nova beseda
iz Slovenije
DELO, leto 1999, poved v sobesedilu:
Sporna so predvsem tista živila, ki vsebujejo veliko maščob (mleko, maslo, meso), saj se v njih kopičijo vse organoklorne spojine, ki jih imenujemo s skupnim imenom obstojni organski onesnaževalci in med katerimi so tudi dioksini, je povedal Ernest Vončina z Inštituta za varstvo okolja pri Zavodu za zdravstveno varstvo v Mariboru, ki se med drugim ukvarja z meritvami dioksinov.
Med temi obstojnimi organskimi onesnaževalci je bil zloglasni DDT, vrsta sadnih škropiv (endrin, dieldrin, heptaklor) in poliklorirani bifenili (PCB), ki so bili tudi pri nas v sedemdesetih letih v uporabi zaradi odličnih elektroizolacijskih sposobnosti, a so med drugim povzročili znano onesnaženje belokranjske reke Krupe.
In ker je večina omenjenih klorovih spojin zaradi nezaželenih učinkov na okolje in človeka že prepovedana, se njihova količina zmanjšuje; v zadnjih letih pa so prišle v ospredje predvsem nezaželene lastnosti dioksinov, h katerim
prištevamo 135 predstavnikov kloriranih dibenzofuranov in 75 predstavnikov kloriranih dibenzodioksinov.
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani