nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2006, poved v sobesedilu:

Zato je na jedilniku priporočljivo zmanjšati količino maščob živalskega izvora (masla in slanine) in jih nadomestiti z maščobami rastlinskega izvora (oljem iz oliv in semen), meso pa uživati le v zmernih količinah ali se mu povsem odreči. Po priporočilih Veronesija naj bo v dnevni količini vnesenih kalorij od 50 do 60 odstotkov ogljikovih hidratov (testenine, kruh, riž), čim več pa predvsem hrane, bogate z vlakninami, kot so dolgolistna zelenjava, sadje, zlasti neolupljene hruške in jabolka, in vse stročnice (fižol, grah, čičerika, leča). Vlaknine pospešujejo prehod škodljivih snovi skozi črevesje in tako skrajšajo čas stikanja strupov in občutljive sluznice.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA