nova beseda
iz Slovenije
DELO, leto 2007, poved v sobesedilu:
Kama idemo na obed? Ko se pripeljemo v Prekmurje danes in žena lačno trojko zadaj opozori, da gremo čez Muro, poglejte Muuura!, in se ji zarosijo oči, medtem ko najmlajši rjove, da če ne bo takoj za jesti, bo enega napadel s kartonskim mečem, te dileme ni več: skuhali bomo doma.
Mit prekmurske kulinarike - tisto gostoljubje preobloženih miz, sočni nasmešek rdečeličnega oštarijaša, ki ponuja špricer na razbeljeni ravnici -, ki ljubljanskemu intelektualcu predstavlja arhetip uživaštva, se je že davno razblinil z izpuhi teh kamionov, ko so blagovnice na Panonski cesti napolnili s paprika čipsom (E223+E224), ki ga zdaj mamice ponujajo otrokom namesto paprikaša, in pa piščančjo salamo (E512+E513+), ki je v kmetovih utrujenih ustih nadomestila prelestno šunko.
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani