nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 1999, poved v sobesedilu:



Četudi McGee in njegovi kolegi niso povsem prepričani, »ali je teoretični učinek toplote na meso praktičnega pomena«, zaključujejo svojo znanstveno razpravo z navodilom za kuharje: kosi mesa ne smejo biti predebeli in jih je treba poprej ogreti na telesno temperaturo - s tem se skrajša čas, ko je temperatura zunanjih predelov previsoka. Pogosto obračanje pri pečenju zmanjšuje toplotno izgubo na tisti strani mesa, ki ni v stiku s ponvo, in tako skrajša čas kuhanja. V slogu kuharskih priročnikov svetujejo tudi, naj kuhar pri peki ali pečenju na žaru poskrbi, da je temperatura na površini tik pod vreliščem, s tem da po začetni veliki vročini zmanjša ogenj ali meso položi na manj vroče mesto.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA