nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2004, poved v sobesedilu:

Takšni so - tudi zaradi dodanih aditivov.

Po Pravilniku o aditivih za živila iz leta 2004 je »aditiv vsaka snov, ki se običajno ne uporablja oziroma ne uživa kot živilo in ne predstavlja običajne, tipične sestavine, ne glede na to, ali ima hranilno vrednost, se pa namensko dodaja živilu iz tehnoloških razlogov v proizvodnji, predelavi, pripravi, obdelavi, pakiranju, transportu, hrambi in je zato v živilu ali v stranskem proizvodu živila ter s tem posredno ali neposredno postane njegova sestavina«.
Po podatkih, ki nam jih je posredovala podsekretarka Barbara Rogel, diplomirana inženirka živilske tehnologije, iz Sektorja za varnost in kakovost hrane in krme pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, obstaja več kot dvajset kategorij, med katere sodijo sladila, barvila, konzervansi, antioksidanti, emulgatorji, emulgirane soli, sredstva za zgostitev, želirna sredstva, stabilizatorji, ojačevalci arome, kisline, sredstva za uravnavanje kislosti ...; posebna pravilnika urejata še ekstrakcijska topila in arome, ki prav tako sodijo med aditive.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA