nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2005, poved v sobesedilu:

Nastanek pivskega trebuha je po najnovejšem prepričanju treba pripisati zlasti dvema ključnima faktorjema: uživanju alkohola med jedjo (jetra se usmerijo na metabolizem alkohola in s tem povzročajo počasnejšo razgradnjo maščob) in zaznavni vsebnosti ženskih hormonov v pivu, ki pospešijo rast in razvoj maščobnih celic v predelu trebuha.

Hmelj deluje pomirjevalno, kar strokovnjaki pripisujejo vsebnosti hopfeina in metilbutanola, ki na človeka učinkuje podobno kot pomirjevalo oziroma uspavalo metilfentinol.
Obenem so nekatere vrste piva bogate tudi s kromom (mineralom, ki sodeluje pri presnovi sladkorja) - v ta namen je priporočljivo predvsem uživanje svežega pivskega kvasa.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA