nova beseda
iz Slovenije
Slovenske novice - ČGP Delo, leto 2008, poved v sobesedilu:
Krap pomeni dvoje: vrsto sladkovodne ribe, narečno poimenovanje za krof ter najpogosteje nadevan in kuhan, pečen ali ocvrt testeni žepek; čeprav se jedi po videzu razlikujejo, je osnovna polkrožna, stisnjeni robovi testenega žepka in njegova nadevana, napihnjena oblika pa nekoliko spominjajo tudi na ribo
Temeljna oblika jedi, ki se imenuje krap ali krapec, ponekod tudi kraf, je testeni žepek, ki je polnjen z različnimi nadevi. Izdelava poteka tako, da najprej zamesimo nekvašeno (redkeje tudi kvašeno) testo iz ajdove ali pšenične moke, ga razvaljamo, izrežemo, navadno s kozarcem ali lončkom, na sredino okroglih krpic položimo nadev, potem prepognemo v polkrožno obliko in robove stisnemo s prsti ter tako damo krapu svojevrstno podobo oziroma ornament.
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani