nova beseda iz Slovenije

cvetačo (114)


priboljšam k plači ... * Opoldne mi je pripravila      cvetačo      ali »frtjolo«, kakor ona pravi.Načel sem jo  A
poklicala Frances. Vikar je jedel pastirsko pito,      cvetačo      in zamrznjen grah: tudi Janet Bird je jedla  A
sadju in žitu. Poleg žita jedo ječmen, korenje,      cvetačo,      repo, česen in čebulo, od sadja pa veliko jabolk  B
l'anglaise boste dobili na krožnik korenje,      cvetačo,      repo, bob in v slani vodi kuhan krompir. Tipologi  D
odprtju dodobra založili z nekoliko cenejšo kavo,      cvetačo,      solato, bananami in pomarančami, toaletnim papirjem  D
drenjalo med stojnicami s krompirjem, jajčevci in      cvetačo      ter prestopalo glave starih žensk, ki so sedele  D
osnutek kriterijev nastal med paradižnikom,      cvetačo      in papriko.Šele prerivanje nakupovalcev naju  D
ZRJ in Turčiji. Uvažamo tudi grah, brokoli,      cvetačo      za zmrznjene izdelke.O izbiri partnerja v glavnem  D
treba na jedilnik večkrat uvrstiti brokoli,      cvetačo      in zelje.V severni Italiji je cvetača redko  D
začimbe, ki so tukaj bolj ali manj znane, denimo      cvetačo      kuhamo v kurkumi.Od sladic smo ponosni na kostanjev  D
nove pomene. Črtanec je razstavil še eno delo,      Cvetačo,      ki je nekakšna konstrukcija ali preplet 18-milimetrskih  D
odkupu najbolj pocenili, naštevajo na prvem mestu      cvetačo      in brokoli, ki sta se po teh podatkih pocenila  D
pitane prašiče po 281, namizno vino po 215,      cvetačo      in brokoli po 212, pitane piščance po 195, solato  D
otroške zelenjave je bilo nezakonito prodajati      cvetačo      s premerom, manjšim od 11 centimetrov.Korenček  D
Sainsburyju so za noč čarovnic hoteli ponuditi      cvetačo      in korenje v obliki čarovniških krempljev, preden  D
jajčevce, avokado, fižol, brstični ohrovt, korenje,      cvetačo,      češnje, cikorijo, bučke, kumare, gojene gobe  D
španskem laboratoriju so se letos odločili za      cvetačo,      pri njeni pridelavi so bili uporabljeni pesticidi  D
jih dodali še pozneje, med pripravo vzorca.      Cvetačo      so razrezali, zamrznili in pod tekočim dušikom  D
v tem času z jagodami, mladim krompirjem, s      cvetačo      in z drugo zelenjavo, s cvetličnimi sadikami  D
priporočajo strokovnjaki za zdravo hrano ohrovt,      cvetačo      in korenček, od druge pa zeleno solato ali paradižnik  D
ne gre za pokvarjeno hrano. Gre za ovenelo      cvetačo      s tržnice, kjer samo odrežeš zgornje centimetre  G
Temeljito premešamo in ponudimo z nalomljeno      cvetačo.     Jemo jo tako, da košček cvetače pomočimo v omako  P
premešate in takoj postrežete. Špinačna pita s      cvetačo      Potrebujete:   P
450 g krompirja, 1 majhno      cvetačo,      2 večji čebuli,   P
koščke in kuhate toliko časa, da se zmehča.      Cvetačo      nalomite na manjše dele in kuhate, dokler ni  P
položite testo in po njem razporedite kuhano      cvetačo.      Dodate špinačni nadev in rahlo potlačite.   P
treba pretiravati. Preden se lotimo kuhanja,      cvetačo      potopimo v slano vodo, da se znebimo mrčesa  P
Potrebujete: 1      cvetačo,      raztrgano na cvetove, 1/2 kg manjšega korenja  P
Pečico segrejete na 180 C.      Cvetačo      in celo korenje položite v veliko skledo, solite  P
in na nizkem ognju kuhate približno 5 minut.      Cvetačo      in korenje pretresete v servirno posodo, prelijete  P
Brokoli Brokoli je v sorodu s      cvetačo,      vendar je njegov okus - in še toliko bolj vonj  P
brokolija lahko priredimo številne recepte za      cvetačo.      Ne pozabimo le, da mehek okus brokolija zahteva  P
dopingu, še vedno nadzorujejo njegovo uporabo. S      cvetačo      nad raka dojke Ženske, ki redno jedo cvetačo  P
cvetačo nad raka dojke Ženske, ki redno jedo      cvetačo,      lahko telesu zagotovijo mogočno orožje v boju  P
Potrebujete: 1 veliko      cvetačo      1 žličko nadomestka za jajca in 4 žlice vode  P
1.      Cvetačo      operite in jo razdelite na cvetove.Cvetove dajte  P
Potrebujete: 1 veliko      cvetačo,      razdeljeno na cvetove žličke kuminovih semen  P
1.      Cvetačo      kuhajte v slanem kropu 10 minut, da se nekoliko  P
se nekoliko zmehča. Odlijte vodo in ohladite      cvetačo.      2.  P
2.      Cvetačo      razdelite na cvetove in jih pokuhajte v slanem  P
3.      Cvetačo      položite na servirni krožnik in jo prelijte  P
Listnati rastlini ali cvetnici?      Cvetačo      obravnavamo kot listnato rastlino.Če delamo  P
solata je lahko na gredici vmesni posevek med      cvetačo,      korenčkom, redkvico, brokolijem, zeljem, čebulo  P
poletno kolerabico, stročjim fižolom, zeljem,      cvetačo.     Ko spomladi motovilec poberemo, na njegovo mesto  P
zeljem, brstičnim in kodrolistnim ohrovtom ali      cvetačo.     Druga zanimiva kombinacija je redkvica ali redkev  P
Namesto redkvice sejemo tudi rukvico ali rukolo.      Cvetačo,      brokoli in kolerabico lahko sadimo tudi pod  P
in motovilec avgusta posejemo pod paradižnik,      cvetačo      in brokoli od maja naprej sadimo pod visoki  P
botanična skupina, v katero uvrščamo poleg zelja še      cvetačo,      brokoli, nadzemno kolerabico, vse vrste ohrovta  P
severne Portugalske, so naredili drugače ‐ s      cvetačo      in gorčico.Da se držijo tradicije, je pričala  P
kaprnih semen z oparjenim svežim brokolijem in      cvetačo      je v svet prefinjenosti in močnih okusov pospremil  P
špinačo z veliko sveže mineralnosti in rahlo      cvetačo,      da sta zaokrožili jed. Ni dobrih ali slabih  P
prelivom Potrebujemo (na osebo): po eno manjšo      cvetačo,      polovico avokada, 1/2 dcl mleka, kari, morsko  P
bogato rdečo papriko z zelenim brokolijem in belo      cvetačo.     Tudi začimbe naj bodo kar se da raznovrstne in  P
na tanjše kolobarje. Blitvo ali špinačo ter      cvetačo      samo dobro operemo.V liter hladne vode stresemo  P
Krompir olupimo in narežemo na kocke.      Cvetačo      očistimo in narežemo na majhne kose.Mlado čebulo  P
minut. Juho nato "piriramo" in dodamo preostalo      cvetačo.     Pokrito kuhamo še 10 do 12 minut.   P
za lahko kosilo ali večerjo. Ajdova juha s      cvetačo      Potrebujemo: 150 g ajdove kaše, glavo cvetače  P
kašo za uro ali dve namočimo v litru vode.      Cvetačo      operemo in razdelimo na cvetove.Kuhamo oziroma  P
Korenje olupimo in narežemo na kocke.      Cvetačo      razdelimo na manjše cvetke.Stročji fižol očistimo  P
časa pražimo in dodamo narezan paradižnik in      cvetačo.      Zelenjavo pomokamo in zalijemo z zelenjavno  P
tržnici po možnosti poiščimo ekološko pridelano      cvetačo,      še zlasti če jo nameravamo uživati v vsem njenem  P
hrustljave in sočne kot večje oziroma starejše.      Cvetačo      lahko grizljamo kar tako, morda v kombinaciji  P
Paradižnik operemo, osušimo in narežemo na rezine.      Cvetačo      očistimo, dobro operemo in nalistamo na strgalniku  P
morsko ali zeliščno sol. Priprava: Oprano      cvetačo      nalomimo na cvetove, korenček operemo, ostrgamo  P
biosojinega mleka, 2 žlici gorčice. Priprava:      Cvetačo      ali brokoli dobro operemo in zmehčamo v sopari  P
Zelenjavo (še zlasti temno zeleno listnato pa tudi      cvetačo,      brokoli, bučke in buče) jim po želji začinimo  P
Potrebujemo: 20 g hrenove korenike, zeliščno sol,      cvetačo,      pol zravnane žličke kumine v prahu. Priprava  P
pol zravnane žličke kumine v prahu. Priprava:      Cvetačo      operemo v vroči vodi in razdelimo na drobne  P
Vas dotaknil in vas razsvetlil. Vzeli boste      cvetačo      in kumare in si pripravili okusno solato, le  P
popečeno zelenjavo, denimo korenjem, grahom,      cvetačo,      koruzo.« Klavdija Pertoci vlaga ogromno truda  P
je stresel na drobne cvetke zrezano očiščeno      cvetačo,      jo solil in utopil v vodi.Spet je vanjo nastrgal  P
normativa. Več boste dobili od juhe, če boste      cvetačo      skuhali v vodi, kjer se je prej kuhal krompir  P
zmečkana banana boljša. Mami, pozabi na jabolko in      cvetačo      in brokoli, fuj, hočem banano!Ali čokolado?  P
Razmišljanje namreč podpira staro francosko ime za      cvetačo,      chou de Chypre, v prevodu ciprsko zelje.Vsekakor  P
nekoliko zakrije njen pikantni značaj. Skuhati celo      cvetačo      ni šala mala, saj lahko ostane trda ali pa se  P
važil prek ograje. Njemu uspe vzgojiti celo      cvetačo.     Ne nekakšno orumenelo, komaj za pest veliko,  P
imenuje aloo gobi) Za štiri potrebujemo večjo      cvetačo,      štiri krompirje, tri jedilne žlice olja oziroma  P
česen, limono, žličko garam masale, žlico moke.      Cvetačo      "razcvetkamo".Krompir olupimo in narežemo na  P
garam masale. Ko jih nekoliko popražimo, dodamo      cvetačo      in krompir. Zalivamo z vodo, vendar le toliko  P
imenujejo tudi levja griva, pa nekoliko spominja na      cvetačo      in je priljubljena v vegetarijanski kuhinji  P
jih zmešamo s kuhanim in ohlajenim brokolijem,      cvetačo      in zeleno.Polivka je običajno majonezna in ne  P
dosežek: tik pred snegom je namreč pridelal      cvetačo      velikanko.Tehtala je kar 6,2 kilograma, nadvse  P
‐ ampak vse, kar spada med kapusnice, torej      cvetačo,      brokoli, rdeče zelje, brstični ohrovt, ohrovt  P
naredijo kepice. Dodamo očiščeno in "nacvetkano"      cvetačo      ter česen, narezan na lističe.Začinimo s kumino  P
zakuha: riž, zdrobovi ali kruhovi cmočki.      Cvetačo      damo kuhat v juho.Na maščobi spražimo čebulo  P
meni naj bi prehrano obogatile s sojo, zeljem,      cvetačo,      korenjem in drugimi živili, ki so bogat vir  P
uporabite tudi druge: gobe (šitake ali šampinjoni),      cvetačo,      rdečo čebulo, mladi stročji fižol, radič idr  P
začimbe. Por in korenček zrežemo na kolobarje,      cvetačo      razdelimo na cvetove, papriko zrežemo na kvadratke  P
žlici majoneze, 3 stroke česna in začimbe.      Cvetačo      razdelimo na cvetove in jih skuhamo na pari  P
še trda na ugriz. Jogurt solimo (če kuhamo      cvetačo      v slani vodi, zelo malo), dodamo majonezo in  P
dodamo majonezo in strt česen in prelijemo hladno      cvetačo.     Premešamo in damo v hladilnik za nekaj ur.   P
moke, pol lončka kisle smetane in začimbe.      Cvetačo      razdelimo na cvetove, čebulo olupimo, korenček  P
Ocvrta cvetača Potrebujemo večjo      cvetačo,      2 jajci, moko, drobtine, 5 žlic sezamovih semen  P
5 žlic sezamovih semen, olje in začimbe.      Cvetačo      razdelimo na večje cvetove in jo v malo slane  P
Drobtine pomešamo s sezamom.      Cvetačo      najprej povaljamo v moki, nato v stepenih jajcih  P
glavico cvetače, 20 da gnjati, olje in začimbe.      Cvetačo      razdelimo na majhne cvetove, gnjat zrežemo na  P
prepražimo gnjat, da lepo porjavi, nato dodamo      cvetačo      in dve žlici vode.Malo solimo (gnjat je slana  P
Popečena Potrebujemo veliko      cvetačo,      veliko čebulo, 2 jajci, lonček kisle smetane  P
jajci, lonček kisle smetane, olje in začimbe.      Cvetačo      razdelimo na cvetove in jo na pol skuhamo, sesekljano  P
smetano stepemo z jajci. V namaščen pekač zložimo      cvetačo,      potresemo s čebulo in prelijemo s smetano.   P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

1 101 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA