nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2010, poved v sobesedilu:

Chef namreč stavi na lokalno, kot je sam povedal, kar petindevetdeset odstotkov vseh surovin, ki jih uporabljajo, izvira z Seelanda, in precej jih je takih, da jih ni mogoče preprosto kupiti, ampak jih je treba pač nabrati.

V Redzepijevi kuhinji na primer ni manga, ni olivnega olja in oliv, so pa bučno, laneno in druga olja, paradižniki so le nekaj tednov v letu, česen le takrat, ko je mlad, na soncu posušenih paradižnikov preprosto ni, precej domiselno se je chef lotil rži, uporablja le malo masla, zato pa precej hrena, gosja pasteta ne sodi v ta svet, zato pa je veliko povsem neznanih rastlinic, neznanih rakov, školjk s Farskih otokov, divjega lososa, različni netradicionalni mlečni izdelki, že islandske alge in najčistejša voda z Grenlandije delujejo malce tuje.


Začetek dneva v gozdu ali na livadi se zdi Redzepiju nekaj najbolj običajnega na svetu, rad poudari, da mu je okušanje rastlinic izostrilo okus in ga naučilo spoštovati vse, kar zraste iz zemlje.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA