nova beseda
iz Slovenije
DELO, leto 2008, poved v sobesedilu:
Italijani danes gojijo različne vrste artičok, med glavnimi so sorte catanese, romanesco, spinoso sardo in violetto di toscana, a poznavalci prisegajo na mehko mammolo iz Lazia, ki jo kuhajo z dodatkom mete ali pa položijo na žar, čeprav je blizu popolnosti tudi sorta cimaroli. V Provansi je najboljša izbira artičoka z vijoličastim pridihom poivrade, ki je tako mehka, da jo je mogoče narezati na rezine in jesti surovo, bolj ortodoksni jedci pa najbolj cenijo trnasto temnozeleno artičoko s Sardinije.
Poseben problem so artičoke za somelierje, no, ne problem, ampak presenečenje: vsebujejo namreč fenol cynarin, ki ima zanimivo lastnost, da vpliva na naše okušanje - po artičoki se nam vsa hrana in pijača za kratek čas zdita sladki, zato je izredno težko ΄»predpisati΄« zraven ustrezno vino.
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani