nova beseda iz Slovenije

bešamel (20)


monopolnega položaja na tržišču, 23. n. pr.      bešamel      ali paradižnikova ..., 25. otočje v Polineziji  D
nemogoče narediti spodobno krompirjevo solato,      bešamel      ali dobro špinačo, za začinjanje ragujev in  D
Vodoravno: 1. proso, 6. abonent, 13. eolit, 14.      bešamel,      15. stena, 16. E(mil) Z(atopek), 17. vime, 18  D
poprajte, prevrite, vmešajte žlico parmezana.      Bešamel      mora biti tekoč, a gost.Na olju lahno zarumenite  P
čebulo in dodajte radič, popražite, dodajte      bešamel,      premešajte in odstranite z ognja.Meso dajte  P
dajte na dno ognjevarne posode, čezenj zlijte      bešamel      z radičem in potisnite za dobrih petnajst minut  P
vodo, juho ali mlekom, da se dobro razkuha.      Bešamel      ali velute je belo »prežganje«, ki ga pripravimo  P
brez grudic, nato pa prilijemo vroče mleko (     bešamel)      ali vročo juho (velute) med stalnim mešanjem  P
rjavim prežganjem, ko moko dlje pražimo, je      bešamel      razmeroma zdrav dodatek jedem, ker ne vsebuje  P
vodo, juho ali mlekom, dobimo belo prežganje (     bešamel,      velute), ki zelo malo škoduje zdravju, še zlasti  P
Potrebujemo : 200 g sesekljane špinače, 3 jajca, za      bešamel:      dcl mleka, 100 g masla, 150 g bele moke, mlet  P
z vrelim mlekom in pokuhamo, da nastane gost      bešamel.      Še mlačnemu primešamo rumenjake, špinače in  P
4 žlice olivnega olja, sol, čili v prahu; za      bešamel:      4 žlice masa, 4 žlice moke, 3/4 l mleka, sol  P
temperaturi približno 15 minut počasi kuhamo. Za      bešamel      v kozici na srednji temperaturi raztopimo maslo  P
nato zelenjavo, mocarelo, parmezan in spet      bešamel.     In tako dalje, dokler nam vsega ne zmanjka.   P
juho iz zelenjavne kocke. Tretja možnost je      bešamel.      Popečen krompir s paradižniki   P
Maslo razpustimo in mu dodamo kislo smetano ter      bešamel,      juho in žlico parmezana.Začinimo s soljo, poprom  P
koščki, jušna zelenjava, paradižnikova omaka,      bešamel,      kos parmezana.Nasekljano jušno zelenjavo (korenček  P
Odstavimo in ohladimo.      Bešamel      (za nadev): v kozici stopimo polovico masla  P
dobimo gosto omako. Ohlajenim gobam primešamo      bešamel,      narezan drobnjak in sesekljan timijan.Dobro  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA