nova beseda iz Slovenije
zaslonih. Je pa sleme belo vekih zvončkov in | čemaža, | pa tudi zlati klobuk se najde.Pa srečno pot | D |
Najraje kuha sezonsko: na pomlad recimo jedi iz | čemaža, | kopriv, regrata, zdaj bodo kostanjeve, od juh | D |
špargljev, štirih vrst popra, pese in hrena, bučk, | čemaža | in drugih živali rastlinskega sveta.Pa tudi | D |
vino (Frasov ankaranski refošk), med, namaze iz | čemaža | in bazilike. Sodelovanje na sejmu BioFach | D |
zbegan v protju skriva in noče in ne sme iz | čemaža, | iz lipe in ptic, v besednjak strahu skrit, v | D |
ki vodi čez najjužnejšo točko Slovenije - Od | čemaža, | če je čas zanj, do zadnjega mlinarja v parku | D |
ena zadnjih in bolj obiskanih je bila na temo | čemaža | -, ki so po njegovih besedah izjemno obiskane | D |
jih uporabljali za pripravo različnih jedi. | Čemaža | nikoli ne sušimo, listkov niti cvetov, ker suh | G |
nabiranje regrata, koprive, brezovih listov, | čemaža | in drugih zelišč načrtujete za 5., 6., 15, 16 | P |
jih boste lahko izkopali poleti. S sušenjem | čemaža | ne boste imeli nobenih koristi.Najbolje ga je | P |
odličen. Za dodatek je poskrbela polna pikantnost | čemaža | (divjega česna) na žlikrofih, ki se je lepo | P |
z jurčki, bučkami in cvetovi divjega česna ( | čemaža) | .Čez to diskretno naribajo rahlo staran sir montasio | P |
Mojstrovina! Ker je zdaj sezona | čemaža | (divjega česna), smo dobili vsak po krožnik | P |
Fižolov pire Potrebujemo: 100 g listov svežega | čemaža | (ali drugih delov), 500 g kuhanega rdečega, | P |
kateri se je kuhal, liste oziroma druge dele | čemaža | operemo pod tekočo hladno vodo, potem jih osušimo | P |
Potrebujemo: 50‐100 g drobno sesekljanega svežega | čemaža, | 250‐500 g kuhane pšenice, žličko ali dve sojine | P |
solata Potrebujemo: 50‐100 g listov svežega | čemaža, | 600 g mesnatega paradižnika, 4 žlice sončničnih | P |
čemažev namaz Potrebujemo: 100 g listov svežega | čemaža, | 100 g hladno iztisnjenega olivnega olja, 100 | P |
bučnem olju Potrebujemo: 100 g listov svežega | čemaža, | 100 g hladno iztisnjenega bučnega olja, žličko | P |
Piše: Polona Kovič Mlade liste | čemaža | drobno sesekljamo in jih uporabljamo bodisi | P |
Potrebujemo: 500 g špargljev, 400 g rjave leče, šopek | čemaža | ali 3 žlice čemaževega namaza, 3 paradižnike | P |
200 g peteršiljeve korenine, 2 čebuli, šopek | čemaža, | večji šopek peteršilja, večji šopek zeleninih | P |
Potrebujemo: avokado, 12 kaprinih popkov, šopek | čemaža | ali 6 strokov česna, domačo morsko sol. Priprava | P |
vodne kreše, 1 čebulo, 3 stroke česna ali šopek | čemaža, | 2 žlici hladno iztisnjenega bučnega ali sezamovega | P |
kaše, 100‐150 g vodne kreše, 3 korenčke, šopek | čemaža | ali peteršilja, 2 žlici sojine omake tamari | P |
peteršilja (ali mešanico peteršilja, borage in | čemaža | ali rukole; ali pa vzamemo kar samo špinačo | P |
g drobnih mladih bučk, 250 g korenčka, šopek | čemaža | ali peteršilja, 3 mlade čebule, 100 g polnovrednega | P |
300‐400 g zelenega radiča, večji šopek svežega | čemaža, | 5 žlic orehovih jedrc ali pinjol, sok polovice | P |
sveže bazilike, šopek drobnjaka (ali svežega | čemaža) | , morsko sol. Priprava: Krompir operemo in skuham | P |
Potrebujemo: 200 g kvinoje, šopek svežega | čemaža | (ali dve žlici pripravljenega, sesekljanega | P |
(ali dve žlici pripravljenega, sesekljanega | čemaža | v hladno iztisnjenem olju), šopek peteršilja | P |
kg mladih bučk, 100 g kvinoje, šopek svežega | čemaža | ali peteršilja, 2 žlici nepraženih bučnih semen | P |
manjši, 2 žlici pesta (bazilika v olju) ali | čemaža | v olju, šopek drobnjaka, šopek svežega peteršilja | P |
modernih suhih paradižnikov v spremljavi pesta iz | čemaža. | Toliko sestavin in toliko dela za nekaj (dobrih | P |
Štefan Osterc) Aprilsko bohotenje zdravilnega | čemaža | ob reki Muri Posebnost obmurskih logov je plavaj | P |
V pol litra vrele vode damo dve veliki žlici | čemaža | in pustimo stati pet minut.Čaj precedimo in | P |
hrustljavo zapečen bakalar v spremljavi pesta iz | čemaža. | Fantastična in dišeča simfonija okusov, ki sem | P |
Okrasimo z užitnimi cvetovi marjetic, dodamo stebla | čemaža, | mlade koprivne liste in drugo užitno zelenje | P |
ali origano. - Potrebujemo večji šopek | čemaža | ali omenjenih zelišč, deciliter olivnega olja | P |
zlagamo menjaje plasti krompirja, pora, narezanega | čemaža | in polovico sira.Prelijemo s spenjenim jajčnim | P |
slanino ter s svežimi, na tanko narezanimi listi | čemaža. | Nasvet: Sveži čemaž obogati okus mnogih | P |
lahko jih dodamo krompirjevemu pireju (nekaj | čemaža | zamešamo v pire, nekaj pa ga potresemo po vrhu | P |
limonin sok. Tako ohranimo svež, prvinski okus | čemaža, | v olju in tesno zaprti posodi se obdrži v hladilniku | P |
večji kot 10 do 15 cm. Pazimo, da ne zamenjamo | čemaža | s strupenimi listi šmarnic, ki so brez vonja | P |
Skuta ali mladi sir z dodatkom sesekljanega | čemaža | sta odličen namaz za na kruh ali dodatek h krompirju | P |
konopljine moke s pestom iz jedrc konopljinih semen, | čemaža | in bazilike Domači trg t. i. alternativnih | P |
konopljine moke s pestom iz jedrc konopljinih semen, | čemaža | in bazilike, ki so bili ravno dovolj lahek zaključek | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |