nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2008, poved v sobesedilu:

Posamezne vrste sušija je mogoče v grobem razdeliti v tri kategorije - zvitemu sušiju rečejo maki, prešanemu oši, z roko stisnjenemu pa "nigiri", četrta kategorija - "kiraši" - pa pomeni izbor različnih sušijev.

Tudi s kulturo uživanja alg se Japonci razlikujejo od evropskega pogleda na bogastvo morja: v Evropi večino morskih alg porabimo za izdelavo želatine za prehrambno industrijo ali pa kot sestavino gnojil in hrane za živali, Japonci pa alge lepo pojejo, kot da bi vedeli za novejša odkritja, ki govorijo, da ima večina alg izjemne protibakterijske in celo protitumorske učinke.
Ključno za pripravo riža za suši, imenujejo ga su-meši, je hitro ohlajanje, ki naredi, da ima riž pravo konsistenco in se lepo blešči.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA