nova beseda
iz Slovenije
DELO, leto 2003, poved v sobesedilu:
Ponarediti pršut San Daniele je nemogoče tudi zato, ker ima kar pet žigov, pravzaprav nekakšno osebno izkaznico s podatki, kdo je prašiča vzredil, kdo ga je zaklal, kdo je pršut izdelal (posušil), četrti je pečat konzorcija, ki potrjuje, da je pršut posušen in narejen v skladu s pravili konzorcija, peti je pa še izvozni pečat za EU, kajti sandanijelski pršut, kot poseben specifičen prehrambeni proizvod uživa zaščito tudi v EU. Pršut San Daniele je proizvod z geografskim poreklom, kar pomeni, da je bil prašič vzrejen v eni od enajstih italijanskih regij in potem posušen na območju konzorcija. Kraški pršut, za katerega nedavno ustanovljen konzorcij tudi pripravlja zaščito, pa bo proizvod z geografsko označbo, ker je surovina, ki jo dobivajo naši pršutarji praviloma iz uvoza, predvsem z Madžarske.
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani