nova beseda iz Slovenije

Revija Mladina, leto 2005, poved v sobesedilu:

Na moje presenečenje mi je gospod med rezanjem sočnih telečjih tankic do potankosti razložil kulinarične posebnosti, vsebino in izvor obrezanih plasti mesa ter me za nadaljnje informacije napotil na naslov, od koder v Slovenijo prihaja 95 odstotkov vsega mesa za kebabe: podjetje Birtat iz nemškega Waiblingen-Neustadta v bližini Stuttgarta.

V Birtatu pravijo, da prodajajo samo tisto, kar bi si želeli jesti sami, v enega vodilnih evropskih mesnopredelovalnih obratov z več kot sto zaposlenimi pa so se razvili iz orientalske restavracije, ki je v mestu Sindelfingen od leta 1990 pripravljala turške specialitete.
Ker je povpraševanje po njihovih izdelkih krepko presegalo ponudbo, so leta 1998 odprli obrat v Waiblingen-Neustadtu, ki sodeluje s skoraj tridesetimi grosisti in več kot 650 trgovci na drobno širom po Evropi. 70 odstotkov njihove proizvodnje ostane na nemškem tržišču, ostalo pa izvozijo v Avstrijo, Italijo, Portugalsko, Francijo, Španijo, Belgijo, skandinavske dežele, Grčijo in zdaj še Slovenijo.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA