nova beseda iz Slovenije

pokrovače (40)


tretja.txt:54452 . / Hrvaškim ribičem dišijo      pokrovače      Piran -  D
Od ribičev smo zvedeli, da so lovili jakobove      pokrovače      (kapesante) in noetove barčice (mušole) z ramponi  D
italijanski strani. Lovili so liste, sipe in jakobove      pokrovače      (kapesante). Navedli so tudi natančno pozicijo  D
ribiči so lahko po mili volji grabili jakobove      pokrovače      (capesante).Tak lov ni v nasprotju z dogovorom  D
tamkajšnjih morskih rakov. Glavna jed so dušene      pokrovače      z otoka Skye, z limono pokapljan in pečen morski  D
uporabljajo grablje (rampon) za školjke jakobove      pokrovače,      slovenski ribiči pa jih ne smejo.Tako se dogaja  D
ribiči v slovenskem morju nagrabijo jakobove      pokrovače,      ki jih prodajo slovenskim ribarnicam. Franc  D
volkswagna raje odločil kar za cele jakobove      pokrovače,      ker je po njih precejšnje povpraševanje in imajo  D
vleči grablje in nabirati školjke (jakobove      pokrovače      ali kapesante), ki jih nato precej pretihotapijo  D
polovico zaliva. Hrvati pa pridno pobirajo Jakobove      pokrovače      v skoraj 20 let varovanem območju za pokrovače  D
pokrovače v skoraj 20 let varovanem območju za      pokrovače.      V razmerah, ko slovenska država zbegano ne  D
vrste: mušole, dondole in morda tudi Jakobove      pokrovače.      Nevšečnosti in priložnosti   D
ramponom (grabljami) in nabiral školjke (Jakobove      pokrovače)     , kar je v slovenskem morju prepovedano, mu inšpektor  D
smehljajem): »Zamenjali jih bomo za naše jakobove      pokrovače!     « Bitka za veliko mednarodno prireditev   D
tudi veliko uvoženih rib ter školjk: jakobove      pokrovače      po 17,55 evrov, zahodnoafriškega bradača po  D
Angelesa, ki je pojedla že polovico gratinirane      pokrovače.     »Dobrodošli,« me je pozdravila skupina njenih  D
cabernet sauvignonom in belimi šparglji, pražene      pokrovače      s carpacciem iz hobotnice in cvetačno žametno  D
nadvse dobrim školjkam kape santam Jakobove      pokrovače,      mušolam, enako slastnim sadežem, pa Noetove  D
narejena iz slada, orehov in piva. Sušene      pokrovače      ležijo na posteljici iz kreše, posute so s hrustljavo  D
juvenilne stadije nekaterih vrst školjk: male      pokrovače,      ostrige, klapavice, datelje, dondole, vongole  D
ščitita telo Mednje prištevamo klapavice, ostrige,      pokrovače      in druge.So brezglave.   F
posejana s kanuji, možje se potapljajo in iščejo      pokrovače.     Te prinašajo Eyi glavni zaslužek -- lupine imajo  P
školjke, raki, jastog, dagnje, hobotnica, ostrige,      pokrovače,      lignji, morski rakci. 3.   P
hobotnice (6,70 evra) so prinesli v pokrovu jakobove      pokrovače.     Navzlic (za nekatere) atraktivni podobi nas ni  P
Zanimale so nas gratinirane kapesante (jakobove      pokrovače)     , kajti ponavadi naši vrli gostinci dodajo toliko  P
primarnih in čistih okusov. Gratinirane male      pokrovače      ("kaneštrele") so lahko za vzor vsem, ki se  P
razvila svoj okus. Tudi velike ali jakobove      pokrovače      (kapesante) so bile narejene na podoben način  P
pikantno in dolgo. Gregor Vračko ima rad jakobove      pokrovače      (kapesante), ki jih bolj ali manj uspešno kombinira  P
čemažem (7 evrov) so kraljevali v lupini jakobove      pokrovače.     Rezanci so bili mojstrovina zase, vendar se nekatere  P
vrhunsko usklajena. Precizno gratinirane male      pokrovače      (kaneštrele) s kruhovimi drobtinami so bile  P
okisana je hitro izginila iz pokrova velike      pokrovače.     Sodoben dizajn je prikazal naslednji krožnik  P
hrustljavo skorjico, pomarančo in konjakom, jakobove      pokrovače      pa s cvetačno kremo ter omako iz rozin in kaper  P
bilo treba kuharju vanjo dodati meso velike      pokrovače      (kapesante) na žaru in pečeno panceto, ki je  P
hip: ribji karpačo, v pečici pečene jakobove      pokrovače      na posteljici iz pražene zelenjave; romb, pečen  P
Pikolovi krožniki: Tadejeva goreča tuna, jakobove      pokrovače      v črni tempuri s sipinim črnilom in skorjo iz  P
že omenjena Tadejeva goreča tuna in jakobove      pokrovače      v črni tempuri, pa so stalnice v njihovi kulinarični  P
lokalno kuhinjo povezati z mednarodno. Ob rezinah      pokrovače      v musu belega paradižnika, dušeni pomaranči  P
govedino kobe, včasih rake, školjke, jakobove      pokrovače,      redkeje zelenjavo, zelo pogosto pa riž, ki je  P
Pikolovi krožniki: Tadejeva goreča tuna, jakobove      pokrovače      v črni tempuri s sipinim črnilom in skorjo iz  P
že omenjena Tadejeva goreča tuna in jakobove      pokrovače      v črni tempuri, pa so stalnice v njihovi kulinarični  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA