nova beseda iz Slovenije
od E100 do E199 so barvila, od E200 do E299 | konzervansi, | od E300 do E322 antioksidanti, od E400 do E495 | D |
škropljenje sadja v hladilnicah, da ne gnije, | konzervansi | itd.). Mimogrede: ste opazili, da nam trgovci | D |
nesmisel (obstajajo mnogi varnejši in učinkovitejši | konzervansi) | in hazardiranje zdravstvenih oblasti z zdravjem | D |
niso dobili pojasnil, s kakšnimi antibiotiki in | konzervansi | je pitana njihova perjad. Le nekaj ur po tem | D |
bila sporna. Azidiol ima tako kot vsi drugi | konzervansi | zelo pomembno komponento, in to je barvilo, | D |
kjer so, kot pravi Deklevova, lahko sporni | konzervansi, | in 55 vzorcev različnih vrst moke, pri kateri | D |
kategorij, med katere sodijo sladila, barvila, | konzervansi, | antioksidanti, emulgatorji, emulgirane soli | D |
prigrizkih (denimo v čipsu), tudi v kosmičih. | Konzervansi, | ki jih je okrog 30, sodijo v skupino E 200-290 | D |
majonezo: E 224, E 412 in E 415. Seveda so to sami | konzervansi, | ki imajo blagoslov EU.Odobravanje žirije na | D |
med katere sodijo barvila, sladila, arome, | konzervansi, | emulgatorji ... in so regulirani s pravilnikom | D |
za reakcijo na dodana sredstva, kot so npr. | konzervansi | ali barvila.V zvezi z dejavniki, ki niso povezani | D |
bolj škodljivo, predelano mleko, bel sladkor, | konzervansi, | barvila, gostila in meso ali nekakovostna soja | D |
transportu, hrambi; mednje sodijo barvila, sladila, | konzervansi, | antioksidanti, emulgatorji, stabilizatorji, | D |
rasti, antibiotiki, pomirjevali, predelana s | konzervansi, | umetnimi barvili, vzpodbujevalci okusa in na | D |
temveč neverjetno učinkovite kreme proti gubam, | konzervansi | za čustva in razum v vsemogočih oblikah, zadnji | D |
raziskave, ki kažejo, da so lahko posamezni | konzervansi, | ki jih najdemo v industrijsko predpripravljeni | D |
namreč seznam substanc, ki se uporabljajo kot | konzervansi, | kot barvila in kot UV filtri.Kot sem že rekla | G |
lastnosti moke, sredstva za uravnavanje kislosti, | konzervansi, | nekaterim kruhom pa dodajajo tudi sladkor, olje | G |
pogledajo, če imajo mogoče pa le E621. Kaj pa | konzervansi? | Brez njih bi se marsikatero živilo že preden | G |
zdaj pa jemo te predelane izdelke z veliko | konzervansi. | Prehrana je zagotovo dejavnik, ki vpliva. | G |
živila z dodanimi emulgatorji, stabilizatorji in | konzervansi. | Mateja se mora dobro seznaniti z vsemi sestavinami | G |
konzervans, - nitrati in nitriti (E 249-252), | konzervansi, | - BHA in BHT (E 320 in E 3), antioksidanta, | P |
pridobivajo iz glukoze; ADI ni določena. - | Konzervansi | (E 200-E 283) Konzervansi preprečujejo rast | P |
- Konzervansi (E 200-E 283) | Konzervansi | preprečujejo rast bakterij, plesni ter virusov | P |
tem onemogočajo kvarjenje izdelkov. Naravni | konzervansi | so toplota (sterilizacija (120 C), pasterizacija | P |
kroorganizmov. Toda v nasprotju z dodanimi kemičnimi | konzervansi | mlečna kislina v naravno kisani hrani telesu | P |
dodatkov strupenih snovi, kot so pesticidi, | konzervansi | in barvila, obremenjuje organe za izločanje | P |
ne svetujem. Večina jih je namreč obdelana s | konzervansi; | nekateri med njimi v telesu učinkujejo prav | P |
Želeji, arome, sredstva za zgoščevanje in | konzervansi | dandanes "ustvarijo" marmelado z dvakrat manj | P |
encime, je bolje kupiti nepasterizirane izdelke. | Konzervansi | so tudi nujno zlo, ki ga nihče ni vesel.Askorbinsko | P |
čokolade. - Preprečevanje kvarjenja živil: | konzervansi | preprečujejo ali zavirajo procese kvarjenja | P |
acesulfam K, natrijev mononitrat, BHA in BHT ( | konzervansi, | ki preprečujejo žarkost olja). Na eni strani | P |
primesi v dodatkih, - nekateri dodatki, denimo | konzervansi, | lahko povzročijo alergijske reakcije, - dodatki | P |
opustitvijo vseh strupov, kot so sladkor, kofein, | konzervansi, | alkohol ... DIETE | P |
filtri, ponavadi še kakšna umetna dišava in | konzervansi) | . 4. | P |
izdelki, hitra hrana, umetna sladila, barvila, | konzervansi | Domače kemikalije in čistilna sredstva | P |
bolezni. Onesnaženo okolje, neustrezna prehrana, | konzervansi, | insekticidi, kemična sredstva, radioaktivno | P |
" pesticidi in insekticidi, " | konzervansi | (zlasti nitrati v mesnih izdelkih), " premogov | P |
spet stare zgodbe o pomožnih snoveh, ki so kot | konzervansi | ali stabilizatorji dodani cepivu.Tiomersal je | P |
kozmetika je v celoti brez umetnih sestavin, kot so | konzervansi, | barvila in dišave, ter ni testirana na živalih | P |
naravnih, da ne vsebujejo dražečih dodatkov, kot so | konzervansi, | dišave in UV-filtri, in da so dermatološko testirani | P |
kemikalije, ki jih vdihavamo in so bolj nevarne kot | konzervansi | v vloženih kumaricah.Tudi v nekaterih katranih | P |
mesar. Bile so minimalno začinjene, morebitni | konzervansi | so se lepo povezali v maso, da se je pokazala | P |
zaradi različnih dodatkov (hormoni, zdravila, | konzervansi) | , ki se uporabljajo pri pridelavi mesa in drugih | P |
askorbinska in salicilna kislina so naravni | konzervansi, | zato je bil žele iz mojih otroških let prav | P |
drugih pa so lahko uporabljeni zaviralci kvara, | konzervansi. | Sirup je proizvod, pripravljen iz sadnega deleža | P |
drugi strani iz imen sestavin, denimo dišave, | konzervansi, | ne izvemo, za katero snov gre.Na vprašanje, | P |
spremenjena ali pretirano obdelana s pesticidi in | konzervansi. | « Podnebne razmere niso najbolj naklonjene zelenj | P |
oziroma mesa, ki je industrijsko obdelano s | konzervansi, | barvili in dodanimi okusi. Jagode, konzervirano | P |
maščob pa tudi z umetnimi aromami, barvili, | konzervansi, | stabilizatorji in gostili.Predvsem pa vsaj v | P |
sestavin, ki bi lahko dražile (dišave, barvila, | konzervansi) | . Za nego otroškega obraza sta, denimo, primerna | P |
vse je nadzorovano biološko pridelano. Tudi | konzervansi | so plod nature, kar dokazujeta certifikata BDIH | P |
naravnih, da ne vsebujejo dražečih dodatkov, kot so | konzervansi, | dišave, UV-filtri, in da so izdelki dermatološko | P |
snovi s skupnim imenom toksini. Sem spadajo | konzervansi, | umetna sladila, umetna barvila in še mnogo dodatkov | P |
pestrejšo, sezonsko, svežo hrano s čim manj | konzervansi, | dodatki in umetnimi barvili.Seveda nihče ne | P |
DEA povzročil tumorje na jetrih in ledvicah. | Konzervansi | so spojine, ki jih lahko dodamo kozmetičnim | P |
dermatitis. Uporabljata se v kombinaciji z drugimi | konzervansi | in v plinastem stanju sproščata formaldehid | P |
besedah Milana Pejnovića učinkoviti naravni | konzervansi. | Zato je edina prava organska kozmetika po njegovem | P |
objavljena študija, ki je pokazala na povezavo med | konzervansi | ‐ parabeni v deodorantih proti potenju in rakom | P |
splošno bolj onesnaženo, pojemo več živil s | konzervansi | in barvili, bivalne prostore preveč pregrevamo | P |
obroku. Prof. dr. Mušičeva opozarja še, da | konzervansi | (benzoati, salicilati, nitrati, sulfiti) zavirajo | P |
(K. P.) | Konzervansi | in barvila, na primer v bonbonih, na nekatere | P |
zdravljenje aken in nekaterih okužb ali celo | konzervansi | v kozmetičnih izdelkih in dišavah, ki absorbirajo | P |
izločijo vrste živil (maščobe, sladkorje, hrano s | konzervansi | idr.), za katere so prepričani, da so neprimerna | P |
njenem črnem seznamu so še sir, smetana, sol in | konzervansi. | Kljub pogostim sporom in nesoglasjem sta zakonca | P |
shranjevanje kot tista kupljena in obogatena s | konzervansi. | Da bo dlje ostal svež, pirin kruh hranite v hladilnik | P |
funkcijske skupine: E100-E199 (barvila); E200-E299 ( | konzervansi) | E300-E399 (antioksidanti), E400-E499 (stabilizatorji | P |
barvila označena s številkami od 100 do 199, | konzervansi | s številkami od 200 do 290, antioksidanti in | P |
naslednje kategorije aditivov: sladila, barvila, | konzervansi, | emulgatorji, antioksidanti, emulgirne soli, | P |
sestavine v kozmetiki sodijo lanolin, želatina, | konzervansi, | nekatere dišave (mošus in nekatere umetne dišave | P |
nekateri tuji izdelki, v katerih so velikokrat | konzervansi. | Kakor nam je zagotovila Barbara Rupnik, sekretarka | P |
več slabih razvad (pasivnost, kajenje, kava, | konzervansi, | premastna prežgana hrana, večje količine soli | P |
nekoč že poročali. Rezine pic iz pocastega, s | konzervansi | prepojenega testa so užitne izključno pod pogojem | P |
znebite s temle detergentom, ki so mu dodani | konzervansi. | Me prav zanima, ali kdo to zares uporablja. | P |
sposobnost? Škodili bi jim lahko tudi detergenti in | konzervansi, | saj ti težave povzročajo vodnim plazilcem, mehkužcem | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |