nova beseda iz Slovenije

Delo in Dom - Priloga Dela, leto 2007, poved v sobesedilu:

Vendar se praviloma dogaja, da daje večina ljudi pri pokušnjah, na katerih izbirajo med na videz neprepoznavnimi, olupljenimi krhlji, prednost jabolkom novih sort, pridobljenih s klasičnim žlahtnjenjem, ki so skladnejšega okusa in imajo manj kašasto meso,« prevladujoč okus in navade ljudi povzame profesor.



Po slovenskih kmečkih sadovnjakih je bil nekdaj najbolj razširjen bobovec, klasično zimsko, ne ravno sočno jabolko, ki postane okusno šele sredi zime, med sortami, ki so jih med obema vojnama veliko izvažali, profesor Štampar spomni na zelenorumeni grafenjštanjc, od tistih, ki so imele v naših krajih največjo veljavo, pa naniza še zlato parmeno, štajerski mošancelj, goriško sevko, dolenjsko in gorenjsko voščenko, krivopecelj, rumeno lepocvetko, šampanjsko reneto, carjeviča in boskopski kosmač.




Drevesa se ne dotikajo



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA