavonoidi      so v zelenem čaju, limoni, rdečem vinu, temni  P
hrano, v kateri so še druge snovi, kot so denimo      flavonoidi,      ki podpirajo njihovo delovanje. Vendar, če smo  P
kot so eterična olja, alkaloidi, grenčine,      flavonoidi,      čreslovina, saponini, sluzi, vitamini, minerali  P
Rotterdam Study (2002), so pokazale, da imajo      flavonoidi      velik pomen pri varovanju pred boleznimi srca  P
s hrano, bogato z vlakninami, karotenoidi in      flavonoidi,      našteva dr. Pfeiferjeva. Najdlje v preteklost  P
učinkujejo še tako imenovani fitoestrogeni in      flavonoidi.      SOJA, DETELJA IN   P
zatrjuje Heinrichova. Epicatechin in drugi      flavonoidi      so tudi v zelenem čaju in rdečem vinu. Znanstven  P
Znanstveniki pa še ne vedo natančno, kako in zakaj      flavonoidi      delujejo na telo, saj jih le največ dvajsetina  P
ki razkužujejo. Rastlinske zaščitne snovi      flavonoidi      delujejo protivnetno in krepijo tkivo dlesni  P
tretjini pa iz Afrike. Ker so zrna bogata s      flavonoidi,      po znanstvenih izsledkih utrjujejo srce in ožilje  P
v klinčkih še druge koristne snovi: vanilin,      flavonoidi      in čreslovine, bogati so tudi z vlaknino, manganom  P
(med njimi posebno partenolid), čreslovine,      flavonoidi,      piretrin in eterična olja.Z redno rabo naj bi  P
Njihov izvleček je bogat z eteričnim oljem,      flavonoidi,      saponini, grenčinami, glikozidi, čreslovinami  P
ki krepi stene žil. V sadežih jagodičevja so      flavonoidi,      varovalne snovi iz skupin polifenolov, ki so  P
modrih jagod in oči. Tudi tu imajo prste vmes      flavonoidi.     Ker poživijo krvni obtok, pripomorejo k ostrejšemu  P
največ v plodovih. Učinkovine v njem so terpeni,      flavonoidi,      glikozidi, čreslovine, sladkor in smole.V njem  P
dodaja, da so v medu pomembni antioksidanti,      flavonoidi,      ki preprečujejo nastajanje krvnim strdkov oziroma  P
zdravila, ki učvrstijo vensko steno. To so      flavonoidi,      ki jih priporočajo že pri tistih, ki imajo samo  P
nemirne noge. Pri nas je mogoče dobiti tablete s      flavonoidi      (detralex), vendar je treba tudi te plačati  P
antioksidanti -, med drugim v namaze in pijačo.      Flavonoidi      se lažje absorbirajo, če so v majhnih kapljicah  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA