nova beseda iz Slovenije
bolj kultivirano - kultivirane vonjave, dišave, | cimet, | majaron, rožice, muškatni orehi, lovor, pa je | A |
Jajc se je potrebovalo več kakor sto; za cuker, | cimet | in druge sladkarije se je izdalo po pet goldinarjev | A |
‒ K, kumina ‒ 2. ‒ K, | cimet | ‒ 1.‒ K, 20 jajc ‒ 4. ‒ K. | B |
stresete pecilni prašek, moko, ovsene otrobe, oves, | cimet, | rjavi sladkor in zamešate s stopljeno margarino | D |
vsebovala janež, tretja zeleni poper(!), četrta | cimet | in peta feferone(!!), šesta je bila iz stoodstotne | D |
sladkorja in drugih dodatkov. Janež, poper in | cimet | so bili jasno zaznavni in nikoli si ne bi bil | D |
trilogijo Katakombe svobode, Gabriela, kot nagelj in | cimet: | kronika mesta v provinci: roman, Deželo na koncu | D |
proti bolečinam v želodcu, na primer kitajski | cimet, | ki »suši odvečne sokove v želodcu in ga naredi | D |
lastni izbiri in trenutnem navdihu: kakav in | cimet | za gurmane, sivka proti nespečnosti, žajbelj | D |
DPA | Cimet | znižuje krvni sladkor Z oddelka za agrikulturo | D |
slinavke. Neka druga raziskava pa je pokazala, da | cimet | znižuje tudi vrednosti slabega holesterola in | D |
Sodobni ples in stara glasba Projekt | Cimet | (Cultural Intersections, Mobility, Education | D |
Projekt Agon je vključen v mednarodni projekt | Cimet | - zasnovan je kot projekt sodelovanja štirih | D |
aziskovalni program v Ljubljani). Mednarodni program | Cimet | pa omogoča mobilnost in medkulturne izmenjave | D |
in izobraževalne dejavnosti projekta Agon. | Cimet | mladim domačim plesalcem ponuja možnost sodelovanja | D |
orehe, rozine, sladko smetano, rum, sladkor in | cimet. | Kuhane štruklje zabelimo z na maslu spuščenimi | D |
je pri En-Knapu prijavljala vlogo za projekt | Cimet | na razpisu za leto 2005, je podobnega mnenja | D |
področje uprizoritvenih umetnosti: - | CIMET | - Cultural Intersections, Mobility, Education | D |
ali medu, 100 gramov masla, vaniljev sladkor, | cimet | in malo ruma.Iz moke, krompirja, jajc, smetane | D |
skupini dišavnic prevladujejo sivka, koriander, | cimet, | muškat in brin, v aromatični pa vonji timijana | D |
slovenski slikar (Klavdij), 5. glavni števnik, 6. | cimet | brez imena, 7. vrsta javorja, 8. kratkotrajno | D |
Cejlonu podredili vsa območja, kjer so pridelovali | cimet, | in utemeljili postojanke na Koromandijski obali | D |
nageljnove žbice, ingver, gorčična semena, | cimet | in črni poper oziroma domorodne indijske rastline | D |
najboljša. Na drugem predizboru so nastopali | Cimet, | Pain In The Ass in Funky Morning.Slednji so | D |
obeta, da boste tu našli številne, denimo kari, | cimet, | ingver, žafran, vaniljo, kardamom, poper in | D |
sestavine, ki dajo mezcalu aromo: banane, jabolka, | cimet, | mandlje, a tudi skozi kokošje prsi in črve, | D |
Srnin hrbet z orehovo skorjico. Začimbe so | cimet, | med in timijan.Zraven bi naredila špecle in | D |
Bogato in sladko | Cimet | Bogata, topla in sladka aroma cimeta je tako | D |
nekdaj znala očarati vse, ki so jo doživeli. | Cimet | je stara začimba.Omenjajo ga starozavezni zapisi | D |
pomemben dodatek pri balzamiranju. Cejlonski | cimet | je bil v 16. in 17. stoletju jabolko spora med | D |
Cinnamonum verum, najpogostejši pa sta »pravi« | cimet | (Cinnamonum zeylanicum) in kitajska kasija | D |
čimer bi prikrili vse slabši vonj in okus mesa. | Cimet | je bil pravi odgovor, čeprav takrat še niso | D |
ibakterijskega učinkovanja njegovih fenolov. Sicer so | cimet | v velikih količinah v različnih enolončnicah | D |
kadilo zažgal enoletno rimsko zalogo cimeta. | Cimet | je v poznem srednjem veku postal nenadomestljiva | D |
minestre de fagiole, v Maroku pa ne svojih tajines, | cimet | pa je tudi standardna sestavina začimbnih mešanic | D |
Na poti s Cejlona do Kalkute (Kolkate) se je | cimet | podražil desetkratno, prevoz iz Indije do Hormuza | D |
nastajanje krvnih strdkov in deluje protivnetno, | cimet | tudi upočasnjuje prebavo in tako zavira dvig | D |
ioksidacijske učinke. Tradicionalna kitajska medicina | cimet | svetuje pri prehladu in gripi, še posebej pa | D |
nastajanje krvnih strdkov in deluje protivnetno, | cimet | tudi upočasnjuje prebavo in tako zavira dvig | D |
kuhanje, tudi naslovljena so po hrani in začimbah: | cimet, | praženi lešniki, suhe marelice, pomarančna lupina | D |
besedah skrivnostnega zvena, kot so kardamom, | cimet, | žafran, in rahljal spone svoje poltenosti, ko | D |
orešček, sol, čili, rozine, posušene datlje, | cimet, | kardamom in klinčke, vendar sta ga apotekarja | D |
na Šrilanki ne manjka. Poper, kava, vanilja, | cimet | in kokos ter še številna druga drevesa ter rastline | D |
naštetega ne jejmo vsak dan, enako velja za | cimet, | ki je bil v zadnjem času prepoznan za rakotvornega | D |
so poleg sladkorja čokoladi radi dodajali še | cimet, | mandlje, lešnike in druge dodatke. O najboljši | D |
in ji daje poseben okus, ki malce spominja na | cimet. | Zubr oz. zober je sicer evropski bizon, ki | D |
in še in še. V posodicah se ponujajo klinčki, | cimet, | kardamon, arašidi, muškatni oreščki, ingver | D |
kaj ima rad in česa nima rad. Rad ima solato, | cimet, | sir, začimbe.Nima rad roka, žensk v dolgih hlačah | D |
omogočil -, po delu ograde posujejo dišeče začimbe | cimet, | kari, origano ali peteršilj, da se v njih valjajo | D |
kebaba, tako imenovano šavormo, včasih dodajo še | cimet, | zrna koriandra in sok granatnega jabolka. | D |
uhodolnici na kresno noč čudna baba ima napitek vroč. | Cimet, | timijan, poper, meto, semena, skrbno vse prešteto | D |
spremenil. Polovica moke, polovica medu, pa | cimet, | klinčki, poper in jelenova sol.»Recept je bil | D |
kruhki - Recept: polovica moke, polovica medu, | cimet, | klinčki, poper in jelenova sol.Kruhke je mogoče | D |
tovarne, vendar pod drugim imenom. Reuters | Cimet | v jabolčnem soku Escherichia coli 0157:H7 | D |
coli skoraj povsem odstranili. Očitno vsebuje | cimet | snov, ki ubije bakterije.To ne pomeni, da so | D |
s skuto in smetano. Lahko damo vmes rozine, | cimet, | limono, če jih imamo.In potem naredimo sedem | G |
narediti testo. Testo naredimo iz meda, pa | cimet, | klinčki, so osnovna sestavina in ko to testo | G |
Recimo, če ne ješ sladkorja, lahko dodaš | cimet | ali vanilijo.Tako. | G |
Tajske in Kambodže orehom dodajajo klinčke in | cimet. | V nekaterih delih Indije jim dodajo še kardamom | P |
kropa, da se ne pripalijo. Dodaj sladkor in | cimet | in mehko skuhaj.Zarumeni v presnem ali kuhanem | P |
limone spodbudno vpliva na počutje, zimski vonji ( | cimet, | mandelj) pa bodo čar božiča ponesli čez ves | P |
kumare, sladki krompir Proti prehladu in gripi: | cimet, | muškatni oreh, čili, korenje, ribe, med Za | P |
Količine so za 1 osebo. Kompotu dodamo | cimet | in nageljnove žbice, vendar ga ne sladkamo in | P |
jajci. Dodate še moko, pecilni prašek, sol, | cimet | in sladkor.Še enkrat dobro premešajte. | P |
sladkor, | cimet | v prahu. Priprava | P |
2 skodelici sesekljanih orehov, | cimet, | stolčeno nageljnovo žbico. | P |
žlicah presnega masla, dodate orehe, klinčke in | cimet. | K temu stresete še odcejene rezance. | P |
namreč povsem po naključju odkrili, da lahko | cimet, | začimba, ki jo pogosto uporabljamo pri pripravi | P |
Ugotovili so, da kemična snov MNCP, ki jo vsebuje | cimet, | v organizmu deluje podobno kot inzulin in tako | P |
fungicidi pa so še origano, kumina, česen, ingver in | cimet. | Osnovne vrste probiotikov: | P |
grejejo in dodatno ogrejejo te pijače, so ingver, | cimet, | klinčki, kardamom, janež in sorodna semena ter | P |
Začimbe, ki nas grejejo, so sestavni del pijač, | cimet | v prahu pa uporabimo še za dodaten okus in okras | P |
pijačo, rob navlažimo z vodo in ga poveznemo v | cimet | v prahu. ************* | P |
odstranjena toksična ginkgolična kislina. | Cimet | Cimet je predvsem močen antiseptik. | P |
Cimet | Cimet | je predvsem močen antiseptik.Deluje protivnetno | P |
rastlinski steroli, konjugirana linolenska kislina, | cimet, | krom, antioksidanti (zeleni čaj, lipoična kislina | P |
1 kg kiselkastih jabolk | cimet | za posipanje žlica rozin | P |
razporedite po kosmičih. Po želji lahko dodate še | cimet. | Čas priprave: 1 ura. | P |
pol žlice cimeta; otrok naj počasi liže zmes. | Cimet | ima močan antiseptičen učinek.Druga možnost | P |
Ostrige, kaviar, tartufi, začimbe, kot so | cimet, | klinčki in eterična olja ... Čeprav tega niso | P |
se jim izogibajo nesekretorji: ječmenov slad, | cimet, | majoneza, rižev sirup, stevia, sladkor vseh | P |
snovmi (rozine, brusnice, borovnice, jabolka in | cimet) | .Uporabljati je treba čist kakavov prah oziroma | P |
tako, da na mestih, kjer se zadržujejo, potrese | cimet. | Preverjeno. | P |
prihajajo v stanovanje, in tudi tam potresem | cimet. | Očitno ne marajo cimetovega vonja in gredo. | P |
pojavi bolečina, nato pa čezenj nanesemo med in | cimet. | Med s cimetom lahko tudi pojemo, če imamo maščobo | P |
pomarančevec, žajbelj, žafran, muškatni cvet, ingver, | cimet, | nageljnove žbice, zdravilno špajko, oman, pirnico | P |
ugodno vplivajo na počutje (ingver, poprova meta, | cimet, | muškatni orešček, zdravilna špajka), kar deloma | P |
trebušni slinavki, ki proizvaja inzulin. Tudi | cimet | pomaga pri lažji obliki sladkorne bolezni. | P |
Povsod, kjer so se pojavile mravlje, posipajte | cimet, | in to nekajkrat ponovite.Zagotovo se jih boste | P |
mehkoba, usnje, čokolada, črni ribez, poper, | cimet | in nageljnove žbice...V okusu in izjemno dolgem | P |
prodajajo svoje tradicionalne blago, začimbe kumino, | cimet, | kari in nageljnove žbice, sudanski in afganistanski | P |
viski, šampanjec, v teh prazničnih dneh doda | cimet | in začinjene buče. Izdelke belgijskega mojstra | P |
jedem dodajati tople začimbe, kot so ingver, | cimet, | kumina, kurkuma, šetraj, majaron, lovor in muškatni | P |
odganjajo citronela, cedra, verbena, sivka, bor, | cimet, | rožmarin, bazilika, piment, česen, poprova meta | P |
rum, limonino lupino, vaniljev sladkor, mleti | cimet, | pehtran, 400 g svežih češenj (ali iz kompota | P |
skuto, rum, vaniljev sladkor, limonino lupinico, | cimet | in pehtran. Beljake s kristalnim sladkorjem | P |
omako: zrel mango, maraskino, sladkor v prahu, | cimet | in jedilni škrob. Priprava : Rumenjake in polovi | P |
smetane, 9 dag margarine, 4 do 5 jajc, sladkor, | cimet, | rum, rozine, vaniljev sladkor, maslo; za preliv | P |
skledo in ji dodamo raztopljeno margarino, rum, | cimet, | jajca, sladkor, vaniljev sladkor in kislo smetano | P |
sadno omako ali pa samo sladkor v prahu in mleti | cimet. | Koruzni mafini s škampovimi repki | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |