nova beseda iz Slovenije
posebno nevarno uživanje tablet, ki vsebujejo | beta karoten, | saj menda pri njih močno povečajo tveganje za | D |
radikalov, ki poškodujejo celični DNK. Sintetični | beta karoten | pa nima takih značilnosti. Že predlani so britansk | D |
agrumih podpira delovanje imunskega sistema, | beta karoten | v različni listnati zelenjavi brani sluznice | D |
svarijo tudi pred znanimi spojinami, kot so | beta karoten, | nikotinska kislina, cink, mangan, fosfor in vitamin | D |
svetujejo. Antioksidanti, vitamin C, E in | beta karoten, | zavirajo oksidativne procese.Pri oksidaciji se | D |
poveča, če poleg vitaminov človek uživa še selen, | beta karoten | ali cinkove nadomestke.Kateri izmed vitaminov | D |
sicer užijemo tudi s temnolistnato zelenjavo, | beta karoten, | ki je predhodnik vitamina A, gama tokoferol in | D |
trdnost kapilar. V določenih količinah sta | beta karoten | in vitamin C biološko pomembna antioksidanta | D |
sodijo različni vitamini: vitamin E, vitamin C, | beta karoten, | ki je predstopnja vitamina A.Kot antioksidanti | D |
izkazala za škodljivo, predvsem velja to za | beta karoten. | Vlaknine ščitijo pred razvojem ateroskleroze | D |
rakavim celicam. Retinoična kislina, retinol in | beta karoten | imajo namreč antioksidativne lastnosti.Retinoid | D |
pretirano jemanje nadomestkov, ki vsebujejo | beta karoten, | lahko prej nevarno kot koristno.Ljudje posegajo | D |
Opozorilo je namenjeno predvsem kadilcem. | Beta karoten | namreč sproža encime, ki lahko v navzočnosti | D |
Znanstveniki z univerze v Bologni so ugotovili, da | beta karoten | vpliva na povečanje proteinov, znanih pod imenom | D |
posamezne vitamine (vključeni so bili vitamini A, C, | beta karoten | in mešanice vitaminov) na ameriškem trgu, katerega | D |
vpliv protioksidantov, kot so vitamin A, C, | beta karoten | in številni drugi, na hitrost izgubljanja spomina | D |
uživati po 1 strok česna na dan. Antioksidanti ( | beta karoten, | vitamina C in E) v sadju, zelenjavi, avokadu | P |
pomembnih antioksidantov, kot sta vitamina C in | beta karoten), | škoda zaradi oksidacijskega stresa nižja, ne | P |
boljšo odpornost so pomembni predvsem vitamin C, | beta karoten, | vitamin E, vitamini iz skupine B, selen, cink | P |
dojke, krepi imunski sistem Fitokemikalija: | beta karoten | Izvor v hrani: zeleno, rumeno in oranžno sadje | P |
prostih radikalov. Pet karotenidov: alfa in | beta karoten, | likopen, lutein in zaeksantin, so trenutno najbolj | P |
bleščeče zvezde na nebu antioksidantov. Alfa in | beta karoten | se spreminjata v vitamin A takrat, ko ga telo | P |
karotena sta kuhan korenček in kuhana buča. | Beta karoten | deluje tudi kot antioksidant, poleg tega ima | P |
sistema: to so vitamina C in E, provitamin A ( | beta karoten) | ter selen in cink, elementa v sledovih. Antioksidant | P |
snovi, ki obljubljajo dolgo mladost, spadajo: | beta karoten | ter vitamina C in E. KREME | P |
veliko beta karotena. Študije so pokazale, da | beta karoten | krepi imunsko obrambo proti bakterijskim in virusnim | P |
veliko beta karotena. Študije so pokazale, da | beta karoten | krepi imunsko obrambo proti bakterijskim in virusnim | P |
antioksidant za lipide je vitamin E, veliko šibkejši je | beta karoten, | ki se v telesu pretvori v vitamin A. Vitamin | P |
antocianini ~ jajčevci, grozdje in jagodičje | beta karoten ~ | korenje, peteršilj, bučke, mango, špinača katehini | P |
hranilnih snovi, kot so vitamina C in E, magnezij, | beta karoten | in folna kislina, ni vplivalo na končni izid | P |
svojem barvilu prinašajo pigmente ksantofile in | beta karoten, | ki preprečujejo predčasno staranje, vzdržujejo | P |
Opazovali so učinke običajnih antioksidantov, kot so | beta karoten, | vitamin A, vitamin C, vitamin E in selen, in | P |
smrtnost za 16 odstotkov, vitamin E za 4 odstotke, | beta karoten | pa za 7 odstotkov.Pokazalo se je še, da vitamin | P |
snovi oziroma vitaminov (vitamini A, C in E, | beta karoten, | bioflavonoidi), ki pomagajo v boju proti prostim | P |
dinukleotide in antioksidante (vitamini A, C in E, | beta karoten, | bioflavonoidi, fitoestrogeni).Vodilno mesto v | P |
tudi kalcij, magnezij, cink, vitamina B in E, | beta karoten | ter esencialne maščobne kisline. V tem obdobju | P |
oziroma jam, buče, korenje, koleraba) vsebujejo | beta karoten, | vitamin C in A in zagotavljajo zdravo kožo. | P |
svežo zelenjavo, v kateri najdemo vitamin C, | beta karoten | in kalij, redkeje zbolijo za benignim (nerakavim | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |