nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2007, poved v sobesedilu:

Vedeti je treba, da oljke za vrhunsko ekstra deviško oljčno olje pobirajo ročno, ne smejo biti poškodovane in takoj jih predelajo,« meni Butinar ter pravi, da je pri velikih količinah oljk težko ohraniti vrhunsko kakovost, saj morajo oljke v velikih nasadih (zlasti v tujini) obirati strojno. Odgovor na vprašanje, kako naj kupec ve, katero olje je dobro, je nehvaležen: z učenjem in dobrim učiteljem. »Treba je vedeti, kje in kaj kupujete, ter postopoma prepoznavati okuse: oljčno olje je sadežno, grenko in pikantno, po vonju in okusu spominja na zdrave in sveže plodove oljk, jabolk, svežih mandljev,« pravi Butinar in opomni na zdrav razum: »Če greste sredi avgusta na tržnico in nekdo v vročini in v plastični embalaži prodaja oljčno olje ter zatrjuje, da je dobro in domače, takoj veste, da je nekaj narobe.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA