nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2009, poved v sobesedilu:



Zmeraj je bil užitek gledati kuharja oziroma rezalca v hitrih restavracijah s sušijem, kako spretno je delal svaljke iz kuhanega riža, jih zavil v morsko travo, alge ali pustil brez vsega, dal na vrh tanko rezino srebrne, rumene, črne ali rdečkaste ribe, po dva svaljka naložil na krožniček, ga dal na tekoči trak, ki se je vozil malo nad točilno mizo, gostje pa so z njega sneli par rib, ki jim je bil najbolj všeč. Trije ali štirje krožnički (na pultu so bili rezanci rdečega zelja, ki so priloga k sušiju, in obvezna sojina omaka, v katero se pomakata tako riba kot zelje; zraven se prileže dober jasminov čaj), ki so stali manj kot deset dolarjev, so potešili lakoto, niso pa tako napolnili trebuha, da bi jedec postal prijetno len. Tudi za sašimi, surovo ribo s prilogami, nisem našel prave družbe.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA