nova beseda iz Slovenije

čemaža (47)


zaslonih. Je pa sleme belo vekih zvončkov in      čemaža,      pa tudi zlati klobuk se najde.Pa srečno pot  D
Najraje kuha sezonsko: na pomlad recimo jedi iz      čemaža,      kopriv, regrata, zdaj bodo kostanjeve, od juh  D
špargljev, štirih vrst popra, pese in hrena, bučk,      čemaža      in drugih živali rastlinskega sveta.Pa tudi  D
vino (Frasov ankaranski refošk), med, namaze iz      čemaža      in bazilike. Sodelovanje na sejmu BioFach  D
zbegan v protju skriva in noče in ne sme iz      čemaža,      iz lipe in ptic, v besednjak strahu skrit, v  D
ki vodi čez najjužnejšo točko Slovenije - Od      čemaža,      če je čas zanj, do zadnjega mlinarja v parku  D
ena zadnjih in bolj obiskanih je bila na temo      čemaža      -, ki so po njegovih besedah izjemno obiskane  D
jih uporabljali za pripravo različnih jedi.      Čemaža      nikoli ne sušimo, listkov niti cvetov, ker suh  G
nabiranje regrata, koprive, brezovih listov,      čemaža      in drugih zelišč načrtujete za 5., 6., 15, 16  P
jih boste lahko izkopali poleti. S sušenjem      čemaža      ne boste imeli nobenih koristi.Najbolje ga je  P
odličen. Za dodatek je poskrbela polna pikantnost      čemaža      (divjega česna) na žlikrofih, ki se je lepo  P
z jurčki, bučkami in cvetovi divjega česna (     čemaža)     .Čez to diskretno naribajo rahlo staran sir montasio  P
Mojstrovina! Ker je zdaj sezona      čemaža      (divjega česna), smo dobili vsak po krožnik  P
Fižolov pire Potrebujemo: 100 g listov svežega      čemaža      (ali drugih delov), 500 g kuhanega rdečega,  P
kateri se je kuhal, liste oziroma druge dele      čemaža      operemo pod tekočo hladno vodo, potem jih osušimo  P
Potrebujemo: 50‐100 g drobno sesekljanega svežega      čemaža,      250‐500 g kuhane pšenice, žličko ali dve sojine  P
solata Potrebujemo: 50‐100 g listov svežega      čemaža,      600 g mesnatega paradižnika, 4 žlice sončničnih  P
čemažev namaz Potrebujemo: 100 g listov svežega      čemaža,      100 g hladno iztisnjenega olivnega olja, 100  P
bučnem olju Potrebujemo: 100 g listov svežega      čemaža,      100 g hladno iztisnjenega bučnega olja, žličko  P
Piše: Polona Kovič Mlade liste      čemaža      drobno sesekljamo in jih uporabljamo bodisi  P
Potrebujemo: 500 g špargljev, 400 g rjave leče, šopek      čemaža      ali 3 žlice čemaževega namaza, 3 paradižnike  P
200 g peteršiljeve korenine, 2 čebuli, šopek      čemaža,      večji šopek peteršilja, večji šopek zeleninih  P
Potrebujemo: avokado, 12 kaprinih popkov, šopek      čemaža      ali 6 strokov česna, domačo morsko sol. Priprava  P
vodne kreše, 1 čebulo, 3 stroke česna ali šopek      čemaža,      2 žlici hladno iztisnjenega bučnega ali sezamovega  P
kaše, 100‐150 g vodne kreše, 3 korenčke, šopek      čemaža      ali peteršilja, 2 žlici sojine omake tamari  P
peteršilja (ali mešanico peteršilja, borage in      čemaža      ali rukole; ali pa vzamemo kar samo špinačo  P
g drobnih mladih bučk, 250 g korenčka, šopek      čemaža      ali peteršilja, 3 mlade čebule, 100 g polnovrednega  P
300‐400 g zelenega radiča, večji šopek svežega      čemaža,      5 žlic orehovih jedrc ali pinjol, sok polovice  P
sveže bazilike, šopek drobnjaka (ali svežega      čemaža)     , morsko sol. Priprava: Krompir operemo in skuham  P
Potrebujemo: 200 g kvinoje, šopek svežega      čemaža      (ali dve žlici pripravljenega, sesekljanega  P
(ali dve žlici pripravljenega, sesekljanega      čemaža      v hladno iztisnjenem olju), šopek peteršilja  P
kg mladih bučk, 100 g kvinoje, šopek svežega      čemaža      ali peteršilja, 2 žlici nepraženih bučnih semen  P
manjši, 2 žlici pesta (bazilika v olju) ali      čemaža      v olju, šopek drobnjaka, šopek svežega peteršilja  P
modernih suhih paradižnikov v spremljavi pesta iz      čemaža.     Toliko sestavin in toliko dela za nekaj (dobrih  P
Štefan Osterc) Aprilsko bohotenje zdravilnega      čemaža      ob reki Muri Posebnost obmurskih logov je plavaj  P
V pol litra vrele vode damo dve veliki žlici      čemaža      in pustimo stati pet minut.Čaj precedimo in  P
hrustljavo zapečen bakalar v spremljavi pesta iz      čemaža.     Fantastična in dišeča simfonija okusov, ki sem  P
Okrasimo z užitnimi cvetovi marjetic, dodamo stebla      čemaža,      mlade koprivne liste in drugo užitno zelenje  P
ali origano. - Potrebujemo večji šopek      čemaža      ali omenjenih zelišč, deciliter olivnega olja  P
zlagamo menjaje plasti krompirja, pora, narezanega      čemaža      in polovico sira.Prelijemo s spenjenim jajčnim  P
slanino ter s svežimi, na tanko narezanimi listi      čemaža.      Nasvet: Sveži čemaž obogati okus mnogih  P
lahko jih dodamo krompirjevemu pireju (nekaj      čemaža      zamešamo v pire, nekaj pa ga potresemo po vrhu  P
limonin sok. Tako ohranimo svež, prvinski okus      čemaža,      v olju in tesno zaprti posodi se obdrži v hladilniku  P
večji kot 10 do 15 cm. Pazimo, da ne zamenjamo      čemaža      s strupenimi listi šmarnic, ki so brez vonja  P
Skuta ali mladi sir z dodatkom sesekljanega      čemaža      sta odličen namaz za na kruh ali dodatek h krompirju  P
konopljine moke s pestom iz jedrc konopljinih semen,      čemaža      in bazilike Domači trg t. i. alternativnih  P
konopljine moke s pestom iz jedrc konopljinih semen,      čemaža      in bazilike, ki so bili ravno dovolj lahek zaključek  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA