nova beseda iz Slovenije

konzervansi (75)


od E100 do E199 so barvila, od E200 do E299      konzervansi,      od E300 do E322 antioksidanti, od E400 do E495  D
škropljenje sadja v hladilnicah, da ne gnije,      konzervansi      itd.). Mimogrede: ste opazili, da nam trgovci  D
nesmisel (obstajajo mnogi varnejši in učinkovitejši      konzervansi)      in hazardiranje zdravstvenih oblasti z zdravjem  D
niso dobili pojasnil, s kakšnimi antibiotiki in      konzervansi      je pitana njihova perjad. Le nekaj ur po tem  D
bila sporna. Azidiol ima tako kot vsi drugi      konzervansi      zelo pomembno komponento, in to je barvilo,  D
kjer so, kot pravi Deklevova, lahko sporni      konzervansi,      in 55 vzorcev različnih vrst moke, pri kateri  D
kategorij, med katere sodijo sladila, barvila,      konzervansi,      antioksidanti, emulgatorji, emulgirane soli  D
prigrizkih (denimo v čipsu), tudi v kosmičih.      Konzervansi,      ki jih je okrog 30, sodijo v skupino E 200-290  D
majonezo: E 224, E 412 in E 415. Seveda so to sami      konzervansi,      ki imajo blagoslov EU.Odobravanje žirije na  D
med katere sodijo barvila, sladila, arome,      konzervansi,      emulgatorji ... in so regulirani s pravilnikom  D
za reakcijo na dodana sredstva, kot so npr.      konzervansi      ali barvila.V zvezi z dejavniki, ki niso povezani  D
bolj škodljivo, predelano mleko, bel sladkor,      konzervansi,      barvila, gostila in meso ali nekakovostna soja  D
transportu, hrambi; mednje sodijo barvila, sladila,      konzervansi,      antioksidanti, emulgatorji, stabilizatorji,  D
rasti, antibiotiki, pomirjevali, predelana s      konzervansi,      umetnimi barvili, vzpodbujevalci okusa in na  D
temveč neverjetno učinkovite kreme proti gubam,      konzervansi      za čustva in razum v vsemogočih oblikah, zadnji  D
raziskave, ki kažejo, da so lahko posamezni      konzervansi,      ki jih najdemo v industrijsko predpripravljeni  D
namreč seznam substanc, ki se uporabljajo kot      konzervansi,      kot barvila in kot UV filtri.Kot sem že rekla  G
lastnosti moke, sredstva za uravnavanje kislosti,      konzervansi,      nekaterim kruhom pa dodajajo tudi sladkor, olje  G
pogledajo, če imajo mogoče pa le E621. Kaj pa      konzervansi?     Brez njih bi se marsikatero živilo že preden  G
zdaj pa jemo te predelane izdelke z veliko      konzervansi.     Prehrana je zagotovo dejavnik, ki vpliva.   G
živila z dodanimi emulgatorji, stabilizatorji in      konzervansi.      Mateja se mora dobro seznaniti z vsemi sestavinami  G
konzervans, - nitrati in nitriti (E 249-252),      konzervansi,      - BHA in BHT (E 320 in E 3), antioksidanta,  P
pridobivajo iz glukoze; ADI ni določena. -      Konzervansi      (E 200-E 283) Konzervansi preprečujejo rast  P
- Konzervansi (E 200-E 283)      Konzervansi      preprečujejo rast bakterij, plesni ter virusov  P
tem onemogočajo kvarjenje izdelkov. Naravni      konzervansi      so toplota (sterilizacija (120 C), pasterizacija  P
kroorganizmov. Toda v nasprotju z dodanimi kemičnimi      konzervansi      mlečna kislina v naravno kisani hrani telesu  P
dodatkov strupenih snovi, kot so pesticidi,      konzervansi      in barvila, obremenjuje organe za izločanje  P
ne svetujem. Večina jih je namreč obdelana s      konzervansi;      nekateri med njimi v telesu učinkujejo prav  P
Želeji, arome, sredstva za zgoščevanje in      konzervansi      dandanes "ustvarijo" marmelado z dvakrat manj  P
encime, je bolje kupiti nepasterizirane izdelke.      Konzervansi      so tudi nujno zlo, ki ga nihče ni vesel.Askorbinsko  P
čokolade. - Preprečevanje kvarjenja živil:      konzervansi      preprečujejo ali zavirajo procese kvarjenja  P
acesulfam K, natrijev mononitrat, BHA in BHT (     konzervansi,      ki preprečujejo žarkost olja). Na eni strani  P
primesi v dodatkih, - nekateri dodatki, denimo      konzervansi,      lahko povzročijo alergijske reakcije, - dodatki  P
opustitvijo vseh strupov, kot so sladkor, kofein,      konzervansi,      alkohol ... DIETE   P
filtri, ponavadi še kakšna umetna dišava in      konzervansi)     . 4.   P
izdelki, hitra hrana, umetna sladila, barvila,      konzervansi      Domače kemikalije in čistilna sredstva   P
bolezni. Onesnaženo okolje, neustrezna prehrana,      konzervansi,      insekticidi, kemična sredstva, radioaktivno  P
" pesticidi in insekticidi, "      konzervansi      (zlasti nitrati v mesnih izdelkih), " premogov  P
spet stare zgodbe o pomožnih snoveh, ki so kot      konzervansi      ali stabilizatorji dodani cepivu.Tiomersal je  P
kozmetika je v celoti brez umetnih sestavin, kot so      konzervansi,      barvila in dišave, ter ni testirana na živalih  P
naravnih, da ne vsebujejo dražečih dodatkov, kot so      konzervansi,      dišave in UV-filtri, in da so dermatološko testirani  P
kemikalije, ki jih vdihavamo in so bolj nevarne kot      konzervansi      v vloženih kumaricah.Tudi v nekaterih katranih  P
mesar. Bile so minimalno začinjene, morebitni      konzervansi      so se lepo povezali v maso, da se je pokazala  P
zaradi različnih dodatkov (hormoni, zdravila,      konzervansi)     , ki se uporabljajo pri pridelavi mesa in drugih  P
askorbinska in salicilna kislina so naravni      konzervansi,      zato je bil žele iz mojih otroških let prav  P
drugih pa so lahko uporabljeni zaviralci kvara,      konzervansi.      Sirup je proizvod, pripravljen iz sadnega deleža  P
drugi strani iz imen sestavin, denimo dišave,      konzervansi,      ne izvemo, za katero snov gre.Na vprašanje,  P
spremenjena ali pretirano obdelana s pesticidi in      konzervansi.     « Podnebne razmere niso najbolj naklonjene zelenj  P
oziroma mesa, ki je industrijsko obdelano s      konzervansi,      barvili in dodanimi okusi. Jagode, konzervirano  P
maščob pa tudi z umetnimi aromami, barvili,      konzervansi,      stabilizatorji in gostili.Predvsem pa vsaj v  P
sestavin, ki bi lahko dražile (dišave, barvila,      konzervansi)     . Za nego otroškega obraza sta, denimo, primerna  P
vse je nadzorovano biološko pridelano. Tudi      konzervansi      so plod nature, kar dokazujeta certifikata BDIH  P
naravnih, da ne vsebujejo dražečih dodatkov, kot so      konzervansi,      dišave, UV-filtri, in da so izdelki dermatološko  P
snovi s skupnim imenom toksini. Sem spadajo      konzervansi,      umetna sladila, umetna barvila in še mnogo dodatkov  P
pestrejšo, sezonsko, svežo hrano s čim manj      konzervansi,      dodatki in umetnimi barvili.Seveda nihče ne  P
DEA povzročil tumorje na jetrih in ledvicah.      Konzervansi      so spojine, ki jih lahko dodamo kozmetičnim  P
dermatitis. Uporabljata se v kombinaciji z drugimi      konzervansi      in v plinastem stanju sproščata formaldehid  P
besedah Milana Pejnovića učinkoviti naravni      konzervansi.     Zato je edina prava organska kozmetika po njegovem  P
objavljena študija, ki je pokazala na povezavo med      konzervansi      ‐ parabeni v deodorantih proti potenju in rakom  P
splošno bolj onesnaženo, pojemo več živil s      konzervansi      in barvili, bivalne prostore preveč pregrevamo  P
obroku. Prof. dr. Mušičeva opozarja še, da      konzervansi      (benzoati, salicilati, nitrati, sulfiti) zavirajo  P
(K. P.)      Konzervansi      in barvila, na primer v bonbonih, na nekatere  P
zdravljenje aken in nekaterih okužb ali celo      konzervansi      v kozmetičnih izdelkih in dišavah, ki absorbirajo  P
izločijo vrste živil (maščobe, sladkorje, hrano s      konzervansi      idr.), za katere so prepričani, da so neprimerna  P
njenem črnem seznamu so še sir, smetana, sol in      konzervansi.      Kljub pogostim sporom in nesoglasjem sta zakonca  P
shranjevanje kot tista kupljena in obogatena s      konzervansi.     Da bo dlje ostal svež, pirin kruh hranite v hladilnik  P
funkcijske skupine: E100-E199 (barvila); E200-E299 (     konzervansi)      E300-E399 (antioksidanti), E400-E499 (stabilizatorji  P
barvila označena s številkami od 100 do 199,      konzervansi      s številkami od 200 do 290, antioksidanti in  P
naslednje kategorije aditivov: sladila, barvila,      konzervansi,      emulgatorji, antioksidanti, emulgirne soli,  P
sestavine v kozmetiki sodijo lanolin, želatina,      konzervansi,      nekatere dišave (mošus in nekatere umetne dišave  P
nekateri tuji izdelki, v katerih so velikokrat      konzervansi.     Kakor nam je zagotovila Barbara Rupnik, sekretarka  P
več slabih razvad (pasivnost, kajenje, kava,      konzervansi,      premastna prežgana hrana, večje količine soli  P
nekoč že poročali. Rezine pic iz pocastega, s      konzervansi      prepojenega testa so užitne izključno pod pogojem  P
znebite s temle detergentom, ki so mu dodani      konzervansi.     Me prav zanima, ali kdo to zares uporablja.   P
sposobnost? Škodili bi jim lahko tudi detergenti in      konzervansi,      saj ti težave povzročajo vodnim plazilcem, mehkužcem  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA