nova beseda iz Slovenije
Rod je izginil. Z | rženo | moko sva posuta. Pripela se bova na nebesni | A |
ziblje to klasje rumeno, pšenično, ovseno in tudi | rženo, | v pšenici prepeva prepelica prepedu, saj je | A |
daklete po kamrah lažó, majo duri podprte z | rženo | slamó. [ Rož ] Te lepe, te l | A |
nekaj so jih bili ljudje pojedli. Ko se še | rženo | klasje ni dalo iz snega več dobiti, videlo se | A |
med pecivo, ki je lahko pšenično, polnozrnato, | rženo | ali zrnato. Nove znamke | D |
skoraj vse vrste kruha, dodajali pa so ji še | rženo, | ajdovo, ječmenovo, ovseno ali koruzno.Na podeželju | D |
zamenjala z novo, s pšenično za pokrivanje in z | rženo | za vrh in kite.Strehe so na sončni legi trpežnejše | D |
Med drugim ponujata ajdovo moko, polnovredno | rženo | moko, proseno in pšenično moko, posušena jabolka | D |
nevesti svetijo po poti. Na kole navežejo škupo ( | rženo | slamo), jo namočijo v smrekovo smolo in prižgejo | D |
svetili s koli, na katere so navezali škupe ( | rženo | slamo), pomočene v smrekovo smolo, ki so jih | D |
svetlo, so nevesti svetili s škupami - prižgano | rženo | slamo, pomočeno v smrekovo smolo. Številni obiskoval | D |
pa uporabljajo naravne materiale - koruzno in | rženo | slamo, veje, praproti, smrekove in koruzne storže | D |
sv. Štefana), svetenje (na kole so navezali | rženo | slamo-škupo, jo namočili v smrekovo smolo in | D |
boste v njihovi ponudbi lahko našli pšenično, | rženo, | ajdovo, pirino, rumeno ali belo koruzno in zmesno | D |
je cimprana, pokrita pa je bila prav tako z | rženo | slamo.Ugodnejše gospodarske razmere in izdelava | D |
prašiču niso odrli kože, ampak so jo osmodili z | rženo | slamo.To so počeli toliko časa, da je koža postala | D |
pujsu vzeli kri - Najprej so mu osmodili kožo z | rženo | slamo.To opravilo je bilo končano v trenutku | D |
od slame. In da ne bi kot jaz mislili, da to | rženo | seme pojemo v kruhu.Kje pa? | D |
in drugega na Dolenjskem, da bi lahko šli po | rženo | slamo v Prekmurje, če bi bila letina na Dolenjskem | D |
stari parni stroj, ter kako se streha pokriva z | rženo | slamo.Obiskovalci se bodo lahko okrepčali tudi | D |
obrti po starem. Strehe kot nekoč pokrivajo z | rženo | slamo.Take so spet zanimive predvsem za lastnike | D |
v okolici Šalovcev ročno poželi in obdelali | rženo | slamo za pokrivanje streh.Ker krovci zaradi | D |
Ajdovo moko. Tudi kakšno piro, | rženo | moko. V kam pa delate to moko? | G |
in rožičeva moka, ki lahko povsem nadomestita | rženo | in pšenično moko pri pripravi kruha, palačink | P |
Maja ali aprila naberemo smolo in jo zmešamo z | rženo | moko.S tem namažemo podplate. | P |
ki jo naberemo aprila ali maja in pomešamo z | rženo | moko. Zvečer si zmasirajte podplate s šentjanževim | P |
spominke«: domače bučno olje in ročno mleto | rženo, | ajdovo, pirino, pšenično in koruzno moko, ki | P |
in ga oblikujemo posebej v belo in posebej v | rženo | štručko ter pustimo vzhajati.V rženo štruco | P |
posebej v rženo štručko ter pustimo vzhajati. V | rženo | štruco na pomokani deski vgnetemo pripravljeno | P |
pomokani deski vgnetemo pripravljeno sadje. Nato | rženo | testo obložimo še z belo štruco in vse skupaj | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |