nova beseda iz Slovenije

namakamo (107)


hektarov (skupno torej 10.650 hektarov). Zdaj      namakamo      v Sloveniji skupno le okrog 7000 hektarov zemljišč  D
prijazno kmetijsko pridelavo. Pri nas skorajda ne      namakamo      obdelovalne zemlje.Namakalne sisteme imamo le  D
30. zmes zelenjave, začimb in kisa, v kateri      namakamo      divjačino. Navpično: 1. samica ptice pevke  D
Strategija države je, da agrarnih površin ne      namakamo,      je dodal Bogovič, zato pridejo zanje v poštev  D
spretnosti rok pa se imamo zahvaliti, da se lahko      namakamo      v bazenčkih, ter podjetnosti, da so pri roki  D
Kakšno reko lahko ukrotimo, kakšno pustinjo      namakamo,      viharja pa ne moremo ustaviti, pa če nas še  D
teritorialno morje in problem je rešen. Radi se      namakamo      v sosedovem morju.Tudi takrat, ko so se ga tujci  D
smo se spomnili, kako malo kmetijskih površin      namakamo      in kako nemarni smo pri vzdrževanju tistih redkih  D
uradno namenjeno za vzpon, se mi že nekaj časa      namakamo      v bazenu. Za letos načrtujem, da se nam na  D
Sreda Ob 7.15 se s Schulzem in Philippom že      namakamo      v najstarejši turški kopeli Rudas.Od leta 1566  D
prednjačijo v hrani rastlinskega izvora, če jo      namakamo      ali izpiramo z oporečno vodo.To bo zagotovo  D
ni bil nikoli izveden. Trenutno v Sloveniji      namakamo      slabih 6877 hektarih površin, od tega v okviru  D
umirjeno reko, da bi imeli občutek, kot da se      namakamo      v jezeru, morda malce živahnejšo, bi želeli  D
uporabo prekopa. Z agregati za umetni dež lahko že      namakamo      polja ob prekopu, in sicer z deževnico ali talno  D
ponujamo blago neposredno z njive v trgovino, ne      namakamo      v neke raztopine, da solata lepo izgleda dalj  D
med 21.00 in 21.30 odidemo v bazen, kjer se      namakamo      po želji.Nekateri celo plavajo!  D
namakalne sisteme za 10.000 hektarov površin - zdaj      namakamo      kakih 7000 hektarov oziroma imamo sisteme za  D
prepričan, da nam ni vseeno ali v Sloveniji      namakamo      5 ali 10 tisoč hektarjev ali pa 100 tisoč hektarjev  G
govori, da otroci, dojenčki, tisti, ki jim      namakamo      dude v "šnopec" ali pa jim dajemo piti šmarnico  G
Jurčke lahko surove jemo. Da jih ne      namakamo      v vodi.To je druga stvar.  G
zmehčamo, in sicer tako, da jih od 10 do 15 minut      namakamo      v vroči vodi.Potem jih še temeljito obrišemo  P
temeljito obrišemo. Meni, da so še okusnejše, če jih      namakamo      (maceriramo) v vinu ali likerju. Suho sadje  P
po zemlji velja za pravo delikateso. Leče ne      namakamo.     Rumeno lečo kuhamo približno 20 minut, kar pomeni  P
pred pripravo čez noč (še bolje, če kar 24 ur)      namakamo      v vodi in jih nato porabimo skupaj z vodo, v  P
občasne oljne kopeli (nohte približno 30 minut      namakamo      v olivnem olju) in redno negovanje z negovalnimi  P
številkami zgreši bistvo. S tem da kožo dobesedno      namakamo      v kemiji, tvegamo drugo vrsto kroničnih sprememb  P
prečistimo nečistoč tako, da jih najmanj tri ure      namakamo      v mleku; rdečo koralo namočimo v milnico, rubin  P
vročo vodo, ki ji dodamo malce soli. V njej      namakamo      noge toliko časa, da se voda ohladi.Nato noge  P
vodo: žlico suhih žajbljevih listov šest tednov      namakamo      četrt litra kolonjske vode.Tekočino odcedimo  P
žličko lističev fukamushi sencha čaja vsaj uro      namakamo      v pol kozarca sveže sirotke ali vode.Nato v  P
vročo vodo, ki ji dodamo malce soli. V njej      namakamo      noge toliko časa, da se voda ohladi.Nato noge  P
da je klasičen postopek naslednji: klopa ne      namakamo,      pač pa vzamemo pinceto, klopa primemo čim bliže  P
Pomarančna žitanka skodelice namočenih rozin (     namakamo      jih eno uro oziroma dokler se ne zmehčajo)   P
noč. Leči zadoščajo že štiri ure, fižol mungo      namakamo      osem ur, fižol azuki, čičeriko in grah pa 12  P
izmaknemo katastrofi. V takih razmerah je nujno, da      namakamo      rastline na vrtu, drugače se bodo na njih pokazale  P
znak je pokanje plodov in korenov. Če neredno      namakamo      in dopustimo, da rastline že trpijo sušo, pogosto  P
Vendar je to dokaj naporno delo. Najprej torej      namakamo      deset minut in nato počakamo vsaj pol ure.Z  P
teden, a takrat z večjo količino vode. Zelenico      namakamo      vsak tretji ali včasih tudi četrti dan.Pri tem  P
prekrijemo z enim listom testa. Preostale liste testa      namakamo      v skutno maso in jih zgubamo v nekakšno rahlo  P
pripravkom, za katerega v 10 litrih vode 24 ur      namakamo      kilogram kopriv.Uporabimo lahko tudi pripravek  P
izsušena, jih je treba namakati počasi. Najprej      namakamo      le kratek čas, prekinemo za eno uro in spet  P
čas, prekinemo za eno uro in spet krajši čas      namakamo.     Šele tretjič pustimo vodo teči dalj časa, ker  P
močno se sluzijo kreša, oves, tudi lan. Teh ne      namakamo.     Namakanje tudi ni potrebno, če uporabljamo kalilnik  P
Ugodno je predvsem na večjih površinah, ki jih ne      namakamo.     Česen namreč v času debeljenja potrebuje vlago  P
pripravimo brozgo. Od 20 do 50 gramov luskolistov      namakamo      v litru vode štiri do sedem dni.Deluje tudi  P
listov in debeljenja čebule potrebujeta vlago. Če      namakamo,      to počnemo redno, ali pa sploh ne, ker sta občutljiva  P
tako, da oblačilo operemo v milnici in nato      namakamo      v mleku, dokler ne izginejo.Madeži od čaja izginejo  P
in redno odstranjujemo plevele, pognojimo in      namakamo.     Tla lahko dva- ali trikrat pognojimo z mineralnim  P
kisline). Raztopino sluzi pripravimo tako, da      namakamo      5 do 10 g celih ali bolje, zdrobljenih semen  P
tinkturo. V 100 g razredčenega alkohola (70 %)      namakamo      10 g posušene zeli.Po nekaj dnevih precedimo  P
Zagnojeni nohti Roke      namakamo      pol do ene ure v vodi iz slezenovca, ki ga prej  P
ene ure v vodi iz slezenovca, ki ga prej 24 ur      namakamo.      Po kopeli prste dobro namažemo s šentjanževim  P
po novem gozdarska praksa ali pa kako lahko      namakamo      in učinkovito gospodarno delujemo z vodo.Tudi  P
izsušujemo močvirja, ravnamo hudourniške struge,      namakamo      preveč suha področja, gradimo industrijske objekte  P
različnih oljčnih olj, v katere med jedmi lahko      namakamo      izvrstne kruhke, in izbor različnih soli in  P
očistimo, narežemo in blanširamo sveže gobe ali      namakamo      suhe.Potem ajdovo kašo zalijemo s slabim litrom  P
zato zanje izdatneje poskrbimo poleti, ko se      namakamo      v bazenih, jezerih ali morju in jih nehote lahko  P
žajblja. Priprava: Tofu najprej kakšno uro      namakamo      v sojini omaki, potem pa z oljem namastimo manjši  P
ali olivnega olja, morsko sol. Priprava: Lečo      namakamo      tri ure, nato pa jo v vodi, v kateri smo jo  P
bakterij. Če jih četrt kilograma štiri tedne      namakamo      v litru žganja, dobimo brusnični cvet, ki je  P
se, igramo, delamo vodove kotičke, se učimo,      namakamo      noge v vodi, ponoči stražimo zastavo, imamo  P
zato zanje izdatneje poskrbimo poleti, ko se      namakamo      v bazenih, jezerih ali morju in jih nehote   P
stresemo žličko stolčenih plodov, jih čez noč      namakamo      v vodi, zjutraj pa zavremo in odcedimo.Čaj sladkamo  P
izvirsko negazirano vodo v razmerju 1 : 3. Piro      namakamo      pokrito čez noč, zjutraj pa vanjo naribamo dobro  P
robertianum) dobimo tako, da ščepec zelišča      namakamo      deset minut v skodelici vroče vode, žajbljevega  P
dcl slivovke. Suho sadje dobro operemo in      namakamo      v vodi čez noč.Naslednji dan v isti vodi sadje  P
se v gubah rada zadrži zemlja. Nikakor ga ne      namakamo      v vodi.V kozici naredimo omako iz mešanice obeh  P
Očistimo jih pod blagim curkom vode, nikoli jih ne      namakamo.     Osušimo jih na cedilu ali še bolje na papirnati  P
tik preden in še to na hitro. Nikakor je ne      namakamo      v vodi, ampak jo sproti odlagamo na cedilo.  P
krpo. Ker hitro vpijajo tekočino, jih nikar ne      namakamo      v vodi.Tako očiščeni bi bili manj okusni.  P
približno trideset gramov posušenih listov štiri ure      namakamo      v pol litra vode, nato pa mešanico odcedimo  P
veliko priprav, preden začnemo stiskati, jo      namakamo,      da se les napije in ustvari tesnost dna oziroma  P
NAS NE BO NAPENJALO, ČE GA NOČ PRED PRIPRAVO      NAMAKAMO,      KUHAMO PA GA ENO URO. Grški zdravilec Hipokrat  P
raziskavah tudi halucinogen. Pelin in žajbelj lahko      namakamo,      a ne v koncentriranemu alkoholu.Žajbelj namakamo  P
namakamo, a ne v koncentriranemu alkoholu. Žajbelj      namakamo      v žganju za zunanjo uporabo oziroma za izpiranje  P
času se vanj izločijo vse učinkovine. Mi zeli      namakamo      v olju in žganju.Alkohol zato naj ne bo več  P
Prizadeto stopalo dvakrat na dan po petnajst minut      namakamo      v topli vodi, ki jo dodamo po pet kapljic tinktur  P
zahteva več časa. Približno deset minut ga      namakamo      v vodi, da nabrekne.V loncu zavremo vodo in  P
za vsaj petnajst minut. Noge v taki mešanici      namakamo      pol ure.Spiranje ni potrebno.   P
sleza (žlico zeli prelijemo s pol litra kropa,      namakamo      dvajset minut). Počivajmo.   P
četrt ure, nato zlijemo v vodo za kopanje.      Namakamo      se dvajset minut, potem se ne obrišemo, ampak  P
precedimo v umivalnik, dolijemo nekaj tople vode in      namakamo      noge ali roke, v tekočino pa lahko namočimo  P
prijajo. Bezgov čaj (žlica zeli, pol litra kropa,      namakamo      20 minut) učinkuje preventivno in mehča sluz  P
slamnik, kopriva in kamilica, zelišča lahko      namakamo      sama ali v mešanici (žličko zeli, četrt litra  P
dvajset minut v štirih litrih vode, nato se      namakamo      v neprecejeni tekočini, ki jo lahko večkrat  P
pijača za diabetike. Sesekljane koreninice      namakamo      v hladni vodi kakšno uro (2 žlici na liter vode  P
prilijemo še malo tople vode in v tekočini      namakamo      obolele roke ali noge, za druge dele telesa  P
noge: v toplo vodo damo morsko sol in v tem      namakamo      noge do 20 minut, nato jih umijemo in namažemo  P
vsujemo cvetne lističe vrtnic in se v kopeli      namakamo      20 minut.Obnavlja kožo in jo osveži, krči pore  P
ohladimo, dodamo 1 veliko žlico medu in v tem      namakamo      prste od 5 do 10 minut, nato jih umijemo.Z brisačo  P
minut, da se malce ohladi, nato se v tej kopeli      namakamo      20 minut.Sprošča in čisti kožo.   P
vodo damo na koščke narezan divji kostanj in      namakamo      noge v kopeli do 20 minut. Pomaga pri občutljivem  P
sprostijo učinkovine, in nato se v tej kopeli      namakamo      do 20 minut.Čisti telo strupov in odpravlja  P
malo ohladimo, dodamo sok ene limone. Prste      namakamo      od 5 do 10 minut, nato jih umijemo.Z brisačo  P
pesti rožmarina damo v vročo vodo in se v tem      namakamo      od 20 do 30 minut. 25. dan: Zjutraj naredimo  P
skrbno posušimo v senci, v žganje in vino pa      namakamo      kar svežega.Nabiramo liste pa tudi cvet (vendar  P
septembru. V suhem vremenu posevek zalivamo ali      namakamo.      Uporabljamo sveže cvetove, ki jih zmečkamo  P
je takrat telo bolj umirjeno. - V kopeli se      namakamo      okoli dvajset minut. - Za večji učinek je  P
vreti v tri četrt litra vode. V kopeli se nato      namakamo      dvajset minut.S tem sprostimo napetost in odpravljam  P
minut vreti v tri četrt litra vode. V njej se      namakamo      dvajset minut.Kopel zelo dobro učinkuje pri  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

1 101 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA