nova beseda iz Slovenije
rakavih celic. Strokovnjaki domnevajo, da so | flavonoidi, | skvaleni in polifenoli tiste spojine, ki varujejo | D |
Med varovalne snovi sodijo vitamini, minerali, | flavonoidi | ..., ki so v sadju, zelenjavi in stročnicah, v | D |
vina so odgovorni bržkone naravni antioksidanti | flavonoidi. | A to ne pomeni, da Truelsen svetuje redno uživanje | D |
delimo v dve skupini: flavonoide in neflavonoide. | Flavonoidi | so pretežno v trdih delih grozdja (peškah, kožici | D |
je bolj zdravo kot nemško, saj je bogatejše s | flavonoidi | in polifenoli, in zato bolje ščiti ožilje, so | D |
pa zdravniki že več kot dvajset let vedo, da | flavonoidi | v temni čokoladi dobro vplivajo na srce in ožilje | D |
sulfat; v njem so tudi številni polifenoli ( | flavonoidi | in tanini), eterična olja, polisaharidi in saponini | D |
prehrane, spadajo karotenoidi, vitamina C in E, | flavonoidi | in selen.Vitamin C pospešuje celjenje vnetij | D |
protivnetni, spodbujajo tvorbo interferona), inulin, | flavonoidi | (uničujejo proste radikale, krepijo krvničke | D |
pojesti tablico čokolade. Kakav je namreč bogat s | flavonoidi, | o katerih domnevajo, da koristijo srcu.V raziskavi | D |
pojesti tablico čokolade. Kakav je namreč bogat s | flavonoidi, | o katerih domnevajo, da koristijo srcu.V raziskavi | D |
. Pri raziskavah in vitro so ugotovili, da | flavonoidi | v hmelju učinkovito preprečujejo nekatere vrste | D |
razstrupljajo nekatere snovi, ki povzročajo raka. | Flavonoidi | v borovnicah pa lovijo proste radikale in spodbujajo | D |
limon, bogate pa so tudi z drugimi vitamini ter | flavonoidi | in karotenoidi, močnimi antioksidanti.Človeku | D |
različne antioksidante, kot so vitamini A, C, E, | flavonoidi, | karotenoidi, selen, cink, baker, mangan ...Vitamin | D |
tipa 2, s pomočjo katerih želijo ugotoviti, ali | flavonoidi | (antioksidanti) v čokoladi blagodejno vplivajo | D |
verjamejo, da bi čokolada, bogata z rastlinskimi | flavonoidi, | ki jih vsebujeta kakav in soja, lahko varovala | D |
Prehransko so najpomembnejše fenolne kisline, | flavonoidi | in tanini. Fenolne kisline so dokaj enostavne | D |
tanini. Fenolne kisline so dokaj enostavne, | flavonoidi | in tanini pa kompleksnejše spojine.Med fenolnimi | D |
pomembne fenolne spojine in med njimi predvsem | flavonoidi. | V zadnjem času se na trgu pojavljajo nutracevtiki | D |
dogaja ob stresu in med večjim telesnim naporom, | flavonoidi | pa ta zaviralen učinek adrenalina preprečijo | D |
Kot antioksidanti pa naj bi delovale še snovi | flavonoidi | v zelenjavi in sadju.Vitamin E je v olju žitnih | D |
Vitamin C je v zelenjavi in sadju. | Flavonoidi | so v sadju, zelenjavi, zelenem čaju in rdečem | D |
presnovnine, kot so na primer alkaloidi, kumarini, | flavonoidi, | karotenoidi, antibiotiki in druge.Te naravne | D |
v kakavu koristne za zdravje: antioksidanti | flavonoidi | preprečujejo nastajanje plakov na žilnih stenah | D |
železo, fosfor, pa z organskimi kislinami, | flavonoidi, | pektinskimi snovmi in živimi bakterijami mlečne | D |
- kumarini (zelenjava in citrusi), - | flavonoidi | (večina sadja in zelenjava), - fenoli (večina | P |
ko je, boljši postaja in višjo ceno dosega. | Flavonoidi | in rudnine V pu-erhu pa je skrito še marsikaj | P |
šentjanževke za pomirjanje. Med drogami s | flavonoidi | (flavus - rumen, rumena barva prvih izoliranih | P |
likopen ~ paradižnik, melona, grenivka | flavonoidi | ~ citrusi, čajni lističi, čebula, jabolka, rdeče | P |
ioksidantsko delovanje. Nova študija je odkrila, da | flavonoidi, | ki so predvsem v lupini mandljev, eden od ključnih | P |
katehine in flavonole. Pokazalo se je tudi, da | flavonoidi | v kombinaciji z vitaminom E ali C pomembno zavirajo | P |
sestavinami hrane, ki ga vsebuje, na primer | flavonoidi. | V tem primeru je odgovoren tudi za zdravo, močno | P |
Mogočni varuhi zdravja so še karotenoidi in | flavonoidi | iz sadja, zelenjave, čaja in rdečega vina ter | P |
zdravila, ki učvrstijo vensko steno. To so | flavonoidi, | ki jih priporočajo že vsem, ki imajo samo težke | P |
verjeli, da so za interakcijo z zdravili odgovorni | flavonoidi | (ti dajejo grenivki grenak okus), toda raziskovalci | P |
krvi in imajo močan antioksidacijski vpliv. | Flavonoidi | tangeretin, nobiletin, limonin in nomilin, ki | P |
lahko »zahvalimo« za značilen vonj in okus, ter | flavonoidi, | zlasti kvercetin.Čebula je tudi dober vir kroma | P |
preprečevanju nastanka raka. Antioksidanti in | flavonoidi | imajo protibakterijsko delovanje.Temni med, | P |
hiperforin", zanj pa so zaslužni tudi hipericin, | flavonoidi | itn.Te učinkovine iz šentjanževke zavirajo ponovni | P |
C, pa tudi z vitamini B-kompleksa, minerali, | flavonoidi, | nekatere sorte grenivk pa tudi z betakarotenom | P |
eskulin, saponini, tanin, smola, maščobna olja, | flavonoidi | in kumarini.Kot surovino ga uporabljajo za izdelavo | P |
bil posledica boljše prekrvljenosti možganov. | Flavonoidi, | jih je najti v različnem sadju in tudi v borovnicah | P |
rastlinskih olj, z vitaminoma C in E, naravnimi | flavonoidi, | izvlečki zgoščenih križnic in zeliščnih izdelkov | P |
protivnetni, spodbujajo tvorbo interferona), inulin, | flavonoidi | (uničujejo proste radikale, krepijo krvničke | P |
uporabljamo za lajšanje težav pri boleznih jeter. | Flavonoidi, | med katere spadajo tudi "flavolignani", učinkovine | P |
Antioksidativni učinek silimarina Učinkovine | flavonoidi | v silimarinu lovijo proste radikale pri presnovi | P |
rdeče do vijoličaste in modre, so najpomembnejši | flavonoidi, | in sicer znotraj njih skupina antocianinov. | P |
lavonoidov (rutin, kvercetin, "hiperozid", viteksin). | Flavonoidi | so zelo pomembni tudi za rastlino, saj delujejo | P |
vsebuje hrana (vitamini A, C, E, betakaroten, | flavonoidi | ...).Največ antioksidantov, ki so tudi v kavi | P |
hrano, v kateri so še druge snovi, kot so denimo | flavonoidi, | ki podpirajo njihovo delovanje.Na vprašanje | P |
zamastitve žil, ki vodi v njihovo poapnenje. | Flavonoidi | in polifenoli so najbolj zaslužni, da so jabolka | P |
lahko preprečujejo srčne bolezni. Imenujemo jih | flavonoidi | in so tudi v drugi hrani: grozdju, čebuli, rdečem | P |
rdečem vinu, čaju, pomarančah, stročnicah. | Flavonoidi | delujejo kot antioksidanti in antimutageni. | P |
učinkovite biološke snovi, kot so antioksidanti, | flavonoidi, | karotenoidi, probiotiki in fitoestrogeni, ter | P |
snovi (vitamini, rudninske snovi, klorofil, | flavonoidi, | karotenoidi) kot po aromi in vonju prekaša svojega | P |
Raziskave so dokazale, da učinkovine v ginku ( | flavonoidi | in terpeni) spodbujajo krvni obtok, s tem pa | P |
uporaba mikroniziranih "venoaktivnih" zdravil s | flavonoidi. | Pogost je tudi postopek sklerozacije, kar pomeni | P |
občutek napetosti in teže v nogah. »Mikronizirani | flavonoidi, | zlasti diosmin, so redka zdravila s klinično | P |
Economistu: omega-3 je v lososu, kiviju, oreških. | Flavonoidi | so v zelenem čaju, limoni, rdečem vinu, temni | P |
hrano, v kateri so še druge snovi, kot so denimo | flavonoidi, | ki podpirajo njihovo delovanje. Vendar, če smo | P |
kot so eterična olja, alkaloidi, grenčine, | flavonoidi, | čreslovina, saponini, sluzi, vitamini, minerali | P |
Rotterdam Study (2002), so pokazale, da imajo | flavonoidi | velik pomen pri varovanju pred boleznimi srca | P |
s hrano, bogato z vlakninami, karotenoidi in | flavonoidi, | našteva dr. Pfeiferjeva. Najdlje v preteklost | P |
učinkujejo še tako imenovani fitoestrogeni in | flavonoidi. | SOJA, DETELJA IN | P |
zatrjuje Heinrichova. Epicatechin in drugi | flavonoidi | so tudi v zelenem čaju in rdečem vinu. Znanstven | P |
Znanstveniki pa še ne vedo natančno, kako in zakaj | flavonoidi | delujejo na telo, saj jih le največ dvajsetina | P |
ki razkužujejo. Rastlinske zaščitne snovi | flavonoidi | delujejo protivnetno in krepijo tkivo dlesni | P |
tretjini pa iz Afrike. Ker so zrna bogata s | flavonoidi, | po znanstvenih izsledkih utrjujejo srce in ožilje | P |
v klinčkih še druge koristne snovi: vanilin, | flavonoidi | in čreslovine, bogati so tudi z vlaknino, manganom | P |
(med njimi posebno partenolid), čreslovine, | flavonoidi, | piretrin in eterična olja.Z redno rabo naj bi | P |
Njihov izvleček je bogat z eteričnim oljem, | flavonoidi, | saponini, grenčinami, glikozidi, čreslovinami | P |
ki krepi stene žil. V sadežih jagodičevja so | flavonoidi, | varovalne snovi iz skupin polifenolov, ki so | P |
modrih jagod in oči. Tudi tu imajo prste vmes | flavonoidi. | Ker poživijo krvni obtok, pripomorejo k ostrejšemu | P |
največ v plodovih. Učinkovine v njem so terpeni, | flavonoidi, | glikozidi, čreslovine, sladkor in smole.V njem | P |
dodaja, da so v medu pomembni antioksidanti, | flavonoidi, | ki preprečujejo nastajanje krvnim strdkov oziroma | P |
zdravila, ki učvrstijo vensko steno. To so | flavonoidi, | ki jih priporočajo že pri tistih, ki imajo samo | P |
nemirne noge. Pri nas je mogoče dobiti tablete s | flavonoidi | (detralex), vendar je treba tudi te plačati | P |
antioksidanti -, med drugim v namaze in pijačo. | Flavonoidi | se lažje absorbirajo, če so v majhnih kapljicah | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |