nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2007, poved v sobesedilu:



Sojine beljakovine vsebujejo zaščitne snovi, izoflavone (genistein in daidzein), ki znižajo skupni in slabi (LDL) holesterol ter triacilglicerole, povišajo pa tudi dobri (HDL) holesterol. Sojini izoflavoni imajo tudi antioksidativne učinke, preprečujejo strjevanje krvi, ugodno vplivajo na gladke mišične celice in krvne žile, zmanjšujejo tveganje za nastanek ateroskleroze in nekatere oblike raka ter osteoporozo. Tako bi lahko rekli, da vegetarijanska oziroma veganska prehrana (z večjo količino sadja in zelenjave v dnevni prehrani) sicer lahko odigra pomembno vlogo v skrbi za boljše zdravje, pri čemer je pomemben predvsem zdrav način življenja - brez sladkorja, prečiščenih škrobnih živil, kajenja in alkohola.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA