nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2009, poved v sobesedilu:

Pomemben je splošni nauk: več akrilamida se tvori, če živila cvremo ali pečemo, če to delamo pri temperaturah, višjih od 170 stopinj Celzija, če traja obdelava dlje itn. Tveganju pa se izognemo, če živila kuhamo v vodi, v sopari, jih dušimo, če jih že pečemo, naj ne bodo temno rjava ali celo zažgana, kruh naj vzhaja po klasični metodi, živila z večjo vsebnostjo akrilamida (čips, ocvrt krompirček, močno zapečen kruh in pecivo, kroketi pa tudi pražena kava, oreški, žitarice) si privoščimo le izjemoma. Z eno vrečko čipsa namreč pojemo več kot dvojni varni dnevni odmerek akrilamida.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA