nova beseda iz Slovenije
priboljšam k plači ... * Opoldne mi je pripravila | cvetačo | ali »frtjolo«, kakor ona pravi.Načel sem jo | A |
poklicala Frances. Vikar je jedel pastirsko pito, | cvetačo | in zamrznjen grah: tudi Janet Bird je jedla | A |
sadju in žitu. Poleg žita jedo ječmen, korenje, | cvetačo, | repo, česen in čebulo, od sadja pa veliko jabolk | B |
l'anglaise boste dobili na krožnik korenje, | cvetačo, | repo, bob in v slani vodi kuhan krompir. Tipologi | D |
odprtju dodobra založili z nekoliko cenejšo kavo, | cvetačo, | solato, bananami in pomarančami, toaletnim papirjem | D |
drenjalo med stojnicami s krompirjem, jajčevci in | cvetačo | ter prestopalo glave starih žensk, ki so sedele | D |
osnutek kriterijev nastal med paradižnikom, | cvetačo | in papriko.Šele prerivanje nakupovalcev naju | D |
ZRJ in Turčiji. Uvažamo tudi grah, brokoli, | cvetačo | za zmrznjene izdelke.O izbiri partnerja v glavnem | D |
treba na jedilnik večkrat uvrstiti brokoli, | cvetačo | in zelje.V severni Italiji je cvetača redko | D |
začimbe, ki so tukaj bolj ali manj znane, denimo | cvetačo | kuhamo v kurkumi.Od sladic smo ponosni na kostanjev | D |
nove pomene. Črtanec je razstavil še eno delo, | Cvetačo, | ki je nekakšna konstrukcija ali preplet 18-milimetrskih | D |
odkupu najbolj pocenili, naštevajo na prvem mestu | cvetačo | in brokoli, ki sta se po teh podatkih pocenila | D |
pitane prašiče po 281, namizno vino po 215, | cvetačo | in brokoli po 212, pitane piščance po 195, solato | D |
otroške zelenjave je bilo nezakonito prodajati | cvetačo | s premerom, manjšim od 11 centimetrov.Korenček | D |
Sainsburyju so za noč čarovnic hoteli ponuditi | cvetačo | in korenje v obliki čarovniških krempljev, preden | D |
jajčevce, avokado, fižol, brstični ohrovt, korenje, | cvetačo, | češnje, cikorijo, bučke, kumare, gojene gobe | D |
španskem laboratoriju so se letos odločili za | cvetačo, | pri njeni pridelavi so bili uporabljeni pesticidi | D |
jih dodali še pozneje, med pripravo vzorca. | Cvetačo | so razrezali, zamrznili in pod tekočim dušikom | D |
v tem času z jagodami, mladim krompirjem, s | cvetačo | in z drugo zelenjavo, s cvetličnimi sadikami | D |
priporočajo strokovnjaki za zdravo hrano ohrovt, | cvetačo | in korenček, od druge pa zeleno solato ali paradižnik | D |
ne gre za pokvarjeno hrano. Gre za ovenelo | cvetačo | s tržnice, kjer samo odrežeš zgornje centimetre | G |
Temeljito premešamo in ponudimo z nalomljeno | cvetačo. | Jemo jo tako, da košček cvetače pomočimo v omako | P |
premešate in takoj postrežete. Špinačna pita s | cvetačo | Potrebujete: | P |
450 g krompirja, 1 majhno | cvetačo, | 2 večji čebuli, | P |
koščke in kuhate toliko časa, da se zmehča. | Cvetačo | nalomite na manjše dele in kuhate, dokler ni | P |
položite testo in po njem razporedite kuhano | cvetačo. | Dodate špinačni nadev in rahlo potlačite. | P |
treba pretiravati. Preden se lotimo kuhanja, | cvetačo | potopimo v slano vodo, da se znebimo mrčesa | P |
Potrebujete: 1 | cvetačo, | raztrgano na cvetove, 1/2 kg manjšega korenja | P |
Pečico segrejete na 180 C. | Cvetačo | in celo korenje položite v veliko skledo, solite | P |
in na nizkem ognju kuhate približno 5 minut. | Cvetačo | in korenje pretresete v servirno posodo, prelijete | P |
Brokoli Brokoli je v sorodu s | cvetačo, | vendar je njegov okus - in še toliko bolj vonj | P |
brokolija lahko priredimo številne recepte za | cvetačo. | Ne pozabimo le, da mehek okus brokolija zahteva | P |
dopingu, še vedno nadzorujejo njegovo uporabo. S | cvetačo | nad raka dojke Ženske, ki redno jedo cvetačo | P |
cvetačo nad raka dojke Ženske, ki redno jedo | cvetačo, | lahko telesu zagotovijo mogočno orožje v boju | P |
Potrebujete: 1 veliko | cvetačo | 1 žličko nadomestka za jajca in 4 žlice vode | P |
1. | Cvetačo | operite in jo razdelite na cvetove.Cvetove dajte | P |
Potrebujete: 1 veliko | cvetačo, | razdeljeno na cvetove žličke kuminovih semen | P |
1. | Cvetačo | kuhajte v slanem kropu 10 minut, da se nekoliko | P |
se nekoliko zmehča. Odlijte vodo in ohladite | cvetačo. | 2. | P |
2. | Cvetačo | razdelite na cvetove in jih pokuhajte v slanem | P |
3. | Cvetačo | položite na servirni krožnik in jo prelijte | P |
Listnati rastlini ali cvetnici? | Cvetačo | obravnavamo kot listnato rastlino.Če delamo | P |
solata je lahko na gredici vmesni posevek med | cvetačo, | korenčkom, redkvico, brokolijem, zeljem, čebulo | P |
poletno kolerabico, stročjim fižolom, zeljem, | cvetačo. | Ko spomladi motovilec poberemo, na njegovo mesto | P |
zeljem, brstičnim in kodrolistnim ohrovtom ali | cvetačo. | Druga zanimiva kombinacija je redkvica ali redkev | P |
Namesto redkvice sejemo tudi rukvico ali rukolo. | Cvetačo, | brokoli in kolerabico lahko sadimo tudi pod | P |
in motovilec avgusta posejemo pod paradižnik, | cvetačo | in brokoli od maja naprej sadimo pod visoki | P |
botanična skupina, v katero uvrščamo poleg zelja še | cvetačo, | brokoli, nadzemno kolerabico, vse vrste ohrovta | P |
severne Portugalske, so naredili drugače ‐ s | cvetačo | in gorčico.Da se držijo tradicije, je pričala | P |
kaprnih semen z oparjenim svežim brokolijem in | cvetačo | je v svet prefinjenosti in močnih okusov pospremil | P |
špinačo z veliko sveže mineralnosti in rahlo | cvetačo, | da sta zaokrožili jed. Ni dobrih ali slabih | P |
prelivom Potrebujemo (na osebo): po eno manjšo | cvetačo, | polovico avokada, 1/2 dcl mleka, kari, morsko | P |
bogato rdečo papriko z zelenim brokolijem in belo | cvetačo. | Tudi začimbe naj bodo kar se da raznovrstne in | P |
na tanjše kolobarje. Blitvo ali špinačo ter | cvetačo | samo dobro operemo.V liter hladne vode stresemo | P |
Krompir olupimo in narežemo na kocke. | Cvetačo | očistimo in narežemo na majhne kose.Mlado čebulo | P |
minut. Juho nato "piriramo" in dodamo preostalo | cvetačo. | Pokrito kuhamo še 10 do 12 minut. | P |
za lahko kosilo ali večerjo. Ajdova juha s | cvetačo | Potrebujemo: 150 g ajdove kaše, glavo cvetače | P |
kašo za uro ali dve namočimo v litru vode. | Cvetačo | operemo in razdelimo na cvetove.Kuhamo oziroma | P |
Korenje olupimo in narežemo na kocke. | Cvetačo | razdelimo na manjše cvetke.Stročji fižol očistimo | P |
časa pražimo in dodamo narezan paradižnik in | cvetačo. | Zelenjavo pomokamo in zalijemo z zelenjavno | P |
tržnici po možnosti poiščimo ekološko pridelano | cvetačo, | še zlasti če jo nameravamo uživati v vsem njenem | P |
hrustljave in sočne kot večje oziroma starejše. | Cvetačo | lahko grizljamo kar tako, morda v kombinaciji | P |
Paradižnik operemo, osušimo in narežemo na rezine. | Cvetačo | očistimo, dobro operemo in nalistamo na strgalniku | P |
morsko ali zeliščno sol. Priprava: Oprano | cvetačo | nalomimo na cvetove, korenček operemo, ostrgamo | P |
biosojinega mleka, 2 žlici gorčice. Priprava: | Cvetačo | ali brokoli dobro operemo in zmehčamo v sopari | P |
Zelenjavo (še zlasti temno zeleno listnato pa tudi | cvetačo, | brokoli, bučke in buče) jim po želji začinimo | P |
Potrebujemo: 20 g hrenove korenike, zeliščno sol, | cvetačo, | pol zravnane žličke kumine v prahu. Priprava | P |
pol zravnane žličke kumine v prahu. Priprava: | Cvetačo | operemo v vroči vodi in razdelimo na drobne | P |
Vas dotaknil in vas razsvetlil. Vzeli boste | cvetačo | in kumare in si pripravili okusno solato, le | P |
popečeno zelenjavo, denimo korenjem, grahom, | cvetačo, | koruzo.« Klavdija Pertoci vlaga ogromno truda | P |
je stresel na drobne cvetke zrezano očiščeno | cvetačo, | jo solil in utopil v vodi.Spet je vanjo nastrgal | P |
normativa. Več boste dobili od juhe, če boste | cvetačo | skuhali v vodi, kjer se je prej kuhal krompir | P |
zmečkana banana boljša. Mami, pozabi na jabolko in | cvetačo | in brokoli, fuj, hočem banano!Ali čokolado? | P |
Razmišljanje namreč podpira staro francosko ime za | cvetačo, | chou de Chypre, v prevodu ciprsko zelje.Vsekakor | P |
nekoliko zakrije njen pikantni značaj. Skuhati celo | cvetačo | ni šala mala, saj lahko ostane trda ali pa se | P |
važil prek ograje. Njemu uspe vzgojiti celo | cvetačo. | Ne nekakšno orumenelo, komaj za pest veliko, | P |
imenuje aloo gobi) Za štiri potrebujemo večjo | cvetačo, | štiri krompirje, tri jedilne žlice olja oziroma | P |
česen, limono, žličko garam masale, žlico moke. | Cvetačo | "razcvetkamo".Krompir olupimo in narežemo na | P |
garam masale. Ko jih nekoliko popražimo, dodamo | cvetačo | in krompir. Zalivamo z vodo, vendar le toliko | P |
imenujejo tudi levja griva, pa nekoliko spominja na | cvetačo | in je priljubljena v vegetarijanski kuhinji | P |
jih zmešamo s kuhanim in ohlajenim brokolijem, | cvetačo | in zeleno.Polivka je običajno majonezna in ne | P |
dosežek: tik pred snegom je namreč pridelal | cvetačo | velikanko.Tehtala je kar 6,2 kilograma, nadvse | P |
‐ ampak vse, kar spada med kapusnice, torej | cvetačo, | brokoli, rdeče zelje, brstični ohrovt, ohrovt | P |
naredijo kepice. Dodamo očiščeno in "nacvetkano" | cvetačo | ter česen, narezan na lističe.Začinimo s kumino | P |
zakuha: riž, zdrobovi ali kruhovi cmočki. | Cvetačo | damo kuhat v juho.Na maščobi spražimo čebulo | P |
meni naj bi prehrano obogatile s sojo, zeljem, | cvetačo, | korenjem in drugimi živili, ki so bogat vir | P |
uporabite tudi druge: gobe (šitake ali šampinjoni), | cvetačo, | rdečo čebulo, mladi stročji fižol, radič idr | P |
začimbe. Por in korenček zrežemo na kolobarje, | cvetačo | razdelimo na cvetove, papriko zrežemo na kvadratke | P |
žlici majoneze, 3 stroke česna in začimbe. | Cvetačo | razdelimo na cvetove in jih skuhamo na pari | P |
še trda na ugriz. Jogurt solimo (če kuhamo | cvetačo | v slani vodi, zelo malo), dodamo majonezo in | P |
dodamo majonezo in strt česen in prelijemo hladno | cvetačo. | Premešamo in damo v hladilnik za nekaj ur. | P |
moke, pol lončka kisle smetane in začimbe. | Cvetačo | razdelimo na cvetove, čebulo olupimo, korenček | P |
Ocvrta cvetača Potrebujemo večjo | cvetačo, | 2 jajci, moko, drobtine, 5 žlic sezamovih semen | P |
5 žlic sezamovih semen, olje in začimbe. | Cvetačo | razdelimo na večje cvetove in jo v malo slane | P |
Drobtine pomešamo s sezamom. | Cvetačo | najprej povaljamo v moki, nato v stepenih jajcih | P |
glavico cvetače, 20 da gnjati, olje in začimbe. | Cvetačo | razdelimo na majhne cvetove, gnjat zrežemo na | P |
prepražimo gnjat, da lepo porjavi, nato dodamo | cvetačo | in dve žlici vode.Malo solimo (gnjat je slana | P |
Popečena Potrebujemo veliko | cvetačo, | veliko čebulo, 2 jajci, lonček kisle smetane | P |
jajci, lonček kisle smetane, olje in začimbe. | Cvetačo | razdelimo na cvetove in jo na pol skuhamo, sesekljano | P |
smetano stepemo z jajci. V namaščen pekač zložimo | cvetačo, | potresemo s čebulo in prelijemo s smetano. | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |