nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2006, poved v sobesedilu:

Ker ima bradati chef restavracije malone po vsem svetu, poleg tega pa neutrudno izdaja knjige z recepti ali kar tako, niso daleč od resnice privrženci tradicionalnega pristopa h kulinariki, ki ugovarjajo kuharsko-poslovnim imperijem, češ da banalizirajo gastronomsko umetnost. In čeravno večina vrhunskih kuharjev s »franšiziranimi« restavracijami še vedno sama sestavlja jedilnike, nekateri pa tudi budno nadzorujejo svoje restavracije, celo za ceno odločnih prijemov, kar je dokazal ravno Ducasse, ko je v trizvezdnem Essex Houseu sredi New Yorka odstavil glavnega chefa Christiana Delouvrierja in ga zamenjal s Tonyjem Esnaultom iz bostonskega Ritz-Carltona, so daleč časi, ko je najbolj razvpiti med Michelinovimi ljubljenci dvakrat na teden letel iz Pariza, kjer ima Plazo Athénée, v aristokratskega Louisa XV. na skali Monaca.

Tudi papež francoske gastronomije Paul Bocuse, ki si je prvo zvezdico pripel že leta 1958, štiri leta pozneje so mu pri Michelinu dodelili še drugo, najvišje priznanje pa nosi nepretrgoma od leta 1965, ter se poleg vrhunske restavracije nedaleč od rojstnega Lyona ponaša še s petimi gostilnami in šolo, posoja ime izdelovalcem pripravljene hrane in objavlja razkošno opremljene recepture.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA