nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2006, poved v sobesedilu:

Čeravno je šele septembra lani odprl restavracijo z novo filozofijo, so v najnovejši izdaji vodnika nič hudega slutečemu kuharju nemudoma dodelili kar dve zvezdici. Iz knjižice, ki sta jo brata Edouard in André Michelin začela izdajati leta 1900, da bi avtomobilisti vedeli, kako daleč od kraja okvare lahko najdejo mehanično delavnico, kje je mogoče spodobno prenočiti in dobiti še kaj za pod zob, sčasoma pa si je pridobila sloves neprizanesljivega razsodnika o okusih v državi, ki je kuharsko spretnost povzdignila v višave umetnosti, se pač ne izstopi kot iz stranke ali športnega kluba.

Dokaz temu je tudi vrnitev Joëla Robuchona, ki se je prav tako odrekel zvezdicama pariškega Atelierja, v katerem eden najvidnejših predstavnikov francoske kuhinje ne dokazuje zgolj neizčrpnega smisla za kreativnost v loncih, za nameček celo po spodobnih cenah, temveč je kuhinjo odprl in približal gostom.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA