nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2010, poved v sobesedilu:

Gostilna Rajh je postregla s hišnim ajdovim kruhom z orehi in maslom iz bučnega olja Kocbek, k sladicam je primaknila »bučino tortico«; ošterija Debeluh si je za lahkoten uvod zamislila »liziko griziko« in nadaljevala z Mlinotestovimi polnozrnatimi sirovimi kapeleti z rdečim radičem, Kraljestvo pršuta pa je seveda ponudilo vipavski pršut, kot toplo predjed še »salam«, hruško, sir in tortelon Barone. Restavracija JB je za predjed delila sad Bratovževega iskanja in interpretiranja okusov otroštva - pistacijevo in kokosovo kremo s školjčnim sladoledom in krompirjevimi luskami (zamisel za ta recept in njegovo izvedbo je Janez Bratovž vključil v svoje kongresno predavanje oziroma kuhanje na odru), sledil je čebulni njok z artičoko, prekajeno skuto, rezino sveže repe in praženo rdečo polento. Restavracija Apolonia je svoj prvi grižljaj preprosto poimenovala »iz morja v usta«, k sladicam skupinskega nastopa pa dodala »potičko 2010«.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA