nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2007, poved v sobesedilu:

Nekdaj so italijanski kmetje kostanj večinoma predelali v moko: najprej so ga več dni počasi pekli v velikih kovinskih posodah oziroma kar pečeh, potem pa v mlinu zmleli v moko, ki so jo uporabljali vsak dan, za kruh in pripravo svežih testenin. Kostanj vsebuje dvakrat več škroba kot krompir in ni bilo naključje, da so kostanjevo drevo poimenovali kot kruhovo drevo.

Kostanj oziroma maroni so tudi imeniten izgovor za različna jesenska praznovanja: sladkih koncev tedna mrgoli oktobra in novembra v Franciji, Festa dei Marroni je tradicionalna v mestecu Vicchio v dolini Mugello blizu Firenc, Italijani se tudi hvalijo z najstarejšim in največjim kostanjem na svetu - kostanj z imenom Castagno di Cento Cavallior, ki raste na vzhodnem pobočju Etne, je po mnenju tamkajšnjih poznavalcev star med 3600 in 4000 leti.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA