nova beseda iz Slovenije

Revija Viva, leto 2003, poved v sobesedilu:



Na marsikaterem področju Umbrije se le s težavo izognemo svinjskemu mesu, saj si tradicionalni kuharji ne morejo kaj, da ne bi v jedi, tudi tiste, ki jih imajo za "čiste" zelenjavne, vrgli vsaj košček slanine. Če v mesariji naletimo na dolgo vrsto neučakanih kupcev, to pomeni, da pred mesarjem tisti dan leži pečen odojek, polnjen z najrazličnejšo zelenjavo (velikokrat je to leča iz Castelluccia, ki je ni treba prej namakati in ki jo pridelujejo brez pesticidov), ki ga previdno reže, tako da vsak dobi skupaj z mesom tudi slastno zelenjavo. Poznavalci umbrijske kuhinje trdijo, da je na umbrijskem podeželju svinjina daleč najbolj cenjeno meso, priljubljene pa so tudi gosi, race, jagnjetina, ovčetina in raznovrstna divjad.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA