nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2008, poved v sobesedilu:



Danes pridelajo največ čilija v Indiji, resni ljubitelji pekočih zadev pa večinoma kupujejo zvezdne sorte tajskega, mehiškega, nigerijskega in, seveda, novomehiškega izvora. Najpogosteje v mehiški in drugih pekočih kuharijah - v različnih salsah, omakah in enolončnicah - nastopajo sveži zeleni čiliji serrano, univerzalni jalapeño in poblano (to je samo ime za posušeni ancho), pri bolj avanturistično razpoloženih pa na mizi ne sme manjkati ugledni, preprosto nasilni habanero (jakost je, kakopak, 10), ki zapeče na zanimivo neposreden način, kajenski poper, "guajillo" (jakost 3, blag okus po zelenem čaju) in chipotle (jakost 6, pravzaprav je to prekajeni jalapeño z odličnim toplim, oreškastim pridihom). Na ljubljanski tržnici ljubitelji pekočega včasih presenetijo z nekaterimi tajskimi sortami ali tabascom in ptičjimi očesi, z malo sreče je mogoče odnesti domov tudi kako manj znano vrsto makedonskega izvora.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA