nova beseda iz Slovenije
monopolnega položaja na tržišču, 23. n. pr. | bešamel | ali paradižnikova ..., 25. otočje v Polineziji | D |
nemogoče narediti spodobno krompirjevo solato, | bešamel | ali dobro špinačo, za začinjanje ragujev in | D |
Vodoravno: 1. proso, 6. abonent, 13. eolit, 14. | bešamel, | 15. stena, 16. E(mil) Z(atopek), 17. vime, 18 | D |
poprajte, prevrite, vmešajte žlico parmezana. | Bešamel | mora biti tekoč, a gost.Na olju lahno zarumenite | P |
čebulo in dodajte radič, popražite, dodajte | bešamel, | premešajte in odstranite z ognja.Meso dajte | P |
dajte na dno ognjevarne posode, čezenj zlijte | bešamel | z radičem in potisnite za dobrih petnajst minut | P |
vodo, juho ali mlekom, da se dobro razkuha. | Bešamel | ali velute je belo »prežganje«, ki ga pripravimo | P |
brez grudic, nato pa prilijemo vroče mleko ( | bešamel) | ali vročo juho (velute) med stalnim mešanjem | P |
rjavim prežganjem, ko moko dlje pražimo, je | bešamel | razmeroma zdrav dodatek jedem, ker ne vsebuje | P |
vodo, juho ali mlekom, dobimo belo prežganje ( | bešamel, | velute), ki zelo malo škoduje zdravju, še zlasti | P |
Potrebujemo : 200 g sesekljane špinače, 3 jajca, za | bešamel: | dcl mleka, 100 g masla, 150 g bele moke, mlet | P |
z vrelim mlekom in pokuhamo, da nastane gost | bešamel. | Še mlačnemu primešamo rumenjake, špinače in | P |
4 žlice olivnega olja, sol, čili v prahu; za | bešamel: | 4 žlice masa, 4 žlice moke, 3/4 l mleka, sol | P |
temperaturi približno 15 minut počasi kuhamo. Za | bešamel | v kozici na srednji temperaturi raztopimo maslo | P |
nato zelenjavo, mocarelo, parmezan in spet | bešamel. | In tako dalje, dokler nam vsega ne zmanjka. | P |
juho iz zelenjavne kocke. Tretja možnost je | bešamel. | Popečen krompir s paradižniki | P |
Maslo razpustimo in mu dodamo kislo smetano ter | bešamel, | juho in žlico parmezana.Začinimo s soljo, poprom | P |
koščki, jušna zelenjava, paradižnikova omaka, | bešamel, | kos parmezana.Nasekljano jušno zelenjavo (korenček | P |
Odstavimo in ohladimo. | Bešamel | (za nadev): v kozici stopimo polovico masla | P |
dobimo gosto omako. Ohlajenim gobam primešamo | bešamel, | narezan drobnjak in sesekljan timijan.Dobro | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |