nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2008, poved v sobesedilu:

V kuharici Felicite Kalinšek iz leta 1957 je najti celo recept za »"burečke"«, bureku podobno jed iz rezančnega testa, sicer pa se v slovenskih kuharskih knjigah pojavljajo predvsem pite - sarajevska, bosanska ... Burek in njegove izvedenke so značilnost orientalske kulinarike nasploh, poznajo jih povsod po Balkanu, v Bolgariji jim rečejo banitsa, slovenske gospodinje pa so tovrstne pite pekle predvsem v predelih ob meji s Hrvaško. A danes so nekako pozabljene, z glavnega tira jih je v 19. stoletju zrinil avstroogrski koncept prehranjevanje, ki je kot edino zveličavno kosilo ustoličil kombinacijo predjedi, glavne jedi, sestavljene po možnosti iz nečesa mesnega in prikuhe, ter sladice.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA