nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2003, poved v sobesedilu:

»Ponarediti pršut San Daniele je zelo težko, pravzaprav nemogoče,« pravi predsednik konzorcija Mario Cichetti, če pa kdo laže, da ima ta pršut, mu razrezan pršut uspeva prodajati (tako kot pri nas navadne pršute prodajajo za kraške) le spričo tega, da potrošniki nečesa ne poznajo. Ponarediti pršut San Daniele je nemogoče tudi zato, ker ima kar pet žigov, pravzaprav nekakšno osebno izkaznico s podatki, kdo je prašiča vzredil, kdo ga je zaklal, kdo je pršut izdelal (posušil), četrti je pečat konzorcija, ki potrjuje, da je pršut posušen in narejen v skladu s pravili konzorcija, peti je pa še izvozni pečat za EU, kajti sandanijelski pršut, kot poseben specifičen prehrambeni proizvod uživa zaščito tudi v EU. Pršut San Daniele je proizvod z geografskim poreklom, kar pomeni, da je bil prašič vzrejen v eni od enajstih italijanskih regij in potem posušen na območju konzorcija.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA