nova beseda iz Slovenije

cimet (184)


bolj kultivirano - kultivirane vonjave, dišave,      cimet,      majaron, rožice, muškatni orehi, lovor, pa je  A
Jajc se je potrebovalo več kakor sto; za cuker,      cimet      in druge sladkarije se je izdalo po pet goldinarjev  A
‒ K, kumina ‒ 2. ‒ K,      cimet      ‒ 1.‒ K, 20 jajc ‒ 4. ‒ K.   B
stresete pecilni prašek, moko, ovsene otrobe, oves,      cimet,      rjavi sladkor in zamešate s stopljeno margarino  D
vsebovala janež, tretja zeleni poper(!), četrta      cimet      in peta feferone(!!), šesta je bila iz stoodstotne  D
sladkorja in drugih dodatkov. Janež, poper in      cimet      so bili jasno zaznavni in nikoli si ne bi bil  D
trilogijo Katakombe svobode, Gabriela, kot nagelj in      cimet:      kronika mesta v provinci: roman, Deželo na koncu  D
proti bolečinam v želodcu, na primer kitajski      cimet,      ki »suši odvečne sokove v želodcu in ga naredi  D
lastni izbiri in trenutnem navdihu: kakav in      cimet      za gurmane, sivka proti nespečnosti, žajbelj  D
DPA      Cimet      znižuje krvni sladkor Z oddelka za agrikulturo  D
slinavke. Neka druga raziskava pa je pokazala, da      cimet      znižuje tudi vrednosti slabega holesterola in  D
Sodobni ples in stara glasba Projekt      Cimet      (Cultural Intersections, Mobility, Education  D
Projekt Agon je vključen v mednarodni projekt      Cimet      - zasnovan je kot projekt sodelovanja štirih  D
aziskovalni program v Ljubljani). Mednarodni program      Cimet      pa omogoča mobilnost in medkulturne izmenjave  D
in izobraževalne dejavnosti projekta Agon.      Cimet      mladim domačim plesalcem ponuja možnost sodelovanja  D
orehe, rozine, sladko smetano, rum, sladkor in      cimet.      Kuhane štruklje zabelimo z na maslu spuščenimi  D
je pri En-Knapu prijavljala vlogo za projekt      Cimet      na razpisu za leto 2005, je podobnega mnenja  D
področje uprizoritvenih umetnosti: -      CIMET      - Cultural Intersections, Mobility, Education  D
ali medu, 100 gramov masla, vaniljev sladkor,      cimet      in malo ruma.Iz moke, krompirja, jajc, smetane  D
skupini dišavnic prevladujejo sivka, koriander,      cimet,      muškat in brin, v aromatični pa vonji timijana  D
slovenski slikar (Klavdij), 5. glavni števnik, 6.      cimet      brez imena, 7. vrsta javorja, 8. kratkotrajno  D
Cejlonu podredili vsa območja, kjer so pridelovali      cimet,      in utemeljili postojanke na Koromandijski obali  D
nageljnove žbice, ingver, gorčična semena,      cimet      in črni poper oziroma domorodne indijske rastline  D
najboljša. Na drugem predizboru so nastopali      Cimet,      Pain In The Ass in Funky Morning.Slednji so  D
obeta, da boste tu našli številne, denimo kari,      cimet,      ingver, žafran, vaniljo, kardamom, poper in  D
sestavine, ki dajo mezcalu aromo: banane, jabolka,      cimet,      mandlje, a tudi skozi kokošje prsi in črve,  D
Srnin hrbet z orehovo skorjico. Začimbe so      cimet,      med in timijan.Zraven bi naredila špecle in  D
Bogato in sladko      Cimet      Bogata, topla in sladka aroma cimeta je tako  D
nekdaj znala očarati vse, ki so jo doživeli.      Cimet      je stara začimba.Omenjajo ga starozavezni zapisi  D
pomemben dodatek pri balzamiranju. Cejlonski      cimet      je bil v 16. in 17. stoletju jabolko spora med  D
Cinnamonum verum, najpogostejši pa sta »pravi«      cimet      (Cinnamonum zeylanicum) in kitajska kasija   D
čimer bi prikrili vse slabši vonj in okus mesa.      Cimet      je bil pravi odgovor, čeprav takrat še niso  D
ibakterijskega učinkovanja njegovih fenolov. Sicer so      cimet      v velikih količinah v različnih enolončnicah  D
kadilo zažgal enoletno rimsko zalogo cimeta.      Cimet      je v poznem srednjem veku postal nenadomestljiva  D
minestre de fagiole, v Maroku pa ne svojih tajines,      cimet      pa je tudi standardna sestavina začimbnih mešanic  D
Na poti s Cejlona do Kalkute (Kolkate) se je      cimet      podražil desetkratno, prevoz iz Indije do Hormuza  D
nastajanje krvnih strdkov in deluje protivnetno,      cimet      tudi upočasnjuje prebavo in tako zavira dvig  D
ioksidacijske učinke. Tradicionalna kitajska medicina      cimet      svetuje pri prehladu in gripi, še posebej pa  D
nastajanje krvnih strdkov in deluje protivnetno,      cimet      tudi upočasnjuje prebavo in tako zavira dvig  D
kuhanje, tudi naslovljena so po hrani in začimbah:      cimet,      praženi lešniki, suhe marelice, pomarančna lupina  D
besedah skrivnostnega zvena, kot so kardamom,      cimet,      žafran, in rahljal spone svoje poltenosti, ko  D
orešček, sol, čili, rozine, posušene datlje,      cimet,      kardamom in klinčke, vendar sta ga apotekarja  D
na Šrilanki ne manjka. Poper, kava, vanilja,      cimet      in kokos ter še številna druga drevesa ter rastline  D
naštetega ne jejmo vsak dan, enako velja za      cimet,      ki je bil v zadnjem času prepoznan za rakotvornega  D
so poleg sladkorja čokoladi radi dodajali še      cimet,      mandlje, lešnike in druge dodatke. O najboljši  D
in ji daje poseben okus, ki malce spominja na      cimet.      Zubr oz. zober je sicer evropski bizon, ki  D
in še in še. V posodicah se ponujajo klinčki,      cimet,      kardamon, arašidi, muškatni oreščki, ingver  D
kaj ima rad in česa nima rad. Rad ima solato,      cimet,      sir, začimbe.Nima rad roka, žensk v dolgih hlačah  D
omogočil -, po delu ograde posujejo dišeče začimbe      cimet,      kari, origano ali peteršilj, da se v njih valjajo  D
kebaba, tako imenovano šavormo, včasih dodajo še      cimet,      zrna koriandra in sok granatnega jabolka.   D
uhodolnici na kresno noč čudna baba ima napitek vroč.      Cimet,      timijan, poper, meto, semena, skrbno vse prešteto  D
spremenil. Polovica moke, polovica medu, pa      cimet,      klinčki, poper in jelenova sol.»Recept je bil  D
kruhki - Recept: polovica moke, polovica medu,      cimet,      klinčki, poper in jelenova sol.Kruhke je mogoče  D
tovarne, vendar pod drugim imenom. Reuters      Cimet      v jabolčnem soku Escherichia coli 0157:H7  D
coli skoraj povsem odstranili. Očitno vsebuje      cimet      snov, ki ubije bakterije.To ne pomeni, da so  D
s skuto in smetano. Lahko damo vmes rozine,      cimet,      limono, če jih imamo.In potem naredimo sedem  G
narediti testo. Testo naredimo iz meda, pa      cimet,      klinčki, so osnovna sestavina in ko to testo  G
Recimo, če ne ješ sladkorja, lahko dodaš      cimet      ali vanilijo.Tako.   G
Tajske in Kambodže orehom dodajajo klinčke in      cimet.     V nekaterih delih Indije jim dodajo še kardamom  P
kropa, da se ne pripalijo. Dodaj sladkor in      cimet      in mehko skuhaj.Zarumeni v presnem ali kuhanem  P
limone spodbudno vpliva na počutje, zimski vonji (     cimet,      mandelj) pa bodo čar božiča ponesli čez ves  P
kumare, sladki krompir Proti prehladu in gripi:      cimet,      muškatni oreh, čili, korenje, ribe, med Za  P
Količine so za 1 osebo. Kompotu dodamo      cimet      in nageljnove žbice, vendar ga ne sladkamo in  P
jajci. Dodate še moko, pecilni prašek, sol,      cimet      in sladkor.Še enkrat dobro premešajte.   P
sladkor,      cimet      v prahu. Priprava   P
2 skodelici sesekljanih orehov,      cimet,      stolčeno nageljnovo žbico.   P
žlicah presnega masla, dodate orehe, klinčke in      cimet.     K temu stresete še odcejene rezance.  P
namreč povsem po naključju odkrili, da lahko      cimet,      začimba, ki jo pogosto uporabljamo pri pripravi  P
Ugotovili so, da kemična snov MNCP, ki jo vsebuje      cimet,      v organizmu deluje podobno kot inzulin in tako  P
fungicidi pa so še origano, kumina, česen, ingver in      cimet.      Osnovne vrste probiotikov:   P
grejejo in dodatno ogrejejo te pijače, so ingver,      cimet,      klinčki, kardamom, janež in sorodna semena ter  P
Začimbe, ki nas grejejo, so sestavni del pijač,      cimet      v prahu pa uporabimo še za dodaten okus in okras  P
pijačo, rob navlažimo z vodo in ga poveznemo v      cimet      v prahu. *************   P
odstranjena toksična ginkgolična kislina.      Cimet      Cimet je predvsem močen antiseptik.  P
Cimet      Cimet      je predvsem močen antiseptik.Deluje protivnetno  P
rastlinski steroli, konjugirana linolenska kislina,      cimet,      krom, antioksidanti (zeleni čaj, lipoična kislina  P
1 kg kiselkastih jabolk      cimet      za posipanje žlica rozin   P
razporedite po kosmičih. Po želji lahko dodate še      cimet.      Čas priprave: 1 ura.   P
pol žlice cimeta; otrok naj počasi liže zmes.      Cimet      ima močan antiseptičen učinek.Druga možnost  P
Ostrige, kaviar, tartufi, začimbe, kot so      cimet,      klinčki in eterična olja ... Čeprav tega niso  P
se jim izogibajo nesekretorji: ječmenov slad,      cimet,      majoneza, rižev sirup, stevia, sladkor vseh  P
snovmi (rozine, brusnice, borovnice, jabolka in      cimet)     .Uporabljati je treba čist kakavov prah oziroma  P
tako, da na mestih, kjer se zadržujejo, potrese      cimet.     Preverjeno.   P
prihajajo v stanovanje, in tudi tam potresem      cimet.     Očitno ne marajo cimetovega vonja in gredo.   P
pojavi bolečina, nato pa čezenj nanesemo med in      cimet.     Med s cimetom lahko tudi pojemo, če imamo maščobo  P
pomarančevec, žajbelj, žafran, muškatni cvet, ingver,      cimet,      nageljnove žbice, zdravilno špajko, oman, pirnico  P
ugodno vplivajo na počutje (ingver, poprova meta,      cimet,      muškatni orešček, zdravilna špajka), kar deloma  P
trebušni slinavki, ki proizvaja inzulin. Tudi      cimet      pomaga pri lažji obliki sladkorne bolezni.   P
Povsod, kjer so se pojavile mravlje, posipajte      cimet,      in to nekajkrat ponovite.Zagotovo se jih boste  P
mehkoba, usnje, čokolada, črni ribez, poper,      cimet      in nageljnove žbice...V okusu in izjemno dolgem  P
prodajajo svoje tradicionalne blago, začimbe kumino,      cimet,      kari in nageljnove žbice, sudanski in afganistanski  P
viski, šampanjec, v teh prazničnih dneh doda      cimet      in začinjene buče. Izdelke belgijskega mojstra  P
jedem dodajati tople začimbe, kot so ingver,      cimet,      kumina, kurkuma, šetraj, majaron, lovor in muškatni  P
odganjajo citronela, cedra, verbena, sivka, bor,      cimet,      rožmarin, bazilika, piment, česen, poprova meta  P
rum, limonino lupino, vaniljev sladkor, mleti      cimet,      pehtran, 400 g svežih češenj (ali iz kompota  P
skuto, rum, vaniljev sladkor, limonino lupinico,      cimet      in pehtran. Beljake s kristalnim sladkorjem  P
omako: zrel mango, maraskino, sladkor v prahu,      cimet      in jedilni škrob. Priprava : Rumenjake in polovi  P
smetane, 9 dag margarine, 4 do 5 jajc, sladkor,      cimet,      rum, rozine, vaniljev sladkor, maslo; za preliv  P
skledo in ji dodamo raztopljeno margarino, rum,      cimet,      jajca, sladkor, vaniljev sladkor in kislo smetano  P
sadno omako ali pa samo sladkor v prahu in mleti      cimet.      Koruzni mafini s škampovimi repki   P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

1 101 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA